Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit'in, büyük yolsuzlukları soruşturmak için, doğrudan kendisine bağlı, beş müfettişten oluşan süper yetkili bir ekip oluşturduğunu dün Milliyet'in manşetinden duyurmuştuk.
       Başbakan Ecevit'in özel onayıyla kurulan heyet, hiç zaman yitirmeden önceki gün göreve başladı.
       Hedef, "temiz devlet, temiz siyaset" olarak belirlendi.
       Başbakanlık'ta oluşturulan süper teftiş heyeti çalışma çerçevesini İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a sorduk.
       Tantan, şu değerlendirmeyi yaptı:
       - Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar, araştırmalar, ortaya çıkardığımız yolsuzluklar ve ilişkiler gösteriyor ki, devlet bir çıkar ortaklığı ağıyla örülmüş. Amacımız bu çeteleri devletten temizlemek ve çıkar ortaklığı ağını çökertmek. Ucu nereye kadar gidiyorsa oraya kadar gitmek.
       - Yeni oluşturulan teftiş heyeti nasıl çalışacak?
       - Bu heyetin asıl işi, yolsuzlukların siyasi bağlantılarını ve bürokrasideki üst düzey bağlantılarını ortaya çıkarmak. Çünkü biliyoruz ki, böyle siyasi bir koruma, üst düzey bürokrat koruması olmasa, bu işi bu kadar ileri götüremezler. Bu nedenle yeni heyete verilen görev bu bağlantıları ortaya çıkarmaktır. Devleti ve siyaseti temizlemenin başka yolu yok. Bu pislik devletten mutlaka temizlenmeli. Buna kararlıyız.
       - Ne tür ilişkiler ortaya çıkıyor, somut örnekler verebilir misiniz?
       - Şimdi bankalarla ilgili araştırma detaylandırılarak yürütülüyor. Bu arada bankalar dışında ortaya çıkardığımız yolsuzluklar var. Örneğin kamuoyunun "Paraşüt operasyonu" ve "Balina operasyonu" olarak bildiği çalışmalar sürdürülürken, bunlarla bankalar arasında mali ilişki, temas noktaları saptanıyor. Bunların bir elden koordineli şekilde yürütülmesi şart. İşte yeni teftiş heyeti bu bağlantıları araştırıp ortaya çıkaracak. Keza boşaltılan bankaların daha önceki sahipleri döneminde ne yapılmış, ne edilmiş bunlar da araştırılacak. Bu operasyon topyekün bir operasyon olacak. Bütün çıkar ortaklığı ağı ortaya çıkarılacak.
       * * *
       ORTAYA çıkarılan yolsuzlukların bir noktada tıkanması, raporların sümen altı edilmesine karşı başlatılan yeni çalışma birçok gerçeğin ortaya dökülmesini sağlayabilir. Bugüne kadar işleme sokulmayan Bankalar Yeminli Murakıplarının raporları, diğer teftiş kurumlarının raporları yeniden devreye sokulacak. Gerekli hallerde soruşturmalar derinleştirilecek.
       Temiz devlet, temiz siyasete ulaşmak için bir yerden başlamak gerekiyor. Yeni kurulan beş kişilik süper müfettiş heyetinden beklenen, bu başlangıcı yapması...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr