Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Akkuyu Nükleer Santralı ihalesi 24 Temmuz'a ertelenmiş durumda. 1997 yılından bu yana sekizinci erteleme...
       En son ertelemede Hazine'nin "Projeye, Hazine garantisi veremeyiz" biçiminde görüş bildirmesi etkili olmuştu.
       Bir anlamda yılan hikayesine dönen nükleer santral projesiyle ilgili olarak ABD, Enerji Bakanlığı'na yeni bir öneri sunarak atağa geçmiş görünüyor.
       İhaleye katılan ABD'li Westinghouse firması öncülüğündeki grup, Başbakan Yardımcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'e başvurarak, "projeyi Hazine garantisi olmadan" yapabileceklerini bildirdi.
       ABD'nin Ankara Büyükelçisi Parris'in bilgisi dahilinde, konsorsiyumun Proje Direktörü W. C. Gangloff imzasıyla Ersümer'e gönderilen yazıda şu görüş dile getirildi:
       "Birçok büyük projelerde kademeli olarak mali yapılandırmada çok etkin yardımlarımız olmuştur ve inanıyoruz ki, TEAŞ'la birlikte çalışarak bu yeni Hazine kısıtlamalarına uygun finans paketi ortaya koyarak projenin ilerlemesini sağlayabiliriz. Şu anda bizim için Hazine garantisi olmadan işe başlamak mümkündür."
       ABD, Hazine garantisi istemeden işi yapabileceğini belirttiği gibi 24 Temmuz'da yeniden erteleme kararı çıkması halinde uzatmayı kabul etmeyip projeden çekileceğini de Enerji Bakanlığı'na bildirmiş durumda.
       ABD finansman konusunda yardımcı olabileceğini de taahhüt ediyor.
       * * *
       ABD kaynakları Washington'un nükleer santral projesini, Bakü - Ceyhan ve Türkmen gazı projeleriyle birlikte bir paket olarak değerlendirdiğini ifade ediyorlar. Ankara'nın nükleer santral konusunda "tereddüt" içine düşmesi nedeniyle yapılan ertelemelerin "güven sarsıcı" olduğu kanaatindeler. Projeleri bizzat ABD Büyükelçisi Parris takip ediyor.
       İhaleye katılan Kanada ile Alman ve Fransız ortaklıkları da ihalenin sonuçlanması için çaba gösteriyor.
       Enerji Bakanlığı'nın ise erteleme süresi içinde yeni bir değerlendirme komisyonu oluşturma eğilimi taşıdığı bildiriliyor.
       Ankara'nın vereceği tarihi karar öncesinde nükleer santral talipleri arasındaki rekabet iyice kızışmış görünüyor.
       ABD'nin Hazine garantisi istemeden işe talip olması Washington'un ısrarının bir kanıtı.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr