Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret Bila

Hükümeti kurma görevini almasından sonra ANAP Lideri Mesut Yılmaz'la konutunda görüşme olanağı bulduk. Mesut Bey, hükümeti kurup, güvenoyu alacağından emin görünüyor:
- Bir güvenoyu sorunu yaşayacağımızı sanmıyorum. Kuracağım hükümet güvenoyu alacaktır.
Mesut Bey ve kurmayları, Çankaya'ya davet aldıklarında, Cumhurbaşkanı Demirel'den, "hükümeti siz kurabilir misiniz, yoksa 3. kişi formülünü mü düşünüyorsunuz?" türünden bir soru bekliyorlardı. Böyle bir olasılığa karşı Mesut Bey'in "3. kişi" formülünü de kabullenmesi yönünde öneride bulunanlar oldu. Ancak, Mesut Bey, Çankaya'ya çıktığında, böyle bir soruyla karşılaşmadı. Demirel, görevlendirme yazısını çoktan hazırlamıştı.
ANAP Lideri, "hükümet başkanı siz mi olacaksınız, yoksa 3. kişi formülüne mi yöneleceksiniz?" sorusunu yanıtlarken hiç tereddüt etmedi:
- Hükümet benim başkanlığımda kurulacak. Taşeron değilim. Benim hükümet kurma girişimim başarısız olursa, ancak o zaman 3. kişi formülü gündeme gelebilir. Ben geniş tabana dayanan bir uzlaşı hükümeti kurmayı hedefliyorum.
Erbakan - Çiller - Yazıcıoğlu'nun oluşturduğu çoğunluğa rağmen Demirel görevi neden Yılmaz'a verdi?
Demirel'in görevlendirme yaparken sayısal değil, siyasal gerekçeleri kullandığı anlaşılıyor. Mevcut hükümetin devlet kurumlarıyla uyum içinde olmayışı temel gerekçe gibi görünüyor.
Cumhurbaşkanı Demirel'in erken seçim istediği biliniyor. Demirel'in bu konuda bir takvim telkini var mı? Baykal'ın mümkün olan en kısa zamanda seçim şartıyla destek vereceğini açıklaması, Mesut Bey'in takvimini etkileyecek mi?
Yılmaz sağlıklı ve adil bir seçimin 1998 baharında mümkün olacağını belirttikten sonra, "Mart 1998'den daha önce seçim olmaz" diyor. Mesut Bey, bu süre içinde nüfus sayımı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi gibi sorunların çözülebileceğini, aynı sürede Anayasa'ya uyum yasalarının çıkarılabileceğini kaydediyor.
Yılmaz, hükümeti hangi sürede kurabilecek?
Mesut Bey, bu soruyu yanıtlarken, Demirel'e atıfta bulunuyor:
- Sayın Cumhurbaşkanı hemen kurmamı istiyor. Mümkün olan en kısa zamanda. Dokuz günde kurarım. Ben de bu yönde çaba harcayacağım.
28 Haziran'da yapılacak Amsterdam Zirvesi'ne Dışişleri Bakanı olarak kim gidecek? Çiller mi, yeni bakan mı?
Yılmaz, "Ben Sayın Cumhurbaşkanı'na Tansu Hanım'ın gitmesinin uygun olacağını söyledim. Yeni hükümet o tarihe yetişmeyebilir" diyor.
Tansu Çiller'in TGRT'de Mehmet Barlas'ın sorularına verdiği yanıtları televizyondan Mesut Bey'le birlikte izliyoruz.
Çiller, Demirel'e dönük sert ifadeler kullanırken, Mesut Bey tebessümle karşılıyor. Çiller, "Çankaya darbesi", "demokrasiye darbe", "darbenin arkasına sığınma" dedikçe, Yılmaz, "neredeyse Çankaya'ya çıkardığımıza pişmanız diyecek" diye tepki veriyor.
Tansu Hanım, "Mesut Yılmaz'ın amacı belli. Tansu Çiller'i siyasetten silmek" dediğinde, ANAP Liderine soruyoruz?
- Öyle mi?
Mesut Bey yine tebessümle, "değil" anlamında başını yukarı kaldırıyor.
Yılmaz'ın kafasında nasıl bir hükümet formülü var? RP ve BBP'ye gidecek mi?
RP ve BBP'yi ziyaret etmeyeceğini söylüyor. İlk ziyaret Çiller'e...
Çiller, "kapıyı çoktan kapamış" görünse de Yılmaz, DYP'nin hükümete katılmasını talep edecek.
Çiller, RP'nin yanında durmakta ısrarlı olursa, ANAP - DSP - CHP ekseninde, Cindoruk ve RP'ye karşı DYP'lilerin desteğiyle hükümet oluşturmaya çalışacak...

Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr