Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD kaynaklı haberlerden öğreniyoruz ki ABD Kongresi’nin izniyle 179 milyon dolara 48 torpido satın alıyoruz. MK48 torpidoları “yeni nesil” denizaltılarda kullanılacak.
Ordumuz için neleri kaça satın aldığımızı bizlere haber veren olmuyor. Ama yabancılar bu konulara pek meraklılar. Her konuda “ıcığına cıcığına kadar” bilgi veriyorlar.
Torpido nedir? Yeni nesil denizaltı nedir? Bu torpidolar ne işe yarayacak? Yabancı kaynaklardan derlediğim bilgileri sayın okuyucularıma arz edeceğim.
Torpido, dümeni ve pervanesi bulunan, suyun altından veya üstünden suya atılan, dümenini ve pervanesini kullanarak hedefine ilerleyen, patlayıcı bir su altı silahıdır. Genel olarak denizaltılarda kullanılır.
MK48 tip torpidolar Amerikalılar tarafından Sovyet nükleer denizaltılarına karşı geliştirilen üstün güçlü torpidolardır. Devamlı olarak yenilenen ve güçlendirilen bu torpidolar 5.80 m boyunda 53 cm çapında 1.6 ton ağırlığındadır. Jet motorlarıyla suyun 800 m altında 55 km süratle hareket ederek hedefi bulmaktadır.
(Bu torpidolara sadece ABD, İngiltere, Kanada ve Brezilya deniz kuvvetleri sahip.)
Amerikan haber kaynaklarında Türkiye’ye MK48 torpidolarının Cerbe sınıfı 214 TN denizaltılarında kullanılmak üzere satıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Torpidoları aldık ama denizaltı yok

4 milyar dolara 6 denizaltı
Nedir bu Cerbe sınıfı 214 TN denizaltıları? Bunlar yeni nesil, bizim sahip olmadığımız ama sahip olmaya çalıştığımız tip denizaltılardır. 65.0x6.2x6.6 boyutlarında 1.800 tonluk, 27 mürettebat ile hareket eden savaş gemileridir.
2011 yılında Alman Thyssen Krupp Technologies’in alt firması olan Howaldtswerke-Deutsche Werft Ltd. (HDW) Kiel ile 6 adet Tip 214 sınıfı denizaltının Türkiye’de imal edilebilmesi için gerekli olan malzeme paketi siparişi verildi.
Yaklaşık 4 milyar dolara mal olması hedeflenen denizaltı projesinde Aselsan, Havelsan, STM, TÜBİTAK, Ayesaş, Milsoft ve Koç Bilgi Savunma Sistemleri yerli tedarikçi olarak görev alacak. Yerli katkı payı, off-set sistemiyle ürünün yüzde 81’ini oluşturacak.

Denizaltılar kızağa konulamadı
Denizaltılar Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilecek, ilk teslimat 2016 yılında başlayacak ve her yıl bir denizaltı teslim edilecekti.
HDW’nin denizaltıların inşasında kullanılacak malzemeleri göndermede gecikmesi nedeniyle, daha önce 2013 olarak planlanan ilk denizaltının inşa faaliyetlerine 2014 içinde başlanması bekleniyor. Projede sarkmaya neden olan gecikme sonucu denizaltıların teslim tarihi 2019-2024 olarak yeniden belirlendi.
Açık anlatımıyla, torpidolar hazır ama, bu torpidoları kullanacak denizaltılar henüz tezgâha konulamadı.
Gene yabancı kaynaklarda yazılanlardan öğrendiğimize göre, bizim denizaltılarımızda Alman malı torpidolar var. Howaldtswerke-Deutsche Werft yapımı 209-1200 tip Ay sınıfı denizaltıların yazılımlarının (software) değiştirilmesiyle MK48 torpidoları fırlatabilmesi mümkün ama bunun için de ABD Kongresi’nin izni gerekiyor.
(Hatırlatma: Eski kuşak denizcilik haberlerini Abidin Daver’ın köşesinden izlerdi. Abidin Daver’e “sivil amiral” denilirdi. Orta kuşak ise ”sivil amiral” olarak Necati Zincirkıran’ın köşesinden Deniz Kuvvetleri’ndeki gelişmeleri izledi. Şimdilerde orduda, Deniz Kuvvetleri’nde olan bileni başka ülkelerin gazetelerinden izliyoruz.)