Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fiber internet bağlantısı, çağımızın rekabet ortamında kritik önemde. ‘Eve Kadar Fiber Konseyi’nin Münih’teki konferansında gördük ki, servis sağlayıcıların ülkeyi fiber ağlarla örebilmesi, yerel yönetimlerin bu konudaki iştahına ve altyapı paylaşımına bağlı

Mucize yaklaşık 60 yıl önce Pencaplı bir üniversite öğrencisinin, hocasının dogmasına meydan okumasıyla başladı. Narinder Singh Kapany anlatıyor; “Bir gün profesör bize ışığın her zaman düz bir hat üzerinde yol aldığını söylediğinde üniversitede fizik dersi alan büyümüş de küçülmüş bir çocuktum. Ama bu doğru olamazdı. Işığın bazen eğilip, bükülebileceğini düşündüm.”
İnternetin bugünkü formuna girmesini sağlayan fiber optik devrimi işte bu Hint öğrencinin aklına düşenlerle başladı. Günümüzün fiber optik kabloları bir saç telinden daha ince onlarca telden oluşan kümelerden oluşuyor. Bu tellerin hammaddesiyse son derece saflaştırılmış cam ya da kum. Işığın firarını önlemek için bir kaplama içindeki onlarca, yüzlerce tel, ışık sinyallerini yüzlerce kilometre öteye, ışık hızının üçte ikisine yakın bir hızda taşıma kudretine sahip. Verileri taşıyan ışık sinyalleri yüzlerce kilometre ötede başlayan yolculuklarını göz açıp kapayana kadar süren bir hızda, bilgisayarların, telefonların ucunda tamamlıyor.
Fiber optik Türkiye’de saniyede -şimdilik- 1000 MB’lik bir internet hızını işaret ediyor. Ama potansiyel kapasite, 1000 MB’nin çok daha ötesinde. Ve geçen hafta Münih’te düzenlenen ‘Eve Kadar Fiber Konseyi’nin (FTTH) konferasında gördüm ki, fiber bağlantı hem birey hem de ülke olarak her alanda üstünlüğün getirecek. Ne kadar fiber, o kadar kudret...
Peki Türkiye’de durum ne?

Haberin Devamı

‘FiBER’iN KADAR KONUŞ’ ÇAĞI

1 milyon hanede fiber var
Toplam 1.2 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapan Turkcell Superonline, 2009’da 30 bin olan hane fiber erişimini 3 yılda 33 kat artırarak 1 milyon hanenin üzerine çıkardı. Yeni hedef 2012’de yüzde 30 daha büyümek.
Rekor bir katılımla 3 bin 300’den fazla kişiyi ağırlayan FTTH konferansında Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan’ın Türkiye’nin fiber bilançosunu aktardığı basın toplantısındaki Türk gazetecilerden biriydim. Şirketinin yatı-rımları ve 2012’de hangi alanlara odak-lanacağı hakkında bilgiler veren Murat Erkan özetle şunları anlattı:
* “2011’de yaklaşık 500 milyon TL yatırım planlamıştık. Bunun 100 milyon TL’lik kısmını yatırıma dönüştüre-medik. 2011’de yerel yönetimlerle görüş-melerimizi sonlan-dırabilmiş olsaydık, bugün ülkemize 100 milyon TL daha yatırım yapmış olacaktık. Bu da, yaklaşık 600 kişilik yeni istihdam anlamına gelir ki, böylece ülkemizi 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaştırmış olacaktık.
* Evlere kadar götürdüğümüz saniyede 1000 MB internet hızı, dünyada pek çok gelişmiş ülkenin hayal bile edemediği bir teknolojidir. Turkcell Superonline olarak evlere kadar sunduğumuz saniyede 1000 MB hızında internetle Türkiye’yi dünyada bu hizmeti sunan ilk 5 ülke arasına soktuk.
* Türkiye’nin ortalama internet hızı saniyede 2,7 MB. Turkcell Superonline’ın kendi şebeke raporunda fiberde saniyede 17 MB hız ortalamasıyla Türkiye’nin yaklaşık 6 katı hıza sahip. AB ülkelerinde bu hız saniyede 13,43 MB, G8 ülkelerindeyse saniyede 11,79 MB.

Haberin Devamı

30

Haberin Devamı

Turkcell Superonline’ın Türkiye çapında döşediği fiber optik kablonun kilometre bazında uzunluğu. (bin)

‘FiBER’iN KADAR KONUŞ’ ÇAĞI

Türkiye lider

FTTH Konseyi Başkanı Chris Holden de “Turkcell Superonline yaptığı yatırımlarla Türkiye’yi fiber dünyasında liderler arasına sokmuş bir operatör. Bu sayede Türkiye, 2011’de fiber internet alanında gerçekleştirdiği yatırım ve çalışmalarla Norveç ve Letonya’yla birlikte Avrupa’da bu alanda en hızlı büyüyen ilk 3 ülke arasında yer alıyor. Bu yılki raporumuzda da Türkiye ilk kez Turkcell Superonline ile en başarılı fiber uygulamaları arasında yer aldı” dedi.
Avrupa’nın 2020 Dijital Gündemi’ne de değinen Holden, “2020’de nüfusun yüzde 100’üne saniyede 30 MB, yüzde 50’sine saniyede 50 MB fiber erişimi hedefliyoruz. Bunun için gereken 280 milyar euro’luk yatırım maliyetini altyapı paylaşımıyla önemli miktarda düşüreceğiz. Altyapı paylaşımı hem iyi bir şebeke kurmak, hem oldukça yüksek olan maliyetleri düşürmek, hem de işin hızlı yürümesi açısından çok önemli. Türkiye de fiberde altyapı paylaşımına önem vermeli ve tüm operatörler birlikte hareket etmeli” şeklinde konuştu.

‘FiBER’iN KADAR KONUŞ’ ÇAĞI

3 KITA 1 BLOGGER

Güzel geziler yazıya dökülüp, anlatılıp, paylaşıldığında taçlanır. Ve işte size hayatınızın macerasını yaşayıp, onu paylaşma fırsatı.
Gazella Turizm Facebook fan (facebook.com/ GazellaTurizm) sayfasına en az üç gezi yazısı içeren bloglarını kaydedenler arasından seçilecek bir kişi, macera yaşamak istediği ülkeye uçak bileti ve 10 gün boyunca günde 100 euro ödül kazanacak.
Kazanan şöyle belirlenecek; bloglar önce Facebook sayfasında halk oylamasına sunulacak. En çok oyu alan 10 blog yazarı, gitmeyi en fazla hayal ettikleri yeri ve orada yapa-caklarını gün gün anlatan bir yazı yazacak.
Bu aşamanın sonunda 6 kişilik jüri tarafından birinci seçilen aday, aşağı yukarı 2 bin 500 euro değerindeki tatilini kazanacak. İçinde yer aldığım jürinin diğer üyeleri, gezi yazarı ve bloggerları Başar Kurtbayram, Özlem Yücel, Letoonia Yönetim Kurulu Üyesi Velit Gazel, Gazella Outgoing Müdürü Kaan Şaf ve Marjinal Porter Novelli Genel Koordinatörü Leylan Yener.
Yarışmanın 15 Şubat'ta başlayan kayıtları 1 Mart'ta sona eriyor. 2-15 Mart arasında halk oylaması var. 16-26 Mart arasında bloggerlar hayallerindeki macerayı anlatan yazılarını gönderdikten sonra, kazanan, 31 Mart'ta açıklanacak. Hadi bakalım, tuşlara kuvvet.