Mehmet Demirtaş

Mehmet Demirtaş

mehmet.demirtas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TFF 1. Lig’in 5. haftasında cumartesi günü oynanan Altay-Keçiörengücü maçına hakem hataları damgasını vurdu.

Önce Keçiörengücü’nden Uğur’un faul bile yapmadığı pozisyonda, faul kararı verildi ve oyuncuya sarı kart çıktı, Keçiörengücü 10 kişi kaldı. Altay 10 kişi kalan rakibi karşısında baskısını artırdı, rakibi iyice geriye çekildi; kontrataklarla tehlike yaratmaya çalıştı.

İkinci hakem faciası da verilmeyen gol oldu. Maçın 85. dakikasında Kappel ortaladı; Özgür kafa vurdu, direğe çarptı. Kaleci Metin elini uzatıp topu çıkardı. Ama, Metin’in sol ayağı çizgideydi ve eliyle uzanıp topu içeriden çıkarmıştı. Yan hakem pozisyona yakın olduğu halde bayrağını kaldırmadı ve olan Altay’ın 3 puanına oldu.

Haberin Devamı

***

  1. Lig, Süper Lig yolunda çok başarılı ve güçlü takımların mücadele ettiği bir lig. Bunu göz ardı edemeyiz.

Futbolda maçtan daha çok hakem hataları konuşuluyor. Hakemlerin verdiği bir karar, takımın bir senelik emeklerini de sonuna kadar etkiliyor. Ne var ki bu ligde Süper Lig’de kullanılan ‘VAR’ gibi bir denetim mekanizması da mevcut değil.

Ülkemizde alt ligler üvey evlat muamelesi görüyor. Ben adalete yardımcı olacak her sistemin yanındayım. VAR sistemi gereklidir, adaletin sağlanması yolunda mutlaka kullanılmalıdır.

***

Türkiye’de birçok kararda hakemler, VAR sistemi sayesinde doğruyu buldu. Arızalarıyla ve de hakemlerin topu birbirine atması sebebiyle zaman zaman aksamalar yaşansa da, VAR sistemi futbol topunun sahada gerekliliği kadar olmalıdır. Vazgeçilmemelidir. Israr edilmelidir.

Penaltı var mı yok mu, kırmızı mı değil mi, gol mü değil mi, ofsayt var mı yok mu; bunlar hayati şeylerdir. Eleştirilmesine rağmen VAR sisteminin doğruluğuna inananlardanım. Hakemin hatalarının engellenmesi yönünde doğru bir sistem. Süper Lig’de olan bir uygulamanın, alt liglerde de olması gerekiyor. Sonuç olarak, TFF 1. Lig’de mücadele eden takımlar da Süper Lig’e adaysa, onlar da eşit şartlardan faydalanmalı. Olumlu bir uygulama, hak edilmeyen penaltı, hak edilmeyen bir golü yemek, açıkçası bunu kimse istemez. Onun için VAR güzel bir uygulama, 1. Lig’de de uygulanması için bir sıkıntı yok. Nasıl ki geçen sezon TFF 1. Lig Play Off maçlarında VAR sistemi uygulandı, bugün ülkemizde Passolig sistemi statlarda kurulduysa, VAR sistemi de ivedilikle bu liglere getirilmeli...