Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yle ilgili kararını açıklamasından kısa bir süre sonra KKTC Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle verilen resepsiyonda komutanlarla sohbet etme olanağı bulduk.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Mahkeme kararıyla ilgili yorum beklerseniz üzülürüm” dedikten sonra, heyecanla milli tank projesinin önemi üzerinde durdu. Birçok ülkenin Altay adı verilen Türk tankıyla yakından ilgilendiğini anımsattı.

Heybeliada
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Bababoğlu da aynı heyecanla kuvvetlerinin projelerini anlattılar. Üç komutanın da üzerinde durdukları en önemli nokta, bu projelerin “milli savunma sanayii” olanaklarıyla gerçekleşmesiydi. Kendi olanaklarıyla tank, uçak, gemi yapan çok az sayıda gelişmiş ülke olduğunu vurguladıktan sonra Türkiye’nin hızla bu ülkeler arasına katılmakta olduğundan söz ettiler.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Ataç, “Heybeliada” adını verdikleri “millgem”i (milli gemi) 27 Eylül’de İstanbul’da denize indireceklerini açıkladı. Ora. Ataç, o kadar heyecanlı ve gururluydu ki, “Acaba ne yapsak da dünya Heybeliada’yı görse” diye, fikir yürütüyordu. Firkateynden küçük ama ona yakın yeteneklere sahip bu korveti, Türk mühendisleri dizayn etmiş ve Türk işçileri yapmış. Dünyada kendi savaş gemisini yapan çok az sayıda ülke olduğunu vurgulayan Ora. Ataç, bu projeyle Türkiye’nin dünyanın sayılı ülkeleri arasına gireceğini vurguladı.

Uzay çalışmaları
Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Babaoğlu’nu heyecanlandıran ise uzay çalışmalarıydı. Org. Babaoğlu, Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2011’de, Türkiye’nin ilk askeri gözlem uydusunu uzaya göndereceğini açıkladı. Astronot yetiştirme konusunda da adımlar attıklarını belirten Org. Babaoğlu, “Belki” dedi, “Astronot yerine bir bilim adamımızı uzay çalışmalarında ön saflarda görmek çok daha yararlı olur.”

İnsansız hava aracı
Hava Kuvvetleri’nin PKK’yla mücadelede insansız hava aracından çok yararlandığı biliniyor. İsrail’den alınan bu araçlarla PKK hareketleri izleniyor. Org. Babaoğlu’un üzerinde durduğu projelerden biri de insansız hava aracıydı. Babaoğlu, ilk etapta İsrail’den 10 adet daha insansız hava aracı alınacağını ve ikinci etapta bu araçların üretiminin Türkiye’de gerçekleşeceğini belirtti.

ATAK projesi
Org. Babaoğlu’nu gururlandıran diğer proje de ATAK saldırı helikopteri projesiydi. Babaoğlu, bu projenin Türkiye için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. ATAK helikopterlerinin sisteme katılmasıyla Türkiye’nin vurucu gücünün önemli ölçüde artacağına işaret etti.

Beka-refah dengesi
Org. Babaoğlu, sohbetimizde, ekonomik olanakların savunmaya ayırılması konusunda çok önemli bir ölçüden söz etti.
“Bize” dedi, “Harp Akademileri’nde şunu öğretirler”:
“Ülkenin bekası ile halkın refahı arasında denge bulunması gerekir.”
“Bu nedenle” diye devam etti:
“Ülkenin bekası, diye bütün kaynakları savunmaya ayırırsanız, halkın refahı düşer veya halkın refahı diye savunmaya gerekli kaynağı ayırmazsanız, bu kez ülkenin bekası tehlikeye düşer. İşte bu nedenle beka-refah dengesinin gözetilmesi gerekir. En pahalı olan, her zaman, en doğru olan değildir.”