Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

CUMHURBAŞKANI Demirel'in çıkışından sonra bir sistem tartışması başladı. 21'inci yüzyıla girerken Türkiye'de sistemin tıkandığı, "güçlü bir yürütme" ile tıkanıklığın aşılabileceği savunuluyor. "Yarı başkanlık" ya da "başkanlık sistemi"nin işe yarayıp yaramayacağı tartışılıyor.
Nasreddin Hoca fıkrası malum. Hoca, mahzende kaybettiği yüzüğü dışarıda arıyormuş. "Neden mahzende aramıyorsun?" diye soranlara da şu cevabı veriyormuş: "Orası karanlık."
Çözümü doğru yerde aramak gerekir. Çözüm, başkanlık sistemini tartışmaya açan Sayın Cumhurbaşkanı'nın verdiği rakamlardadır. Türkiye nüfusunun en alt gelir grubundaki yüzde 10'luk kesim, milli gelirin yüzde 2'sinden azını elde ediyor. En üst gelir grubundaki yüzde 10 ise toplam gelirin yüzde 34'ünü alıyor.
Bu rakamların somut ifadesi nedir? Otoyoldaki otomobillerin taşlanmasıdır. Haftada yüz milyon kolon Sayısal Loto oynanmasıdır. Şans oyunlarının çılgınlığa dönüşmesidir. Yaşamdan umudu kesen insanların, din tacirlerine, mafyaya sığınması, yeraltına inmesidir.
Sistem tartışmalarını bu çerçevede düşünmek gerekir. "Güçsüz vatandaşlar" ülkesinde "güçlü yürütme" de getirseniz, sistemdeki tıkanıklığı açamazsanız. 21'inci yüzyıla girerken, radikalizmin, yeraltının, sayısal üçkağıtçılığın ülke yönetimini tamamen ele geçirmesinden korkuluyorsa, çare önce gelir dağılımını düzeltmektir.
Yoksa, değil başkanlık sistemi, krallığı da getirseniz o korkudan kurtulmak mümkün değildir.

Milliyet'in televizyon eki Oscar, beşinci yılını doldurdu. Tam beş yıldır Oscar Türk ailesinin vazgeçilmez bir parçası oldu. Tıpkı televizyon gibi. Oscar'ın bu başarısının sırrı, ilk günden bugüne tarafsız yayıncılığında yatıyor. Bütün kanallara eşit uzaklıkta, bütünlük içinde, ayrıntılı televizyon yayıncılığının ödülü, okurlarımızın artan güveni... Erdal Gökkaya'nın yönetimindeki Oscar çalışanı arkadaşlarımızı kutluyor, nice beşinci yıldönümlerine diyoruz.

21'inci yüzyılın ufuklarını herkesten önce okurlarına açan Milliyet, bilim ve teknolojideki önderliğini yeni bir adımla pekiştiriyor. Milliyet Internet Kulübü açılıyor. Sizleri Milliyet Internet Kulübü ile tanışmaya davet ediyoruz. İlgi duyduğunuz alanları, merak ettiğiniz her şeyi bize yazın. Bilim, teknik ve Internet konusundaki dilek ve şikayetleriniz için en doğru temas noktanız da yine Milliyet Internet Kulübü olacak. Internet Kulübümüzle ilgili ayrıntıları ve gelişmeleri, "21. Yüzyıl" sayfalarımızda izleyebilirsiniz.

Arkadaşımız Nazım Alpman'ın "Canavarın Peşinde Bir Hafta" yazı dizisini ilgiyle izlediğinize inanıyoruz. Her yıl binlerce insanımızın canını alan, on binlercesini sakat bırakan "trafik canavarı" Alpman'ın yazı dizisiyle daha somut şekilde ortaya çıktı. Aslında canavar dediğimiz, yine bizim insanlarımızdı. Dizi, trafik konusunda yapılacak çok şeyler olduğunu da gözler önüne serdi. Çünkü Nazım, canvarın peşinde bir hafta dolaşıp İstanbul'a geldiğinde, dönüp baktı ki, canavar arkasında...

İyi haftalar...



Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr