Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet Bila

BU hükümet, belki de kendisinden en çok şey beklenen hükümet. Kabus gibi geçen son bir yılın acılarından sonra, bu hükümetin yan gelip yatmaya hakkı yoktur. Bu hükümetin bir icraat hükümeti olmadığı, ülkeyi 1998'de sağ salim seçime götürmekle yükümlüğü olduğu şeklindeki yorumlar yanlış, yanlış olduğu kadar da tehlikelidir.
Bu hükümet, bir süs hükümeti değildir.
Bir geçiş hükümeti hiç değildir.
Arkasında parlamento çoğunluğu bulunan, güvenoyu almış, hepsinden önemlisi asker ya da sivil halkın yüzde 80'inin desteğine sahip bir hükümettir.
Adımlarını bu bilinç içinde atmak zorundadır. Rejim karşıtı kadrolaşmayı temizlemek zorunda olan bir hükümet geçiş hükümeti kabul edilebilir mi? Kıbrıs sorunuyla ilgili en kritik gelişmelerle karşı karşıya olan hükümet geçiş hükümeti olabilir mi?
Bu hükümeti oluşturmak için bu milletin anasından emdiği süt, burnundan geldi. Bu hükümete vatandaş kovalarla su taşıdı.
Dün bir, bugün iki. Ama bunun yarını yok. Bu hükümet kolları sıvayıp işe girişmeli. Vatandaşa, laik, demokratik Cumhuriyet'in bir uygarlık ülküsü olduğu bir kez daha gösterilmeli. Bu Cumhuriyet'in kolay kolay yıkılamayacağı gösterilmeli.
Bu hükümetin alternatifi, bir ay öncesinden çok daha korkunç bir kabustur.

Bugün yeni bir yazı dizisine başladık. Türkiye 2010. Kaşif adlı uzay aracının Mars gezegenine yolculuğu, dünyalının beyninde yeni bir ufuk açtı. Küçücük alet, yarım milyar kilometre uzaktan, dünyaya bakıp geri kafalılara gülüyor sanki. "Hey, siz orada ne yapıyorsunuz?" der gibi...
İnsanlığı Mars'a taşıyan zihniyet, aslında Türk insanına yabancı değildir. Dar kafalı, geri birtakım politikacılara, çıkar gruplarına yabancıdır. Kırk yıldan beri Amerikalı ve Sovyet (Rus) uzay adamlarının bütün çalışmaları Türk halkının hep ilgisini çekmiştir. Türk hükümetleri bu konuda ciddi bir adım atmasa da, kahvehanedeki vatandaş, iki süper güç arasındaki uzay yarışını büyük bir dikkat ve ilgiyle izlemiştir.
Türkiye'de gözünü 21'inci yüzyılın ötesine diken, iyi yetişmiş, aydınlık düşünceli insanların sayısı, örümcek kafalılar gölgelese bile, sanıldığından çok daha fazladır.
Şeref Oğuz yönetimindeki Ekonomi Servisimizin hazırladığı "Türkiye 2010"u okumadan güne başlayamayacaksınız?
İyi haftalar dileğiyle...


Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr