Gözde Yener Birman

Gözde Yener Birman

gozdeyener1@hotmail.com

Tüm Yazıları

Sorunlarımızın hemen hemen tümünün denge ve koordinasyon nedeniyle yaşandığını öne süren Yankı-Esat Tanık çifti, “Buradan yola çıkarak bir merkez kurduk. Başarıyı da zaten sağlıklı, dengeli vücutlar sayesinde gelişen beyinler elde edebilir” diyor.

Girişimci, vizyoner, sporcu, idealist bir çift Yankı-Esat Tanık... Esat Tanık, ülkemizin gururu tenisçisi, Yankı Tanık oyuncu eğitmeni. Türkiye’nin ilk denge koordinasyon oyun merkezi olan Yoyoland’i açtılar. Çok kısa zamanda şubeleşmeye başladılar. Sadece sporda değil, hayatımızın her alanında çok önemli bir yere sahip olan denge ve koordinasyon konusunu Sevinç Pastanesi Sohbetleri’nde konuştuk...

Haberin Devamı

‘Çözüm, denge ve koordinasyonda’

- Türkiye’de ilk olan bir merkezi sevgili eşiniz Esat’la birlikte açtınız. Yoyoland nasıl bir fikirle ortaya çıktı? Nasıl bir programınız var?

Yoyoland aslında bir gün sabah uyanır uyanmaz Esat’ın bana “Rüyamda gördüm, bizim ülkemizde başarılı sporcular yetişmemesinin sebebi, çocukların denge ve koordinasyonlarının çok zayıf olması” demesiyle ortaya çıktı. Bir nevi bir vahiy geldi Esat’a, sonra konuşmaya başladık ve denge koordinasyonun aslında bebeklikten itibaren başladığını ve gelişmesi için hareket, yani kontrollü hareketin çok önemli olduğu, bununla birlikte de sağlıklı beyin gelişiminin olduğu tezine ulaştık. Dünya litaratürlerini inceledik. Bilimsel olarak desteklendiğimizi gördük ve 0-6 ay, 6 yaş arası oyun grupları kurduk. Sonrasında da branşlaşan çocuklarda yine eksiklerine göre desteklenmesi için programlar hazırladık. Bu programlar ile çok yönlü beyin gelişimini sağlayan sağlıklı vücutlar yetiştirmeye başladık.

- Sahnedeki kişileri bazen gözlemliyoruz ve denge-koordinasyon uyumsuzluğu izleyenlere de yansıyor. Merkeziniz aslında sadece spor alanında değil sosyal hayatta da çok önemli bir yer tutuyor. Yetişkinlere yönelik bir çalışma düşünüyor musunuz?

Evet, hayatın her alanında aslında yaşanan bütün problemlerin temeline inildiğinde, vücut denge ve koordinasyon problemlerinden kaynaklı birçok sıkıntı yaşandığı ispatlanmış. Ancak bizim ülkemizde ve birçok ülkede bu göz ardı edilmiş. Bizim eğitim sistemimizde öncelik akademik başarı olduğu için, fiziksel gelişim desteklenmemiş ama aslında akademik başarıyı da zaten sağlıklı, dengeli vücutlar sayesinde gelişen beyinler yapabilir. Atatürk’ün de dediği gibi, “Sağlam kafa, sağlam vücutta olur”. Yetişkinler için aslında belli bir yaştan sonra özellikle beyin rutin hareket ettiği için tembelleşme yaşıyor. Bunların yaşanmaması için aynen çocuklarda uyguladığımız programları uygulayabiliriz.

Haberin Devamı

‘Hareket çok önemli’

- Yurtdışında bu alanla ilgili olarak ne gibi çalışmalar yapılıyor?

2001 yılında Singapur’da beynin bütünsel gelişimiyle ilgili çok ciddi araştırmalar sonucunda özellikle ortaya çıkmış bir gerçek var, o da bebeğin anne karnında oluşumunun 6. ayından itibaren hareket ile beyin gelişimi başlıyor. Bu sebeple, vücudun gelişimi devam ettiği sürece özellikle de ilk 6 sene hareket çok önemli. Bunun yanı sıra ABD, Almanya ve birçok Avrupa ülkesinde zaten bebeklik dönemi itibariyle bire bir denge- koordinasyon merkezi olarak geçmese de hareket ağırlıklı okullarla çocuklar eğitimlerine başlıyor.

Haberin Devamı

- Özel eğitim gerektiren çocuklara bu hizmeti verebiliyor musunuz?

Özel eğitim gerektiren çocuklar için profesyonel kişiler eşliğinde ve doktorlarının öngörüleriyle elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz ama kurumumuz tedavi merkezi değil.

- Şubeleşmeye de başladınız...

Aslında en başından beri amacımız herkes için ulaşılabilir olmaktı. Hem fiyat politikamızla hem konumumuzla her yerde, her bebeğin, her çocuğun hayaline giden yolda, onlara ilk adımı doğru attırmaktı. Bu sebeple de Yoyoland franchise sistemini kurduk. Yoyoland markasını yarattığımız ilk günden beri çok sevdi insanlar bizi, bunun için de minnettarız. Bir sene gibi kısa bir sürede 50-60 bin kişiye ulaştık. Şimdi Türkiye’nin doğusundan batısına kocaman bir aileyiz ve ilk franchise şubemiz Şanlıurfa’da açılıyor. Bu bizim için çok önemli, ülkemizin en güzel yerlerine doğuda hizmet verecek olmanın gururunu yaşıyoruz. 2019-2020 için hedeflerimiz var. Sağlıklı, başarılı, dengeli ve mutlu çocuklar yetiştirmenin herkesin hakkı olduğuna inanıyoruz. Yoyoland ailesi, tedarikçilerimiz ve çalışanlarımız olarak hep birlikte bunun için çalışıyoruz. Türkiye’de gerçekten ne istediğini bilen, yeteneğini keşfetmiş, sevdiği işi yapan bireyler yetiştirmek için ilk adım Yoyoland.

Tenis akademisi kurdular

1980 İzmir doğumlu olan Esat Tanık, Romanya’da tenis eğitimi gördü. 1991’de genç milli oldu. 12-14 ve 16-18 yaş gruplarında birçok defa Türkiye şampiyonu oldu ve her sene Avrupa Ferdi ve Takım şampiyonalarında Türkiye’yi temsil etti. 1998’de liseden sonra profesyonel oldu ve ATP 690 numaraya kadar yükseldi. USA Texas Tech Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 26 yaşında profesyonel tenisi bırakıp Türkiye’de kendi tenis akademisini kurdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde eğitim alan, 1981 Sivas doğumlu Yankı Tanık, 2002’de Ankara’ya yerleşti; drama eğitmenliği ve oyunculuk yaptı. İzmir’e dönen Tanık, eşiyle Esat Tanık Tenis Akademisi’ni kurdu.

‘Çözüm, denge ve koordinasyonda’