Organ bağışını artırmayı hedeflediklerini belirten Balçova Rotary Kulübü Başkanı Merve Baykan, “Herkesi, Bağışla-Yaşat adlı kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz” dedi
Canlı organ bağışında dünya sıralamasında önlerdeyiz, ancak kadavra bağışında gerilerdeyiz. Yapılan bağışla bir can gittiğinde, beş can kurtulabiliyor! Balçova Rotary Kulübü Başkanı Merve Baykan, ‘Bağışla-Yaşat’ kampanyasıyla organ bağışını hedef rakamlara getirmek istiyor. Bağış ve nakildeki iki değerli isim olan Dr. Ata Bozoklar ve Prof. Dr. Yaman Tokat’la yola çıkan Baykan, projesini Sevinç Pastanesi Sohbet-leri’nde anlattı. Basın toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de tüm organlarını bağışlayarak herkesi desteğe davet etti. Organlarınızı bağışlayın, hayatlar kurtarın!
‘Köprüyü ışıklandıracağız’
Biz basın toplantısından önce 1 ay boyunca hastanelerde nakil olmuş mutlu yüzler ve hocalarımızla çekimler yaptık, yapmaya da devam edip sosyal medya ve basın aracılığıyla paylaşacağız. Okullarda eğitim, yaş gruplarına göre nakil olmuş kişilerle toplumun birlikte hareket edeceği etkinlikler düzenleyeceğiz. Haber programları, saha çalışmaları ama en ses getirecek olan bir derbi maç öncesi kulüplerin taraftarlarına çağrı yapmaları olacak, hatta bunu maçtan önce başka bir rekabet haline getireceğiz ve İstanbul’daki köprüyü, taraftarı en fazla bağış yapan takımın renkleriyle ışıklandıracağız. Bu, Ulaştırma Bakanlığı’nın iznine tabi ve bununla ilgili resmi yazışmayı yeni yıldan önce yapmış olacağız. Bunu, yerel ve ulusal tüm spor kulüpleri ile yapabildiğimiz her branşta yapacağız. Spor kulüpleri, en önemli ve ses getirici destekçimiz olacak. Kısa film ve afiş hazırlattık. bagisla.yasat isimli sosyal medya hesaplarımızı açtık ve tüm yaptığımız çekimler ve görselleri Kasım ayında paylaşmaya başladık. Hazırlattığımız kısa film, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından metro durakları ve vapurlarda gösterildi.
‘Halkımıza anlatıyoruz’
Tunç Soyer’in organlarını bağışlaması ve herkesi davet etmesi duyarlı bir hareket... Organ bağışı yapmak isteyenlere ve alıcı adaylarına bilgi verebilir misiniz?
Sağlık kuruluşlarına gidip 2 şahitle form doldurmaları yetiyor, ancak bu imzalar sadece kişinin vasiyeti. Ailenin izni olmadan organlar alınamıyor. Kişilerin aileleriyle sık sık bunu konuşuyor ve normalleştiriyor olması gerekiyor ki, karar anında evet demek daha kolay olsun. Benim annem ve babam, benim net kararımı ve isteğimi tam 23 yıldır çok iyi biliyorlar. Organlarımı bağışlayıp yaşam olmayı tercih ettim.
Bir ara çok duyduğumuz, okuduğumuz, ana haberlere konu olan organ mafyası gerçekten var mı?
Bu konu, en sık sorulanlardan biri. Değil Türkiye’de, dünyada adli tek bir kayıt yok bu konuda. Tüm doktorlarımız, bunun neden mümkün olamayacağını da sosyal medya hesabımızda anlattılar. Bu konuyu halka çok açık bir şekilde anlatıyor olmak, eğitim planlarımız içinde, hatta en başta.
Sağlık sektöründe, belki de din baskısının en yoğun görüldüğü alan organ bağışıdır. Diyanet İşleri’nin bu konuya yaklaşımı nedir?
Diyanet’in bu konuya bakışı son derece açık ve net: Organ bağışının İslam dinine göre hiçbir sakıncası yok. Kendi resmi sitelerinde de bu şekilde yer alıyor. “Her kim bir hayatı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur.” (Maide, 5/32) ayeti de buna ışık tutmaktadır.
Özay Şendir
Şehidini bırakmayan ordu...
7 Temmuz 2025
Tunca Bengin
Ateşkes diyeceğine katile dur de...
7 Temmuz 2025
Cem Kılıç
Unutulan aylık 5 yıla kadar alınabiliyor
7 Temmuz 2025
Didem Özel Tümer
Hızlı hafta, kritik temmuz, sıcak yaz
7 Temmuz 2025
Abdullah Karakuş
Vatikan mesajları ve Papa’nın Türkiye ziyareti
7 Temmuz 2025