Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Ecevit, "biliyorsunuz" diyor, "ABD'nin gündeminde iki konu vardı. Birisi malum konu, diğeri de Irak'a müdahale. ABD, Bağdat'a silahlı müdahalede kararlı görünüyor."
Bülent Bey'in ifade edemeyip "malum konu" dediği ABD Başkanı Bill Clinton'un Oval Ofis'teki gönül maceraları...
Ecevit, ABD'de "malum konu"nun, Türkiye'de de Susurluk skandalının "Washington - Bağdat gerginliği"ni gölgede bıraktığına dikkat çekiyor.
Bülent Bey, Başbakan Yılmaz'la yaptığı "durum değerlendirmesi" sonrasında sorularımıza yanıt verirken, bölgede "her an savaş çıkabileceği" mesajını veriyor:
- ABD, Irak'a silahlı müdahalede bulunmaya kararlı görünüyor. Önümüzdeki günlerde ABD bu müdahaleyi yapabilir ve bölgede savaş çıkabilir.
Ecevit'e ABD'nin Türkiye'den İncirlik Üssü'nü kullanmak için izin isteyip istemediğini soruyoruz:
- Bu olasılık var tabii. Ancak henüz resmi bir başvurusu söz konusu olmadı.
- Türkiye'nin tavrı ne olacak? Savaş olasılığına karşı Ankara'nın politikası netleşti mi?
- Sayın Başbakan ile ve Dışişleri'yle durumu değerlendirdik. Bakanlar Kurulu'nu toplamanın zor olacağını düşündük. Ama pazar günü daha kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yapacağız. Genulkurmay'la da durumu değerlendireceğiz. Savaş olasılığı yüksek görünüyor: ABD, diplomatik yolların tıkandığını bildirdi.
- Sizin ABD'ye veya Bağdat'a tavsiyeniz nedir?
- ABD, diplomatik yolların tümüyle kullanıldığını söylüyor ama bize göre sorunu yine diplomatik yoldan çözmek gerekir. ABD'ye tavsiyem silaha başvurmaması ve diplomatik yolları zorlaması. Bağdat'a da silahların denetimine açık olmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bir savaş çıkarsa en fazla zararı Türkiye görür. Bu düşüncemizi taraflara ileteceğiz.
- Bakanlar Kurulu'nun olağanüstü toplanması söz konusu olur mu?
- Bu ortamda toplamak zor olabilir. Bu nedenle ben Sayın Başbakan ve Dışişleri'yle görüştükten sonra, kişisel görüşlerimi açıklamayı uygun gördüm. Sayın Başbakan'la ve Dışişleri'yle değerlendirme açısından mutabık durumdayız. Sorunun diplomatik yoldan çözümü için çaba göstereceğiz. Washington - Bağdat ilişkilerindeki tırmanış çok ciddi bir tehlike arzediyor.
Ecevit, ABD'nin tutumunu değerlendirirken, Washington'un her an silaha başvuracağı izlenimi edindiğini vurguluyor.
Washington kaynaklı haberler ise Başkan Clinton'un "gönül maceralarına" ilişkin gündemi değiştirebilmek için Bağdat'la gerginliği tırmandırma politikası izlediği yönünde.
Umarız, "Bill - Monika skandalı" Bağdat semalarında bombaya dönüşmez.



Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr