Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Murat Karayılan’ın çekilmeyle ilgili basın toplantısını izlemek üzere bölgeye giden gazetecilerin Kandil eteklerine vardıklarında geçtikleri ilk haber, “Heron’ların keşif uçuşu yaptıkları, bu nedenle toplantının daha geç saatte yapılacağı”na yönelik duyumlar alındığı yönündeydi.
Gazeteciler, Kandil girişinde belediye olarak kullanılan binada beklediler.
Ankara’da ise Karayılan’ın çekilmeyi açıklayacağı gün gerçekten insansız hava araçlarının keşif uçuşu yapıp yapmadıkları sorusunun yanıtı aranıyordu. Ayrıca bir gün önce (önceki gün) F-4 uçaklarının Kandil üzerinde keşif uçuşu yaptıkları haberleri veriliyordu.

Heron’lar değil
Gazetecilerin Kandil’deki bekleyişi sürerken, askeri kaynaklara, Kandil üzerinde Heron’ların uçup uçmadığını sordum. Aldığım yanıt şöyleydi:
“Heron’lar değil Predator’ler uçtu. Dün de (önceki gün) F-4’lerle keşif uçuşları gerçekleştirildi.”
Aldığım bilgiye göre, dün öğle saatlerine kadar İncirlik’te bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kullandığı Predator’ler Kandil üzerinde ve bölgede uçuş yaparak görüntü aldılar.
ABD yapımı olan ve İncirlik’te bulunan Predator’ler silahsız olan türden. Dünkü uçuşu bu Predator’ler gerçekleştirdi.

Neden uçtular?
Karayılan’ın açıklama yapacağı gün insansız hava araçları Predator’lerin neden uçtukları sorusuna ise özetle şu yanıtı aldım:
“TSK, normal görevlerini sürdürüyor. Zaman zaman uçaklar, keşif uçuşu yaptığı gibi insansız hava araçları da bölgeyi kontrol ediyor. Dün yapılan Predator uçuşu da bu mahiyettedir. TSK’nın bölgeyi sürekli izlemesi ve kontrol etmesi normal faaliyettir. Türkiye’ye karşı bir hareket var mı, yok mu, bazı PKK grupları çekiliyor denilirken, acaba başka gruplar sınırdan giriyor mu? TSK, sınırlarımızı korumakla görevlidir. TSK, görevlerini normal olarak sürdürecek, keşif uçuşları ve insansız hava araçlarının faaliyetleri bundan sonra da devam edecektir. Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi termal kameraların kapatılması, insansız hava araçlarının uçuşlarına son verilmesi söz konusu değildir.”

Nasıl çekilecekler?
PKK’nın Kandil’deki liderinin dün yaptığı açıklamayla PKK’lıların nasıl çekilecekleri sorusu da yanıt buldu.
Karayılan, PKK’lıların 8 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak çekileceklerini açıkladı. Karayılan’ın sözlerinden PKK’lıların silahlı olarak ve geldikleri yolları kullanarak, TSK ile karşılaşmamaya dikkat ederek çıkacakları anlaşıldı.
Açıklamadan, daha önce ısrar ettikleri Meclis’ten yasa veya karar çıkarılması koşulundan vazgeçtiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyon yapılmayacağı yönündeki sözlerini güvence kabul ettikleri de ortaya çıktı.
Buna karşılık, PKK’nın, Başbakan’ın ifade ettiği, “silahlarını bırakıp çıksınlar” çağrısına uymayacakları da anlaşıldı.

Öcalan ve anayasa
Karayılan’ın, PKK’lıların çekilmesinden sonraki aşamalara ilişkin açıklamaları da dikkat çekiciydi.
Karayılan, ikinci ve üçüncü aşamalardan da söz etti.
Bu aşamaların, siyasi müzakere aşamaları olduğu mesajını veren Karayılan, çekilmeden sonra, devlet ve hükümetten atılacak adımları bekleyeceklerini söyledi. İkinci aşamada; anayasal çözüm çerçevesinde yapılacak reformlar, koruculuk, özel tim gibi kurumların kaldırılması beklenecek...
Üçüncü aşamada ise beklenti, daha çok bir genel af beklentisine benziyor. Karayılan, bu aşamayı Abdullah Öcalan da dahil herkesin özgürleşeceği bir aşama olarak tanımladı. Bunun gerçekleşmesinden sonra PKK’nın silah bırakma aşamasına geçileceğini duyurdu.
Karayılan’ın açıkladığı koşullar, hem çekilme sırasında TSK’nın kontrol edilmesini hem sonrasında atılmasını istedikleri siyasi adımları içeriyor.
Anlaşılıyor ki, müzakerenin zor aşaması çekilmeden sonra başlayacak.