Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Ekonomik gerileme süreci içinde çıkış yolları arayan Zonguldak, çok canlı bir festivale sahne oldu.
       Belediye Başkanı İsmail Eşref'in büyük gayretleriyle gerçekleşen "Zonguldak Karaelmas - 2000 Karadeniz Uluslararası 3. Kültür ve Sanat Festivali" bir süredir karamsarlığa sürüklenmiş olan Zonguldak bölgesinde halkın moralini ve geleceğe dönük umutlarını yükseltti.
       Karadeniz'nde kıyısı olan ülkelerin de katıldıkları festival bünyesinde bir yandan kültür ve sanat etkinlikleri sürdürülürken, bir yandan da Zonguldak'ın ekonomik durumu ve geleceği tartışıldı.
       Zonguldak Limanı'na bağlanarak, etkinliklere katılan "Uluç Ali Reis" denizaltısı festivale renk kattı. Dnz. Binb. Yaşar Necdet Çelik komutasındaki Uluç Ali Reis ve Deniz Kuvvetleri Bandosu, Zonguldaklıların ilgi odağı oldu.
       * * *
       ZONGULDAK, giderek maliyeti yükselen kömüre bağımlılıktan kurtulma arayışları içinde. Bu arayışa Zonguldak Valisi İsmet Metin ve Belediye Başkanı İsmail Eşref, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Karaelmas Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek öncülük yapmaya çalışıyorlar.
       Devlet Bakanı Hasan Gemici ile birlikte katıldığımız "Zonguldak'ın Türkiye Ekonomisi'ndeki Yeri" konulu panelde yer alan ortak saptama, Zonguldak'ın ekonomik olarak bir canlanma sürecine girdiği yönündeydi.
       Bunun en önemli etkenlerinden biri TTK'da gözlenen iyileşme. TTK, işçi sayısı azaltılmasına karşın kömür üretimini aynı düzeyde tutmayı, hatta artırmayı başarmış görünüyor. Yılda 2 - 2.5 milyon ton olan kömür üretimi, 2.9 milyon tona yükselebilecek gibi görünüyor. Ayrıca yeraltına 4 bin yeni işçi alınması da üretimi ve ekonomik canlılığı artırdığı gibi moralleri de yükseltmiş durumda.
       TTK'daki iyileşmenin yanı sıra Zonguldak alternatif ekonomileri de tartışıyor. Uygulamada bulunan Filyos Projesi'nin yanı sıra Zonguldak - Karabük - Bartın Gelişme Projesi de gündemde.
       Tartışılan alternatif ekonomiler şöyle özetlenebilir:
       - Filyos Limanı ve Zonguldak'ı Ankara - İstanbul otobanına bağlayacak çift yol yapımıyla birlikte bölgenin ithalat ve ihracat merkezi haline gelebileceği düşünülüyor. Özellikle Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü çerçevesinde Karadeniz ülkeleri için bölgenin mal giriş ve çıkış kapısı olabileceği üzerinde duruluyor. Denizyolu, karayolu, demiryolu ve havaalanına sahip olan Zonguldak'ın serbest bölge statüsünde İstanbul ve Marmara'nın dış ticaret yükünü alabileceği düşüncesi var.
       - Çok zengin orman kaynaklarına sahip bölgede orman ürünleri sanayiinin geliştirilmesi de önerilen projeler arasında.
       - Hormonlu ve yapay gübreli tarımsal üretime alternatif olarak hormonsuz ve yapay gübresiz tarım alanına sahip olan bölgenin "ekolojik tarım" alanında pilot bölge haline getirilmesi de bir diğer öneri.
       - Deprem riskinin yüksek olduğu Marmara bölgesindeki sanayi kuruluşu yığılmasına karşılık Zonguldak bölgesinin daha az riskli bir yerleşim yeri olarak yeni sanayi yatırımlarının cazibe merkezi haline getirilmesi de ulaşım kolaylıkları ve coğrafi üstünlükler nedeniyle gündemde tutulan bir konu.
       Alternatif projelerin yaşama geçirilmesi Zonguldak'ı sadece kömüre bağımlı bir ekonomiden kurtaracaktır. Bu yöndeki ciddi çalışmalar, bölge halkını da harekete geçirmiş durumda.
       Ankara'nın bölgeye ilgisini artırması sonuç alınmasını kolaylaştıracaktır.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr