Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP, grup toplantısını Tandoğan Meydanı’nda yapacağını duyurduğunda gelen ilk yorumlar, “Cumhuriyet mitingleri”nin yeniden başlayacağı yönündeydi. Ama Tandoğan Meydanı’ndaki hava öyle değildi.
Meydan yine on binlerle doluydu, ancak CHP’nin ilan ettiği gibi tek konuya odaklanmıştı: Eğitim...
Pankartlar 4+4+4 modelini protesto ediyordu.
Ellerde CHP bayrakları değil, sadece Türk bayrağı vardı.
Kürsünün hemen sol tarafında CHP milletvekilleri tıpkı Meclis’teki grup toplantısında olduğu gibi bir aradaydı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da grup toplantılarında yaptığı gibi bir konuşma yaptı.
Mesai günü olması nedeniyle mitinge katılanların önemli ölçüde emekliler olduğu gözleniyordu. Özellikle emekli öğretmenlerin çokluğu dikkat çekiyordu.

En fazla Türk öğretmen çalışıyor
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in, öğretmenlerimiz az çalışıyor sözünü uzun süre eleştirdi. Eleştirisini OECD’nin öğretmenlerle ilgili verilerini kullanarak yaptı.
“OECD ülkelerinde” dedi, “Bir öğretmen yılda 1663 saat çalışıyor ama Türkiye’de bir öğretmen 1808 saat çalışıyor. Bu mu az çalışma?”

En düşük maaş Türk öğretmene
Kılıçdaroğlu, en fazla Türk öğretmen çalışıyor ama en az düşük ücreti de Türk öğretmen alıyor, diye devam etti.
Meydanda en büyük alkış, Kılıçdaroğlu’nun bu sözüne geldi.
“Evet” diye devam etti Kılıçdaroğlu:
“OECD ülkeleri arasında en düşük ücreti Türk öğretmen alıyor. Ve öğretmenlerimizin yüzde 80’i borçlu. Yüzde 2’si de ek iş yaparak geçinebiliyor.”

Komisyon işgaline yanıt
Bir yandan Kılıçdaroğlu’nu dinlerken bir yandan da CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap’la sohbet ettik...
CHP’nin böyle bir grup toplantısına neden ihtiyaç duyduğunu, bu mitinglerin bundan sonra da devam edip etmeyeceğini sordum:
“Bu özel bir toplantı” diye yanıt verdi:
“Biz grup toplantısını halkla birlikte Tandoğan’da yapmaya karar verdik. Bu miting, iktidar partisinin Meclis’te Milli Eğitim Komisyonu’nu işgal etmesine bir yanıttır. Siz komisyonu işgal ederseniz biz de halkla gideriz, halkla toplantı yaparız, dedik ve gördüğünüz gibi de yaptık. Halk bizi yalnız bırakmadı, mesai günü olmasına rağmen on binler meydanı doldurdu.”

“Çağdaş muhalefet modeli”
Matkap, Tandoğan’da yapılan grup toplantısını, “çağdaş muhalefet modeli” olarak değerlendirdi ve şöyle devam etti:
“Biz, çağdaş bir muhalefet modeli ortaya koyuyoruz. Sadece eleştirmiyoruz. Önerimizi de ortaya koyuyoruz. İşte iktidarın 4+4+4 dediği modele karşı biz 1+8+4 modelini öneriyoruz. Sadece eleştirmiyoruz çözüm de gösteriyoruz.”

“Yedek kulübesinde futbolcu”
“Biz” dedi Nihat Matkap, “Her an iktidara hazır, bekliyoruz. Tıpkı yedek kulübesinde her an maça hazır bekleyen yedek futbolcular gibi...”
Her bakanlığın icraatını yakından takip ettiklerini belirten Matkap, CHP milletvekillerinin ve kadrolarının bu icraatları eleştirirken, CHP iktidarında uygulanacak modeli de geliştirdiğini, böylece her an iktidara hazır olduklarını kaydetti.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Tandoğan’dan Meclis’e giderken, meydanda ilk kez halkla birlikte yapılan grup toplantısından çok memnun görünüyordu.