Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       ANAP lideri Mesut Yılmaz, dünkü görüşmemizde AGİT İstanbul zirvesini tek kelimeyle "fevkalade" olarak niteliyor.
       Türkiye'nin hem siyasi, hem de ekonomik açıdan zirvede çok başarılı sonuçlar elde ettiğini vurguluyor.
       Siyasi açıdan AGİT İstanbul belgelerinin Türkiye'nin isteklerini karşıladığını, ayrıca boru hatları anlaşmalarıyla da ekonomik yönden çok önemli bir aşama kaydedildiğini vurguluyor.
       Yılmaz, bugün Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra bir araya gelecek olan koalisyon liderleri zirvesinde, AGİT'in geniş yer alacağını belirtiyor.
       Zirveye, üç genel başkanın yanı sıra Başbakan yardımcıları Hüsamettin Özkan ve Cumhur Ersümer katılacak. Ayrıca, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, yurtdışında olduğu için AGİT zirvesiyle ilgili olarak Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün katılmaları bekleniyor.
       ANAP liderinin zirvede gündeme gelmesini beklediği konular şöyle:
       AGİT: Üç lider, AGİT zirvesinin sonuçlarını değerlendirecekler. Başbakan, Yılmaz ve Bahçeli'ye zirve sürecinde gerçekleştirdiği ikili temaslar hakkında bilgi verecek.
       BORU HATLARI: Liderlerin ele alacakları ikinci konu, AGİT zirvesinde imzalanan Bakü - Ceyhan petrol boru hattı ve Türkmen gazı boru hattı anlaşmaları. Zirveye katılacak olan Başbakan Yardımcısı ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer, anlaşmalar hakkında brifing verecek. Bu arada Mavi Akım projesindeki son durum da ele alınacak.
       ANAP lideri Mesut Yılmaz, Mavi Akım konusunda Ankara'nın tutumunda bir değişiklik olmadığını vurguluyor. Türkiye açısından Bakü - Ceyhan'ın Mavi Akım'a engel oluşturmadığını belirterek, "Ankara, bu projeyi samimi olarak istediğini birkaç kez beyan etti. Ek protokol konusunda endişe etmelerine gerek yok. Ama Ruslar, Bakü - Ceyhan'ı, Mavi Akım'a engel görüyorlarsa, orası kendilerinin bileceği iş" değerlendirmesini yapıyor.
       ÖCALAN DAVASI: ANAP liderinin gündeme gelmesini beklediği konulardan biri de Öcalan davası. Davanın yargıdaki seyriyle ilgili bir durum saptaması yapılacak. Başbakan Ecevit, davayla ilgili olarak yargı sürecinin beklendiğini, buna Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Öcalan'ın avukatlarınca yapılan müracaatın da dahil olduğunu belirtmişti. Yılmaz ve Bahçeli'nin de zirvede bu konudaki görüşlerini gündeme getirmeleri bekleniyor.
       HELSİNKİ VE KIBRIS: Liderler zirvesine gelmesi beklenen bir diğer konu da Helsinki'de yapılacak Avrupa Birliği zirvesi. Zirvenin alacağı muhtemel kararlar karşısında Ankara'nın izleyeceği tutum liderlerce kararlaştırılacak. Ayrıca dolaylı görüşmeler ve Helsinki bağlamında Kıbrıs konusunda da bir durum değerlendirmesinin yapılması olası.
       RTÜK: Liderler zirvesinde, RTÜK yasasında yapılacak değişikliklerin değerlendirilmesi de bekleniyor. Aynı konunun sabah yapılacak Milli Güvenlik Kurulu gündeminde yer alacağı da bildiriliyor. RTÜK konusunda koalisyon ortağı partilerin ayrı ayrı çalışmaları mevcut.
       Liderler zirvesinde alınacak kararlar, perşembe günü toplanacak Bakanlar Kurulu'na da taşınacak...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr