Melis Özel

Melis Özel

melisnazliozel@gmail.com

Tüm Yazıları

Londra’da paskalya sadece rengarenk yumurtalarla değil pek çok etkinlikle kutlanıyor. Koşu yarışmasından üç günlük festivale kadar eğlence bol

Londra’da paskalya

Hıristiyanlık dininin en büyük bayramı olarak kabul edilen paskalya bu yıl 31 Mart’ta kutlanıyor. Hıristiyanların inancına göre İsa çarmıha gerildikten üç gün sonra tekrar hayat buluyor. Paskalya Bayramı da bu dirilişi anmak amaçlı kutlanır. Paskalyadan bir önceki cuma ve sonraki pazartesi resmi tatil olarak kabul edilir. Cuma günü ise İsa’nın çarmıha ilk gerildiği günün anısıyla anlam kazanmıştır. Kutlama tarihinin sabit olmadığı bu bayram
mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemi kapsar.
Bayramın en önemli simgesi ise yumurtadır. Yumurta İsa’nın boş bulunan mezarını sembolize ediyor. Yumurtaların haşlandıktan sonra rengarenk boyandığı ve küçük büyük herkesin heyecanla beklediği bu bayramda insanlar kendilerini paskalya çöreklerinden çikolatadan tavşanlara, tatlıların içinde kaybolmuş buluyorlar.
Kek ve çikolata satışlarının tavan yaptığı bu bayramda yumurtalar rengarenk süsleniyor, yumurta şeklindeki çikolatalar paylaşılıyor, tatlı çörekler yapılıp paskalya yumurtası avı yarışmaları düzenleniyor.
Bu yarışmada mekanın belirli yerlerine haşlanmış, plastik veya çikolatadan yumurtalar yerleştiriliyor; çocuklar da bunları arıyor ve buldukları yumurtalara göre hediye kazanıyor.

Haberin Devamı

Bu bayramda Londra’da neler oluyor?

Büyük Yumurta Avı
Lindt’in, Action For Children (Çocuklar İçin Hareket) adlı bağış kurumu için düzenlenen Büyük Yumurta Avı yarışması bu yıl da Londra’da heyecan yaratıyor. Oyunun kulları ise şöyle: 101 dev yumurta şehrin farklı köşelerine yerleştiriliyor, siz de içlerinden Humpty Dumpty’yi bulmaya çalışıyorsunuz. Humpty Dumpty’yi bulan ise Lindt’ten bir yıl yetecek kadar çikolata kazanıyor. Bu dev yumurtalar ünlü tasarımcılar, mimarlar veya takıcılar tarafından tasarlanarak süsleniyor.

Paskalya Koşusu
Regent’s Park’ta düzenlenen bu koşu yine çocuklara yardım amaçlı bir aktivite. Yardıma ihtiyacı olan çocuklara eğitim, rehabilitasyon
ve terapi gibi konularda bağış yapılması hedefleniyor. Yarışı bitiren paskalya yumurtası ve madalya kazanıyor. 10 kilometre koşamayanlar için de kısa yarış var.

Easter Film Hop
Sanatsal değerinin daha yüksek olmasıyla meşhur olan Londra’nın doğu tarafı paskalyayı biraz daha farklı kutluyor. Shoreditch’te bu hafta sonunda paskalya adına festival havasında üç günlük bir açık hava sineması kuruluyor. İnsanların 80’lerin filminden fırlamışçasına giyindiği bu festivalde “Grease”, “Dirty Dancing”, “Fame” gibi o dönemi yansıtan aktiviteler var. Kostüm giymeyenler için orada 70’ler ve 80’lerin kıyafetleriyle dolu bir kutu sizi bekliyor olacak.