Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Yok Artık Çıp Çıp’ın Bale Pabucu adlı çocuk kitabının gelirini ÇYDD’nin Anadolu’da Bir Kızım Var projesine bağışlayan Esra Karagülle, “Karakterim Çıp Çıp gibi, istekli ve istikrarlı çalışma sonucu istediğimiz şeye ulaşabiliriz” diyor

Başlamak önemli. Ne olursa olsun başladığın vakit her şey anlam kazanmaya başlıyor. Hiç bilmediği bir yolculuğa adım atma cesareti gösteren, üstelik bunu duyarlı bir yardım ile anlamlandıran Esra Karagülle, Yok Artık Çıp Çıp’ın Bale Pabucu adlı çocuk kitabının gelirini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ projesine bağışlıyor. Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde bu sohbet denize atılan bir deniz yıldızı misali... Atılan her adım kıymetlidir ve sevgili Esra Karagülle’yi bu hareketinden dolayı yürekten alkışlıyorum. Adım atabilenlere selam olsun!

Haberin Devamı

- Harika bir işe soyundunuz ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ kampanyasına destek vermeyi amaçlayan bir çocuk kitabı yazdınız. Bu fikir nasıl doğdu?

Kızım Serra, İzmir SEV İlköğretim Okulu anasınıfına giderken, ‘kendinden daha az şanslı olan insanlara yardım’ amacıyla düzenlenen, okulun bir etkinliğine katıldık. Orada meşhur Çıp Çıp’ımızla karşılaştık. Minicik ve dünyalar tatlısıydı. Onu görür görmez çok sevdik. Hemen evimize getirdik. Kızımla birlikte büyüdüler. Kızımın arkadaşlarıyla oyunlar oynandı, benim arkadaşlarım geldiğinde onu da yanımıza alırdım. Laf dinlemeye bayılırdı. Ona bir karakter yaratmıştım. Çıp Çıp kızar, Çıp Çıp üzülür... gibi. O dönemler arkadaşlarım, hikâye kitabı yazsana diye çok söylediler. Ben de hep yazabilirim, neden olmasın ve bir yere de bağış yaparım diye hep düşündüm. Yaratıcılık, benim hayatımın her döneminde oldu. O yıllar yoğun çalışmam ve kızımın küçük olmasıyla hiç fırsatım olmadı. Pandeminin başlamasıyla, 2020’nin Aralık ayında, tesadüfen 25m2 Akademi tarafından ‘Çocuk Kitabı Atölyesi’ eğitimi ile tesadüfen karşılaştım. Hemen birinci kuru tamamladım. Arkasından kendi hikâyemizi yazmak için ikinci kur başladı ve ben orada ‘Yok Artık Çıp Çıp’ın Bale Pabucu’ isimli kitabımı yazdım.

Haberin Devamı

- Kitabınızın geliri, üyesi olduğunuz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin Zekeriyaköy Şubesi tarafından ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ projesine bağışlanıyor. Bu kampanyadan söz edebilir misiniz?

Evet, ben Zekeriyaköy üyesiyim. Ancak bana gelen telif ücreti, ÇYDD Genel Merkezi tarafından ‘Anadolu’da Kızım Var’ projesine aktarılıyor. ÇYDD olarak 1997 yılında, “Okumayan kızımız kalmasın!” diyerek başlattığımız projemiz ile bugüne kadar 91 bin 183 öğrenciye burs desteği sağladık. Ülkemizde okullaşma oranının artması ve erken yaşta evliliklerin önüne geçilebilmesi konusunda hassasiyet gösteren derneğimiz, özellikle kırsal bölgelerde uzun yıllar yoğun çalışmalar sürdürmüş ve kızlarımızın okulla yeniden buluşabilmesi için uğraş vermiştir. Bugün ortaöğretim düzeyindeki kızlarımızı desteklemekte, onları üniversiteye hazırlamakta ve meslek sahibi olmalarını amaçlamaktayız. Derneğimizden ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ projesi ile ortaöğretimde burs almış öğrencimiz, üniversiteyi kazandığı takdirde ‘Bir Işık da Siz Yakın!’ projesinden burs almaya devam etmektedir. Öğrencilerimizin hayallerine uzanan bu yolda, burs ve eğitime destek projelerimiz ile bilgi ve deneyim kazanabilecekleri olanakları sunmak için siz değerli bireysel ve kurumsal bağışçılarımızın katkılarını bekliyoruz.

Haberin Devamı

‘Çıp Çıp’ kızlara umut oluyor
‘Bağış, mutlu ediyor’

- Çok samimi ve güzel bir anlatımı var. Kitap yazma süreciniz nasıl geçti?

Kitaba giriş yaparken zorlandım. Yıllardır çocuk kitabı okumamıştım. Ben 6-9 yaş grubunu seçtim. Üslup konusunda biraz zorlandım. Kafamda her şey hazırdı ama kâğıda dökemiyordum o yaş çocuk grubuna. 5 kişiydik. Herkes başladı, ben 2-3 denemeden sonra giriş yapabildim. Editörümün, “Tamam, şimdi üslup oturdu” demesiyle hafta sonu kısıtlamasında herkesten önce kitabımı bitirdim.

- Peki bu anlamlı çalışmanızın devamı gelecek mi?

Evet, ben hayatım boyunca yazdığım kitapların bazılarını mutlaka STK’lara bağış yapacağım. Bu beni çok mutlu ediyor ve uğur getirdiğine inanıyorum. Hatta şöyle devam edeceğim. Hikâyelerimizi yazarken, editörümüz, pandemi sebebiyle birçok yayınevinin dosya kabul etmediğini, edenlerin de günde 200-250 dosya ellerine geçtiğini belirtmiş, “Ama siz yine de gönderin, cevap gelmese bile yazmaya devam edin” demişti. Ben de hikâyemi yolladım ve kızlarımın şansına 3 ay içinde olumlu cevap geldi. Hatta arkadan bir yayınevinden daha olumlu cevap almıştım.

‘15 yıldır birlikteyiz’

- Çevrenizde sizin gibi yardım etmek isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyenlere söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Şu anda pandemi yaşıyoruz ve elden bir şey gelmiyor. O zaman biz de bunu avantaja çevirmeliyiz. İstediğimiz her eğitime evimizden, telefonlarımızla bile katılabiliyoruz. Herkesin mutlaka bir ilgi alanı vardır. Bununla ilgili eğitimler çok kolaylıkla alabilirler. Aynı, karakterim Çıp Çıp gibi, istekli ve istikrarlı çalışma sonucu istediğimiz şeye ulaşabiliriz. Kitabımda da yazdım, “Yetenekler önemlidir ama çok çalışmak da başarı getirir.” Daha önce de bahsettiğim gibi, ben kitabımın girişini yaparken bir çok deneme yaptım. Hatta moralimin bozulduğu zamanlar bile oldu. Ama denemeye devam, ben bu işi yapacağım dedim. Uğraşmadan, emek vermeden hiçbir şey olmuyor. Başarısızlıklar olabilir, önemli olan kararlı ve azimli olmamız diye düşünüyorum. Kitap, internet üzerinden de satılıyor. Bu arada, Çıp Çıp hâlâ yaşıyor. Yaklaşık olarak 15 yıldır birlikteyiz.