Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesiyle ilgili tartışmaları, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'le konuşma olanağı bulduk.
       Türk, yapılacak değişikliğin çerçevesinin konunun hükümette görüşülmesinden sonra ortaya çıkabileceğini belirttikten sonra şöyle dedi:
       - Bu madde hükmünde değişiklik yaparken koalisyon ortakları arasında uzlaşmanın yanı sıra mutlaka toplumsal uzlaşmanın da sağlanması gerekir. Çok hassas bir konudur.
       - Değişikliğe karşı olanların ikna edilmesine dönük bir girişiminiz olacak mı?
       - Dediğim gibi bu ancak Bakanlar Kurulu'nda yapılacak görüşme sonrasında belli olur. Örneğin, 312. maddenin esasına dönük bir değişiklikten Genelkurmay endişe duyuyor. Bu değişikliklerin irtica ile mücadeleyi zaafa uğratabileceği endişesi taşıyorlar. Genelkurmay eski Başkanı Sayın İsmail Hakkı Karadayı da, Genelkurmay Başkanı Sayın Hüseyin Kıvrıkoğlu da bu yöndeki endişelerini dile getirmişlerdi. Bu görüşleri basına da yansımıştı. Bu bakımdan değişikliğin bir takım zaaflara yol açmadan gerçekleştirilmesi gerekir.
       - Size bu yönde endişe ileten başka kesimler de var mı?
       - Geçen dönem bu maddeyle ilgili çalışmaları yürütürken olmuştu, şimdi de oluyor. Örneğin Yargıtay Başsavcısı Sayın Vural Savaş, o zaman, Sayın Mesut Yılmaz'ı ve beni ziyaret ederek, aynı yönde endişelerini dile getirmiş ve "163. madde kaldırıldı. 312. madde de kaldırılırsa o zaman hukuk sistemimizde bu tür olaylarla hukuki mücadele yürütecek araç kalmıyor" demişti. Bu nedenle bir toplumsal uzlaşma aramak gerekir.
       * * *
       312. maddenin esasını bozmadan nasıl bir değişikliğe gidilebilir?
       Bu maddeden hüküm giyenleri siyasetten yasaklayan hükümler, dün bu köşeden duyurduğumuz gibi Milletvekili Seçimi Yasası ile Siyasi Partiler Yasası'nda bulunuyor.
       Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesindeki değişikliğin ise maddeye konulacak bir ölçüyle yapılması söz konusu. Geçen yasama döneminde üzerinde uzlaşılan değişiklikte, maddeye suçun oluşması için aranacak bir ölçü olarak, "umumun emniyetini tehlikeye sokacak şekilde alenen tahrik etmek" hükmünün eklenmesi öngörülmüştü.
       Adalet Bakanı Türk'e, bu kez de değişikliğin bu şekilde öngörülüp öngörülmediğini sorduk:
       - Buna Bakanlar Kurulu karar verebilir. Orada görüşülmeden geçen dönem yapılacak değişikliğin aynen canlandırılıp canlandırılamayacağını söylemem.
       312. maddenin ve bu maddeye atıfta bulunan diğer yasa maddelerinin akıbeti Anayasa paketinin Meclis'te sonuçlandırılmasından ve büyük olasılıkla Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra ele alınıp gündeme getirilebileceği ve çerçevesinin de o zaman netleşeceği anlaşılıyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr