Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

3. BOYUT DEVRiMi

3. BOYUT DEVRiMi



Fuarın en güzel tasarlanan bölümü Sony’ye aitti. Hastane yatakları, küvet, klozet şeklinde tasarlanmış oyun düzeneklerine ilgi büyüktü.


Avrupa’nın en büyük oyun fuarını düzenleyen Köln, oyuncuların kabesi oldu. Kıtanın dört bir yanından kente akın eden kitleler, ‘patlamak üzere olan’ 3 boyutlu oyunları, konsolların yeni kontrol mekanizmalarını denedi


Almanya’nın Köln kentindeki Gamescom fuarı, bu yıl sektörde önemli virajlar diye tanımlanan gelişmelerin dünyaya ilan edildiği platform oldu. Biz de son gelişmeleri yerinde ve anında gözlemlemek amacıyla uçağa atlayıp Köln’ün yolunu tuttuk ve gördük ki, bundan sonra oyun sektörünü 3 boyutlu (3D) oyunlar domine edecek.
Konsolda da bir kumanda devrimi yaşanıyor. İlk kez Wii ile tanıştığımız harekete duyarlı kumandalar, PlayStation’un Move’u ile daha ileri ve profesyonel bir düzeye taşınıyor. Golf oynarken, sopa yerine geçecek Move çubuğunu Tiger Woods gibi olmasa da gerçek bir golfçü gibi sallamak zorunda kalacaksınız.

Haberin Devamı

Salonda formula pisti
PlayStation 3’ün heyecanla beklenen otomobil simülasyonu Gran Turismo 5’i, Gamescom’da 3 boyutlu bir platformda test ettim. Yeni Gran Turismo, 3D oynandığında adrenalin patlamasına neden olacak derecede gerçekçi. Gran Turismo denediğim tek üç boyutlu oyun değildi. Nvidia’nın standında üç boyutlu bir platform oyununa da biraz göz attım. Karşılaştırma yaparsak kalite olarak platformdan platforma fark var.
Sony Computer Entertainment CEO’su Kazuo Hirai AFP’ye yaptığı açıklamada, 3D oyun yapmanın 3D filmlere göre daha kolay olduğunu, çünkü her şeyin bilgisayarlarda yaratıldığını söylemişti. Ancak 3D oyunların maliyeti 2 boyutlulara oranla yüzde 20 daha fazla. Bu da fiyatlarda artış olarak yansıyabilir.
Stratejisinin odağına 3D’yi yerleştiren Warner Bros’un Başkan Yardımcısı Olivier Wolff, umut veren yeni 3D oyunlar arasında “Lord of the Rings” ve “Mortal Kombat”i sayıyor. “Motorstorm 3” oyununu Sony için 3 boyutlu geliştiren ekibin yönetmeni Matt Southern ise 3D oyun hazırlarken, bu yeni teknolojiyle oyuncuya başağrısı yaratmamak için çok titiz çalışmaları gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye Türkçe oyun
Bu arada üç PlayStation 3 oyunu, Start The Party, Gran Turismo 5 ve Killzone 3 önümüzdeki aylarda Türkçe yayınlanacak. ‘Start the Party’, PlayStation 3’ün yeni kontrolörü Move uyumlu, Killzone 3 ise 3 boyutlu olacak.


Eller havaya dönemi başlıyor
Konsollarda oyun kontrolünde de bir devrim yaşanacak.
Sony yeni oyun kontrolörü Move’u ekimde çıkaracak. Harekete duyarlı Move, kılıç, tenis raketi, golf sopası, yumruk ve daha birçok şekilde kullanılabiliyor. Move’un, harekete duyarlı kontrolörlerin ilk örneklerinden Wii’in Remote’undan farkı çok daha hassas olması. Alışması ve öğrenmesi biraz zaman alacak olan Move, oyunlarda gerçekçilik yüzdesini artıracak. Tarafımdan Fight oyununda test edilip onaylanmıştır.
Move kumanda paketi Türkiye’de 15 Eylül’de çıkacak. Hareket kumandası 40 euro, navigasyon kumandasıysa 30 euro olacak. Ayrıca hareket kumandası, EyeCam kamera ve starter demo kitinin yer aldığı Starter’s Pack ise 60 euro’ya satışa sunulacak.
Xbox ise Kinect sistemini kasımda piyasaya çıkaracak. Xbox 360’a ‘webcam’ benzeri bir eklenti olan Kinect’te herhangi bir kontrolör yok! Elleri bir direksiyona yapışmış gibi çevirmek, otomobil yarışında mücadele etmek için yeterli. Xbox 360’ın popülerleşmesi beklenen dans oyunlarının kalbinde Kinect yer alıyor. Ancak özellikle diğer oyunlarda elde bir şey olmadan oynamaya alışmak biraz zor olabilir.


Evler bir Türk sayesinde sinema salonuna dönecek
Tokyo’da yağmurlu bir gündü. Genç adam oturduğu kafede yağmurun dinmesini bekliyordu. Bilgisayarını açtı; bir film bu zoraki mahkumiyeti zevkli bir hale getirebilirdi. Aradığı film ‘In the Mood For Love’dı ve internette yoktu. O da kendi internetten film izleme platformunu kurmaya karar verdi. Ve bu platformda gişe rekortmenleri değil, bağımsız başyapıtlar olacaktı. Ve o genç, bir Türk’tü; adı Efe Çakarel’di
PlayStation’un gururla ilan ettiği yenilik MUBI’ydi. Evleri sinema salonuna çevirecek MUBI şu esasa göre çalışıyor. Ayda 12.99 euro abonelik bedelini ödüyorsunuz ve arşivindeki 1200’den fazla filme, bir ay sınırsız erişebiliyorsunuz. Şu anda PC üzerinde 177 ülkede 300 bin abonesi olan MUBI, Sony ortaklığıyla PlayStation’da perdelerini açıyor.
Çakarel ile Gamescom’da bir sohbet fırsatı buldum. Çakarel MIT ve Stanford’daki eğitiminin ardından kendisini Silikon Vadisi’nde bulmuş. Daha önce Goldman Sachs’ta yatırım bankacısı olan Çakarel, severek yaptığı bu işin kendisini donattığını, geliştirdiğini düşünüyor.
İnternet sinemacılığında önünü açan Dünya Sinema Derneği (WCF_World Cinema Foundation) kurucusu Martin Scorsese ile tanışması olmuş. Scorsese’yi girişimi konusunda ikna eden Çakarel, WCF ile çalışmaya başlamış. MUBI bünyesindeki 1 200 film için 90 anlaşma yapan Çakarel’in, milyonlara ulaşma hedefi Sony ile gerçekleşmek üzere. MUBI arşivinde ‘Susuz Yaz’ da yer alıyor, Yılmaz Güney filmleriyse sırada...
Bu arada Çakarel, MUBI adını bir ajans aracılığıyla bulmuş. “Bana küresel bir isim bulun” diye bazı reklam ajanslarına başvuran Çakarel, beklediği yanıtı 9 ay sonra almış: MUBI. İngilizce sinema ‘movie’ ‘V’ yüzünden bazı dillerde doğru telaffuz edilemiyor. MUBI, hiçbir dilde bir kelime değil, ancak Nijerya’da bir kentin adı. Ve Çakarel o kenti dünyanın sinema başkenti yapmaya karar veriyor. Çakarel, MUBI’nin Apple, Sony gibi hafızalara kazınacak bir isim olduğunu da düşünüyor. Çakarel MUBI’yi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ayda 10 lira gibi bir fiyata Türkiye’ye sokmayı da hedefliyor.