Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       ADANA'daki sarsıntılar bugün, yarın bitecek. Ama yüreklerimizdeki zelzele hiç dinmeyecek. Acımız büyük... Depremde hayatlarını kaybeden insanlarımıza rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Can pazarından sağ çıkanlara geçmiş olsun diyoruz.
       "Can pazarı" dedik. Çünkü büyük kentlerin kırık - dökük mahallelerinde, kenarlarında, gecekondularında yaşayanlar, zaten hep can pazarındalar. Hastalık önce onları kırıyor. Sel, yangın, deprem önce onları vuruyor. Ölüm, önce onları buluyor.
       6.3 şiddetindeki deprem, tabii ki yıkıcıdır. Ancak birçok ülkede bu şiddetteki bir depreme gülüp geçiyorlar. Çünkü oralarda insana değer veriliyor. Oralarda planlı, sağlam, güvenli, sağlıklı, insana yaraşır bir kentleşme var.
       Ya bizde?.. Bizdeki durumun en güzel özeti, başyazarımız Güneri Cıvaoğlu'nun dünkü satırlarındaydı:
       "Kentlerin dahi varoşlarında üçüncü dünyalılar yaşıyor. İşte bütün doğal patlamaların vurgununu yiyen onlar. Depremlerde onların kulübeleri başlarına göçüyor. Onların evlerini, dükkanlarını sel suları basıyor. Fırtınalar, onların çatılarını uçuruyor. (...) Biraz dikiş tutturanlar şehrin varoşlarında ya bir gecekondu kiralıyor ya da arazi mafyasının turnikesinden geçerek derme çatma bir gecekondu sahibi oluyor. Suyuna kanalizasyon bulaşan, yapısı dere yatağında... En ufak sarsıntıda tepesi göçecek... Sert rüzgarda çatısı uçacak teneke mahalleleri..."
       İşin daha vahim tarafı şu: Teneke mahalleleriyle, suyuna kanalizasyon karışan varoşlarıyla, açlığı, sefaletiyle, arazi mafyasıyla, oy deposu yığınlarıyla gecekondu sorunu çözülemeyince, buna bir de isim bulundu: "Post moder kentler." Yani, çaresizliğin, vahşetin son aşaması...
       Adana depremini içimiz yanarak izledik. Sarsıntıyı en şiddetli haliyle yaşayanlar arasında Milliyet Adana Bürosu çalışanları da vardı. Arkadaşlarımız ilk şoku atlatır atlatmaz Adana ve ilçelerine dağıldılar. Can korkusunu bir yana atıp, görevlerini yaptılar. İçleri kan ağlayarak felaketin haberlerini yazdılar, fotoğraflarını çektiler. İstanbul ve Ankara'dan deprem bölgesine giden ekiplerimiz, deprem sonrası izlenimleri, yaraların sarılması çalışmalarını aktarmaya devam ediyorlar.
       Adana depreminin, verdiğimiz son felaket haberi olmasını diliyoruz.



Yazara E-Posta: H.Bila@milliyet.com.tr