Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Kamuoyunun merakla beklediği Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Ecevit görüşmesi, geçen hafta yaşanan "randevu" konusuyla başlıyor.
       Cumhurbaşkanı Sezer söze giriyor:
       - Bu konuda yapılan yorumlar beni çok üzdü. Sizinle görüşmemeyi aklımın ucumdan bile geçirmem. Ne zaman isterseniz görüşürüz, kapımız size açıktır.
       Başbakan Ecevit, Cumhurbaşkanı Sezer'in bu nazik ifadelerine teşekkür ettikten sonra, "Sözleriniz benim için de her zaman geçerli. Ne zaman ihtiyaç duyar ve uygun görürseniz sizinle görüşmeyi görev bilirim" diye özetlenebilecek bir yanıt veriyor ve asıl konuya geçiliyor.
       Cumhurbaşkanı Sezer, Köşk'e yeniden gönderilen kanun hükmünde kararname ile ilgili olarak Başbakan'a kısaca şunları söylüyor:
       - Kararnameyle birlikte gönderdiğiniz bilgi notunu henüz okuyamadım. Okuyup yeniden değerlendireceğim.
       Başbakan Ecevit ise hukuki tartışmalardan çok siyasi yönü ağır basan bir değerlendirme yapıyor Cumhurbaşkanı Sezer'e...
       Özetle şöyle diyor:
       - Tartışmalar bu aşamaya geldikten sonra konunun hukuki zemini kadar, belki de ondan daha çok, siyasi yönü ve zemini önemlidir. Konunun siyasi yönü sürtüşmelere yol açabilir. Toplumda gözlenen bu sürtüşme ve cepheleşme daha önemli sorunların doğmasına vesile olabilir. Bu bakımdan konunun bir an önce sonuçlandırılması gerekir. Devlet ciddi bir sorunla karşı karşıyadır. Kanun hükmünde kararnamenin amacı devletin karşı karşıya bulunduğu bu sorunu aşmaktır.
       Cumhurbaşkanı Sezer, hükümetin yeni gerekçelerini düşünüp, değerlendireceğini söyledikten sonra, Başbakan Ecevit, kararnameyi imzalaması temennisini yineleyerek Köşk'ten ayrılıyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit'le, Çankaya ziyaretinden sonra görüşme olanağı bulduk. Başbakan'ın Çankaya'dan edindiği izlenim Cumhurbaşkanı'nın "konuyu yeniden değerlendireceği" yönünde. Bu yönüyle Başbakan'ın sorunun aşılabileceği umudunu artırdığı söylenebilir.
       Ecevit, özellikle "Çankaya - hükümet uyumu"nun önemine işaret ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:
       - Devletin bu iki üst kurumu arasındaki uyum çok önemli. Bu iki kurum arasında önemli fikir ayrılıkları olması çok ciddi bir durumdur. Bu nedenle Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında mutlaka uyumlu bir çalışma olması gerekir.
       Başbakan Ecevit, kararnamenin aciliyetinin nereden kaynaklandığı yönündeki sorumuzu yanıtlarken de şu bilgiyi veriyor:
       - Kararnamenin kapsamı açısından elbette aciliyet var. Bürokraside bu tür faaliyetleri bilinen, saptanan görevlilerin bulunması devletin çok ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Bu açıdan Sayın Cumhurbaşkanı'nın kararnamenin özüne ilişkin bir itirazı ve farklı görüşü yok.
       Başbakan Ecevit son sorumuz, Cumhurbaşkanı Sezer'in kararnameyi yine imzalamayıp, geri göndermesi halinde hükümetin izleyeceği yolun ne olacağı...
       Başbakan, bu sorumuza ise şu yanıtı veriyor:
       - O olasılığı düşünmek bile istemiyorum.
       Top yeniden Cumhurbaşkanı Sezer'de...
       Başbakan Ecevit ve hükümet ise beklemede...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr