Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Öcalan'ın idam dosyası Başbakanlığa geldi.
       Normal koşullarda Başbakanlıktan Meclis'e, Adalet Komisyonu'na gitmesi gerekiyor.
       Ancak, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci nedeniyle dosya Meclis'ten önce liderler zirvesine, sonra da hükümete uğrayacak.
       Devletin üst düzeyinin eğilimi, dosyanın Meclis'e gönderilmeden Başbakanlıkta, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı için bekletilmesi. Bu kararı önce liderler sonra hükümet verecek.
       Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Ecevit ve ANAP lideri Yılmaz, dosyanın AİHM için bekletilmesi konusunda görüş birliği içindeler.
       Tavrı merak edilen MHP lideri Bahçeli...
       Dosya, liderler zirvesinde görüşülürken MHP'nin tavrı da netleşmiş olacak.
       Ancak Bahçeli'ye yakın kurmaylardan gelen bilgilere göre, MHP, liderler zirvesi için acele edilmemesini istiyor. MHP'ye göre Öcalan dosyasının ele alınacağı zirvenin bayramdan sonra yapılması daha uygun. Bu süre içinde parti teşkilatının nabzı tutulacak. Bu nedenle MHP zirve için süre talep ediyor.
       Nitekim, Bahçeli'nin bu süre talebi, dün Başbakan Ecevit'e iletiliyor. Ecevit de, Yılmaz'ın da görüşünü alarak zirvenin bayramdan hemen sonra 12 Ocak Çarşamba günü toplanmasını kararlaştırıyor.
       Başbakan Ecevit'e dünkü görüşmemizde MHP lideri Bahçeli'den nasıl bir tavır beklediğini sorduk:
       - Benim görüşüm belli. Ben Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının beklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sayın Bahçeli'nin de görüşümüzü paylaşacağından umutluyum.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit ve ANAP lideri Yılmaz liderler zirvesinde MHP lideri Bahçeli'nin dosyanın Meclis'e gönderilmesi konusunda ısrar etmeyeceği beklentisi içindeler.
       Bahçeli'nin ulusal nitelikli sorunlarda devletle uyumlu olmaya özen gösterdiği, bu nedenle taban baskısını esas alarak karar vermediğini anımsatan DSP'li ve ANAP'lı kurmaylar, zirveden "dosyanın bekletilmesi" kararı çıkmasının çok yüksek ihtimal olduğunu vurguluyorlar.
       MHP'li kurmayların dikkat çektiği nokta ise şu:
       "Bahçeli dayatmalara karşı tavır alan bir karaktere sahiptir. Bu nedenle dosyanın bekletilmesi talebinin bir dayatma biçiminde gündeme getirilmemesi gerekir. MHP lideri için önemli olan böyle bir kararın Türkiye'nin çıkarlarına daha uygun olacağı konusunda ikna edilmesidir. Bu nedenle bu kararın gerekçeleri çok iyi ve somut biçimde kendisine anlatılmalıdır."
       * * *
       BİR diğer merak konusu da Genelkurmay'ın tavrı.
       Başbakan Ecevit, Milli Güvenlik Kurulu zemininde askerlerin yansıttığı havadan memnun görünüyor. Öcalan dosyası, demokratikleşme gibi konularda askerlerin en küçük bir imada bulunmadıkları ve siyasi nitelik taşıyan bu konuların tümüyle hükümet ve Meclis'in işi olduğu görüşünü yansıttıkları Başbakan Ecevit tarafından da ifade ediliyor.
       Öcalan dosyası konusunda, Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu aynı noktada duruyor:
       "Hukuki süreç tamamlanınca işin siyasi boyutu başlayacaktır. Bu konuda da kararı TBMM verecektir."
       Bu hava da gösteriyor ki, Öcalan dosyası konusunda askeri kanattan herhangi bir baskının gelmesi söz konusu değil.
       * * *
       SONUÇ olarak, Öcalan dosyasının bekletilmesinin gerekçeleri konusunda MHP lideri Bahçeli'ye detaylı bilgi verilmesi ve değerlendirme için de 12 Ocak'a kadar süre tanınması söz konusu...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr