Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İran'a gitmek konusunda isteksiz. Bu eğilimi Köşk'e çıktığı ilk gün, gazetecilerin sorusu üzerine kamuoyuna yansıtmıştı.
       Dışişleri Bakanlığı ise Cumhurbaşkanı'na bu konuda brifing verdikten sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
       1- Eğer İçişleri Bakanlığı'nın İran konusunda ulaştığı bulgu ve belgeler, kanıt niteliği taşıyorsa, Tahran'a Cumhurbaşkanı düzeyinde gidilmeyebilir.
       2- Ancak bu bulgu ve belgeler, henüz Dışişleri düzeyinde masaya konulacak nitelikte değilse İran değil, ECO esas alınarak gidilebilir. Takdir Cumhurbaşkanı'na aittir.
       Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Sezer'in düşüncesini değiştirebileceği ve Tahran'a gitme kararı alabileceği beklentisi hakimdi.
       Ancak MGK sonrasında da Sezer'in yaklaşımında bir değişiklik olmadığı anlaşılıyor.
       Bu saptamayı en son Başbakan Bülent Ecevit yaptı. Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın kararında bir değişiklik olmadığı izlenimi edindiğini açıkladı.
       Cumhurbaşkanı Sezer, İran'a gitmek istemiyor ve aldığı brifinglerde görüşünü değiştirmiş değil.
       Sezer'in isteksizliği neden?
       Başkent kulislerine göre, Cumhurbaşkanı, haklı olarak ilk yurtdışı gezisini İran'a yapmak istemiyor. Bu genel eğiliminin yanında faili meçhul cinayetler ve rejim aleyhtarı köktendinci terör örgütleriyle İran arasında kurulan bağlantı da Cumhurbaşkanı Sezer'i çok rahatsız etmiş durumda.
       Bu gerekçelerle ECO zirvesinde Türkiye'nin bu kez daha alt düzeyde temsil edilebileceği görüşü Çankaya'ya hakim görünüyor.
       Karar nasıl verilecek?
       Beklenti, Başbakan Ecevit'in Norveç gezisi sonrasında Dışişleri'yle görüşerek Ankara'nın tavrını kesinleştirmesi.
       Türkiye ECO'nun kurucusu, örgütü, Orta Asya cumhuriyetlerine açan da Ankara.
       1991 yılından bu yana Türkiye, zirveye Başbakan veya Cumhurbaşkanı düzeyinde katılıyor. Demirel, 1991 - 1993 arasında Başbakan, bu tarihten sonra Cumhurbaşkanı olarak zirveye katıldı.
       Bu kez Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit katılmazsa, Türkiye zirvede bakan düzeyinde temsil edilecek.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr