Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Adana Milletvekili Ömer Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önemli siyaset danışmanlarından biri. Kürt açılımı konusunda da konuşmaya yetkili bir isim.
Ömer Çelik’i, CNN-Türk’teki Ankara Kulisi programımızda Murat Yetkin’le birlikte dinlerken, bir ara CHP lideri Deniz Baykal’ı dinliyor gibiydik. Çelik, Kürt açılımı konusunda iktidar partisinin yaklaşımıyla ilgili çok net bir çerçeve çizdi. Her ne kadar hükümet veya parti adına konuşmadığını belirtse de Erdoğan’a olan yakınlığı ve politika belirlenmesindeki katkısı, sözlerini önemli kılıyordu.

“Kolon yıkılır”
Çelik’e, CHP lideri Baykal’ın iki kırmızı çizgisini anımsattım. Baykal’ın, egemenliğin devri anlamı taşıyacak bir anayasal düzenleme ile milli eğitime etnisitenin (Kürtçe eğitim) sokulmasına karşı tutumunu sordum. Çelik, Baykal’ın iki kırmızı çizgisine de sahip çıkan bir değerlendirme yaptı:
“Eğer” dedi, “Türkiye gibi bir ülkede tek resmi dili ortadan kaldırırsanız, çatıyı taşıyan kolon yıkılır. Çatı tepenize çöker.”
Ömer Çelik, anadillerin öğrenilmesi, yaşatılmasının ayrı olduğunu, ancak dil birliğinin bozulması halinde cumhuriyetin dayandığı temel direklerden birinin çökeceğini vurguladı. Anayasa’nın ilk üç maddesinde ifadesini bulan devlet niteliklerinin tartışma dışı olduğunu belirtti.

“İlkelliktir”
Çelik’in Baykal’a yakın görüş belirttiği diğer konu, DTP’nin talep ettiği anayasal güvence konusuydu. Çelik, şöyle dedi:
“Anayasa’da grup haklarının teminat altına alınmasını istemek ilkelliktir. Anayasa’ya dini ya da etnik kimlik sokmak istemek ilkelliktir. Çocukluk hastalığıdır. Geride kalmış kızamık hastalığı gibi.”

“Cehennemi talep etmek”
Ömer Çelik’in çarpıcı bir değerlendirmesi de DTP’nin gündemde tuttuğu özerklik konusuydu. Bu konuda DTP-PKK çizgisine şöyle seslendi:
“Yeni bir devlet anlayışına girmek bir hak değil ilkelliktir. Hak peşinde koşan bir topluluğun günümüz dünyasında yeni bir devlet değil daha çok demokrasi istemesi gerekir. Hele ki, bölgede self-determinasyon, özerklik, federasyon gibi şeyleri ima edecek taleplerde bulunmak cehennemi talep etmektir.”

DTP’ye sitem
Başbakan Erdoğan’ın siyaset danışmanı Ömer Çelik, DTP’lilerin Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’yle yaptıkları görüşmeye atıfta bulunarak, sitem etti.
“Eğer” dedi, “DTP’lilerin Talabani’ye söyledikleri doğruysa çok vahim. Açılım DTP-PKK’yı zayıflatıyor, ‘destek vermeyin’ dedikleri iddiası yansıdı. Böyle dedilerse çok çok vahim.”

“Çıkarlar yakınlaştı”
Çelik, Kürt açılımının ABD patentli olduğu iddialarına da yanıt verdi. Açılım projesinin milli bir proje olduğunu, ABD’nin projesi olmadığını, ancak değişen koşulların ülkelerin ajandalarını, çıkarlarını yakınlaştırdığını belirterek, şu yorumu yaptı:
“Irak’ta PKK olduğu sürece istikrar olabilir mi? ABD çekildikten sonra istikrar olsun istiyor. Türkiye de etrafında istikrar olsun istiyor. Türkiye’nin en iyi ihraç malzemesi istikrardır. Değişen koşullar ve çıkarlar gündemleri yakınlaştırdı. PKK, Irak’ta olduğu sürece Türkiye’nin operasyon yapması her zaman söz konusu. Bunu Irak yönetimi de, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi de, ABD de biliyor. Barzani de PKK orada durdukça kendi başına bela olacağını da biliyor.

CHP’nin önemi
Çelik, CHP’ye ise sıcak mesajlar gönderdi. “CHP siyasi eleştiri ihtiyacını karşılıyor, bunu meşru ve gerekli görüyoruz” diyerek, şöyle devam etti:
“CHP, muhalefeti siyasi çerçevede tutuyor. Bu son derece sağlıklı. MHP ise kapıları kapatıyor. CHP’nin kaygılarını dile getirmesi siyasi eleştiridir ama MHP dağa çıkmaktan söz ediyor. Dağın demokraside yeri yoktur. Sayın Baykal’ın görüşlerini not ediyoruz. Fakat hâlâ arkasındayız dediği Kürt raporunu bugün aktüelleştirecek fikirlerini duymak istiyoruz.”
Çelik’in görüşleri Başbakan Erdoğan’ın, CHP lideri Baykal’la temas ısrarıyla örtüşüyor.
Türkiye trafik kazalarında en çok can yitiren ülkelerin başında geliyor. Hele bayramlarda. Ölümlü trafik kazaları nedeniyle bayramlarımızı hep hüzün kaplıyor. Bu kez ölümlü trafik kazası haberi almamak umudu ve tüm sürücülerin trafik kurallarına harfiyen uymaları dileğiyle, bayramınızı kutluyorum.