Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cumhurbaşkanı Demirel'in, "Güniz Sokak'a dönerim" sözleriyle, cumhurbaşkanlığı seçimine dönük tartışmalar yeni bir boyut kazandı.
       Demirel'in bu sözleri siyaset dünyasında, "Güniz Sokak'a dönerim, bu, merkez sağ partileri ve liderlerini düşündürür" biçiminde yorumlanarak, Cumhurbaşkanı'nın "aba altında sopa gösterdiği"ne işaret sayıldı. Bir çeşit "siyasi tehdit" olarak değerlendirildi. Demirel'in bu sözleriyle, ANAP ve DYP liderlerine, "yerlerinizden memnunsanız beni Çankaya'da tutun" mesajı verdiği kanısı oluştu.
       ANAP lideri Mesut Yılmaz'la dün Çankaya sorununu konuşma olanağı bulduk ve sorduk:
       - Cumhurbaşkanı, Güniz Sokak'a inerse, bundan siz ve partiniz etkilenir mi?
       Yılmaz, bu sorumuza önce "gülerek" karşılık verdikten sonra şöyle dedi:
       - Bu konuda konuşmayacağım. Değerlendirme yapmayacağım.
       Sorulara devam ettik:
       - Cumhurbaşkanı Demirel'in yeniden seçilmesini savunanların en önemli gerekçesi, istikrar. Demirel yeniden seçilemezse, Türkiye'de istikrarın bozulacağını öne sürüyorlar. Sizce de istikrar bozulur mu?
       - İstikrarsızlık olacağını sanmıyorum. Tabii bunun en kolay yönü mevcut durumu sürdürmek. Eğer olmazsa, o zaman bir liderler zirvesinde o günkü koşulları yeniden değerlendiririz.
       - Anayasa değişikliği geçerse Cumhurbaşkanı'nın seçileceğine kesin gözüyle bakılabilir mi?
       - Anayasa değişikliği gerçekleşirse Süleyman Bey'in seçilme şansı artar.
       - Size yöneltilen eleştirilerden biri, koalisyon ortağı diğer iki partiye göre ANAP'ın Cumhurbaşkanı'nın yeniden seçilmesi konusunda görüşbirliği sağlayamadığı yönünde. ANAP grubunda eğilim nedir?
       - Sıkıntı var. Sıkıntı olduğu açık. Ama ne yapılabilir? Gizli oylama yapılacak bir konu. Grup kararı alınamıyor. ANAP, demokratik mekanizması olan ve bu mekanizmaya saygı duyan bir yapıya sahip. Ben arkadaşlarımı ikna etmeye çalışıyorum. Bunun için elimden geleni yapıyorum.
       - Size dönük bir spekülasyon da, Cumhurbaşkanı'nın yeniden seçilmesini tam olarak desteklemediğiniz, bu seçeneğin gerçekleşmeyeceğini gösterdikten sonra Çankaya'ya aday olacağınız şeklinde. Böyle bir niyetiniz var mı?
       - Bu konuda başından beri en açık tavırlı olan, sanıyorum benim. Eğer benim önerdiğim gibi uzatma olsaydı şimdi bunlar tartışılmazdı. Ancak benim önerim kabul görmedi ve yeni sistem ve yeniden seçim gündeme geldi. Tabii böyle olunca da alternatifler de gündeme getirilmeye başlandı. Böyle bir ortamda spekülasyonlar olması normal. Ben spekülasyonlara bir şey diyemem. Herkes istediği gibi spekülasyon yapabilir.
       * * *
       ANAP lideri, "Güniz Sokak'a dönerim" sözünden ve bu söze yüklenen "tehdit" mesajından pek etkilenmiş gibi gözükmüyor.
       Demirel'in yeniden seçilmesi konusunda kişisel olarak samimi. Ancak, "Arkadaşlarımı ikna etmeye çalışmaktan başka yapacağım bir şey yok" diyerek, ANAP'taki sıkıntıyı da açıklıkla dışa vuruyor.
       Cumhurbaşkanı'nın yeniden seçilememesi halinde ise "istikrar"ın bozulacağını düşünmüyor.
       Meclis'in bir krize yol açmadan cumhurbaşkanı seçebileceği kanaatinde.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr