Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

SUSURLUK kazasından sonraki gelişmeleri değerlendiren ANAP lideri Mesut Yılmaz, üç saptama yapıyor:
1- İzleri süpürüyorlar,
2- Terörle mücadelenin arkasına sığınıyorlar,
3- ANAP - ülkücü çatışması yaratmak istiyorlar.
Mesut Bey, bu saptamaları şöyle açıyor:
- Devletin temiz kalmış birimleriyle, kirli işlere bulaşmış birimleri arasında çatışma var. Mafyayla entegre olmuş devlet birimleri izleri süpürüyor.
- Kirli işlere bulaşmış devlet birimleri ve hatta bazı siyasilerin güvenceleri de PKK ile mücadele. Olaylar ortaya çıkınca, yakalandıklarında `bize bir şey yapamazsınız, çünkü biz terörle mücadele için şu şu işleri yaptık' diyorlar. Tek güvenceleri bu. PKK'ya karşı yaptıklarını zırh olarak kullanıyorlar.
- Çatlı'yı savunmalarının nedeni ise bir "ANAP - Ülkücü" çatışması yaratmak. Bu amaçla ülkücü kesimi ANAP'a karşı kışkırtıyorlar.
Mesut Bey, ilk iki saptamasının, "siyaset - silahlı eylem - kirli para" üçgeninin ortaya çıkarılmasındaki başlıca zorluklar olduğunu söylüyor. ANAP lideri, bu iki zorluğun, İtalya türü bir operasyonla aşılabileceğine inanıyor:
- Türkiye bunu başarabilir. Bunu yapacak adamları da, imkanı da var. Ama irade yok.
Anamuhalefet lideri, bu yönde kararlı bir siyasi irade bulunması halinde, Türkiye'nin de İtalya gibi temizleneceğini savunuyor.
ANAP - ülkücü çatışmasına gelince...
ANAP yönetimindeki yargı, DYP'nin "Çatlı" ismini kullanarak ülkücüleri kışkırttıkları yönünde.
Yılmaz'ın yakın kurmayı Eyüp Aşık, "cinayet işleyenler ayrı, ülkücüler ayrı. Bunları birbirinden ayırmak lazım. DYP kafa karıştırmaya çalışıyor. Bir zamanlar devlet için iş yapmak, kirli işler yapmak için gerekçe olarak kullanılamaz" diyor.
ANAP - ülkücü çatışması Türkeş'in Yılmaz'ı ziyaretinde de gündeme geliyor. MHP lideri Türkeş, yaratılan bu havadan rahatsız olduğunu Mesut Bey'e iletiyor.
Eyüp Aşık, çatışma havasının bugün İstanbul'da yapılacak ANAP mitingine taşınmaya çalışıldığını vurguluyor:
- Bizim afişlerimizi yırtıp, bunu MHP'nin üzerine atmaya ve çatışma havası körüklemeye uğraşıyorlar. Bu konuda MHP yönetimini bilgilendirdik. MHP bu oyunun farkında, belki de bu oyunu bozmak için bizim mitingimize katılacaklar.
Susurluk kazası gündemin birinci maddesi.
Vatandaş, devletin temizlenmesini beklerken, Susurluk, partiler arasındaki taktik savaşlarına malzeme olmaktan öteye gidemiyor.