Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret Bila

ERBAKAN ve Çiller erken, hatta baskın bir seçimle siyasi tıkanıklığı aşmaya çalışıyorlar.
Bu yaklaşım, sorunun özünün iyi kavranmadığını gösteriyor. REFAHYOL açısından sorun, Milli Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubat'ta ortaya koyduğu taleplerin yerine getirilmesidir. Sekiz yıllık kesintisiz eğitimden, Türk Ceza Yasası'nın kaldırılan 163. maddesine benzer bir düzenlemeye kadar, Cumhuriyet'in temel nitelikleri aleyhine olan gelişmeleri durduracak önlemler alınmasına direniş devam ettiği sürece, sorunun çözüme ulaşması mümkün değildir.
MGK'nın asker kanadının hükümetin önüne koyduğu bu istekler yerine getirilmedikçe, 28 Şubat'ta belirginleşen sıkıntı giderilemez. Sorun, Cumhuriyet'in temel nitelikleri ekseninde ordu - Refah çatışmasıdır. Refah Partisi'nin ordunun gündeme getirdiği önlemleri yerine getirmesi siyasi felsefesi ve tabanı açısından mümkün değildir. DYP lideri Çiller'in de bu konuda ortağını ikna edemeyeceği anlaşılmıştır. Bu ortamda seçime giderek MGK kararlarını erteleyip, siyasal güç tazelemek de nihai çözüm olmayabilir. Refah, Cumhuriyet'in temel nitelikleriyle çatışmasını sürdürdükçe, ordu - Refah çatışması da sürecektir.
Çiller'in yarım yamalak da olsa iktidar uğruna, asıl çelişkiyi gözardı ederek, bir seçimle çözüme varması, hem hukuki, hem de siyasal açıdan kolay gözükmüyor.
Hukuki açıdan zordur. Çünkü, başbakanlığın devri iki liderin anlaşmasına bağlı değildir. Anayasa'ya göre başbakanı tayin Cumhurbaşkanı'nın yetkisindedir. Başbakanlığı Çiller'e devretmek üzere Erbakan'ın istifa ettiği an, inisiyatif Cumhurbaşkanı'na geçecektir. Erbakan ve Çiller, ortak açıklama yapsalar bile Cumhurbaşkanı, başbakanlık görevini Çiller'e vermeyebilir.
Siyasi açıdan da iki boyutlu bir zorluk söz konusudur. Birinci boyut BBP'nin desteğine rağmen DYP'deki çözülmenin Çiller formülünde güvenoyu garantisini riske sokmasıdır. Bu nedenle güvenoyu garantisi arayan Cumhurbaşkanı, Çiller'i görevlendirme konusunda tereddüte girebilir.
İkinci boyut ise, Çiller formülüyle seçime gidilse bile alınacak benzer siyasi tablonun temel çatışmayı ortadan kaldırmayacağıdır. Çiller'in Cumhuriyet'in temel nitelikleri açısından ordu ile Refah arasında net bir tavır alması gerekmektedir.
Sorunun özü budur.

Yazara Email f.bila@milliyet.com.tr