Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Hükümet ile Çankaya arasında, irticai, bölücü ve yıkıcı faaliyetlere karışan memurlarla ilgili kanun hükmünde kararname tartışmasının hemen arkasından yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında açıklanan bildiri, nasıl bir mesaj taşıyor?

       Bildirinin mesaj yüklü paragrafı, hiç kuşkusuz söz konusu kararname ile ilgili olanı. Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde, bu nitelikte kamu görevlilerinin ayıklanması için her türlü düzenlemenin ivedilikle yapılması öngörülüyor.

       28 Şubat 1997'de yapılan ünlü MGK toplantısı sonrasında açıklanan bildiride de yer alan bu hususun yeniden MGK bildirisine konulması kuşkusuz önem taşıyor.

       MGK'nın 28 Şubat'taki görüşlerinin değişmediğini gösterdiği gibi hükümetin bu konuda neden ısrar ettiğini de ortaya koyuyor.

       Dün yapılan MGK toplantısında, sonuç bildirisine bu bölümün konulması, bir yönü itibariyle MGK'nın hükümetin bu yöndeki çabalarına desteğini sürdürdüğü mesajını taşıyor. Hükümet, MGK'da "tazelenen" bu destekle söz konusu kararnamenin içeriğine uygun yasa çalışmasını hızlandıracak. Paragrafta yer alan "ivedilikle her türlü düzenleme" ifadesi, kanun - kararname tartışması bir yana her düzeyde düzenleme yapılmasının aciliyetine işaret ediyor.

       "İvedilik" vurgulaması, Meclis'in olağanüstü toplanacağı anlamına geliyor mu?

       Başbakan'ın açıkladığı gibi, bu anlama gelmediği yönünde. İvedilik vurgulamasıyla kararnamenin içeriğine uygun biçimde düzenlenmiş bulunan ve Meclis'te bekleyen tasarının Meclis açılır açılmaz ilk sıradaki yasa tasarısı olarak görüşülmesi amacının güdüldüğü ortaya çıkıyor. Bunun nedeni Cumhurbaşkanı'nın kanun hükmünde kararname yolunu kapatmış ve Meclis'in açılışına kısa bir süre kalmış olması. Söz konusu paragraf MGK'nın askeri kanadı açısından hangi türde olursa olsun bu konuda ivedilikle bir düzenleme yapılması ihtiyacının devam ettiği mesajının verildiğini gösteriyor.

       Önceki günkü liderler zirvesinde belirlenen görüşleri Milli Güvenlik Kurulu'na da yansıtan hükümetin savunageldiği içerik ve aciliyet talebinin de, dünkü toplantıda desteklendiği söylenebilir.

       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer açısından ise bu bildiriye kurul başkanı olarak imza koymakla kararname içeriğine karşı olmadığı mesajını verdiği söylenebilir.

       MGK'nın bu bildirisinden sonra hükümetin Meclis'te göstereceği çabalara anayasal kurumların bütün güçleriyle destek olmaları, koalisyon hükümetinin beklentisi...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr