Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       20 gruba ayrılan memurların yeni ücretleri Bakanlar Kurulu'nca belirlenen katsayıya göre hesaplanacak. Maaş ve hizmet tazminatı dışında, ek ders ve konferans ücreti ile yabancı dil tazminatı, aile ve çocuk yardımı da var

       Yeni devlet personel rejiminin iskeletini oluşturacak olan "Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Hak ve Yardımlarına İlişkin Kanun Tasarısı" taslağının çerçevesini dün bu köşeden duyurmuştuk.
       Bugün taslağın teknik ayrıntılarını sunmaya devam edeceğiz.
       Yeni personel rejimi, memur aylığının, "temel ücret" ve "görev ücreti" olmak üzere iki temel unsurdan oluşmasını öngörüyor. Bu ücretlerin hesaplanmasında gösterge tablolarındaki puanların çarpılacağı katsayının üçer veya altışar aylık dönemler halinde uygulanmak üzere her yıl bütçe yasasıyla belirlenmesi ve ihtiyaç olduğunda bu katsayıların Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilebileceği öngörülüyor.

       Yeni basamağa intibak

       Ayrıca taslak yasalaştığında mevcut memurlar derece ve kademelerine göre yeni görev grupları ve basamaklara intibak ettirilecek. Tablolarda ayrıntılı olarak izlenebileceği üzere, örneğin 15. derecenin 1. kademesinde görevli 500 göstergeli bir memur, temel ücret tablosunun 1. sırasına ve 1. hizmet basamağına geçirilecek. En üst düzey olarak 1. derecenin 4. kademesinde görev yapmakta olan ve bu kadroda 2 yıl kıdemli olan bir memur ise, yeni tabloda en üst basamak olan 40. hizmet basamağına intibak ettirilecek.

       Hizmet tazminatı

       Yeni taslak memurlara temel ve görev ücretlerinden oluşan maaşlarından başka hizmet tazminatı ödenmesini de öngörüyor. Taslağın 11. maddesinin bu konudaki hükmü şöyle:
       "Memurlar ve diğer kamu görevlilerine görevin ifa edildiği yer, mahrumiyet ve geçim şartları, hayat ve geçim için taşıdığı risk, mal ve hizmet üretimine katkısı ile personelin yaratıcılığı, girişimciliği, başarı ve çabası dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü üzerine usul, esas ve oranları yılda bir defa Bakanlar Kurulu'nca belirlenmek üzere aylık ücretin yüzde 40'ına kadar hizmet tazminatı ödenir. Ancak askeri personel, emniyet hizmetleri personeli ile uçuş, paraşüt, denizaltı, dalgıç ve kurbağaadam gibi hizmetlerde görevli personel bu fıkrada esas alınan oranı üç katına kadar artırarak tespit etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir."

       Yurtdışı aylığı

       Taslak yurtdışı aylıklarının da görev yapılan ülkelerin ekonomik ve sosyal şartları ile geçim ve hayat standartları esas alınarak Devlet Personel Başkanlığı, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulu'nca her ülke için o ülkenin para birimi üzerinden belirleneceğini hükme bağlıyor.

       Diğer ödemeler

       Yeni personel rejimi taslağı, maaş ve hizmet tazminatı dışında vekalet, ikinci görev, ek ders ve konferans ücreti ile derecelerine göre yabancı dil tazminatı, aile ve çocuk yardımı ödemelerini de öngörüyor.

       Memurların yükselmeleri

       Taslak memurların yükselmelerini ise şöyle hüküm altına alıyor:
       "Bulundukları hizmet basamağında bir yıllık hizmetlerini tamamladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni hizmet basamağına tekabül eden temel ücrete,
       Hiyerarşik bakımdan üst görevlere yükselmeleri halinde yeni görevlerine başladıkları tarihten itibaren yeni görev ücretine hak kazanırlar."

       Doktorlar tepkili

       Yeni taslağa ilk tepki üniversite hastanelerinde görev yapan doktorlardan geldi. Genel olarak doktorların çok alt ücret grubunda yer aldığını belirten üniversite doktorları, ayrıca yeni düzenleme ile döner sermaye ödemelerine olanak tanınmadığını, bu durumun da tam gün çalışmayı caydırıcı olduğunu belirttiler. Yeni taslağın yasalaşması halinde doktorların çoğunun muayenehanede çalışmayı yeğleyebileceklerine dikkat çektiler.









İNTİBAK TABLOLARI












Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr