Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İki hafta önce konsantre iki gün geçirdiğim Mumbai’de kaldığım Taj Mahal Palace Oteli’ni geçen pazar yazmıştım. Bugün, 20.5 milyon nüfusuyla Hindistan’ın en, dünyanın dördüncü kalabalık kenti Mumbai’ye ilişkin kalan notlarımı aktarıyorum

MUMBAi KAFASI

MUMBAi KAFASI

Kentte dilencilik yaygın. Turistlerin yakasından düşmeyen çocuklar, istediklerini kopardıklarında oyunlarına dönüyor.


* Sabah vardığımız otelde, 2-3 saat kestirip dinlendikten sonra kendimi dışarı attım. İlk dikkatimi çeken Taj Mahal Palace’ın güvenlik nedeniyle ordu kuşatması altında olmasıydı. Henüz 10 metre açılmıştım ki, bir kadın yaklaştı ve yaseminden yaptığı bileziği zorla koluma geçirdi. Daha cebimde tek bir rupi bile yoktu. O sırada bir asker kaşgöz işaretiyle hiçbir şey vermememi istedi. Ben de kadının yüzünü hafızama kazıyarak hızlı adımlarla uzaklaştım. Ertesi gün aynı kadın yine sardı. Bileklik almadım ama 100 rupi verdim.

Haberin Devamı

* Hindistan Kapısı’na birkaç yüz metre mesafedeki Colaba Yolu, Mumbai’nin meşhur alışveriş caddesi. Sağlı sollu dükkanlar, açıktaki tezgahlarda yerel hediyelikler, biblolar, dokumalar satılıyor. Pazarlık şart.

* İstanbul trafiğinden şikayet edenler, bir Mumbai’ye gitsin; döndüklerinde kendilerini cennette hissedecektir. Şerit kavramının olmadığı bir trafik anlayışı var. Otomobil, kamyon, otobüs, at arabası, bisiklet, motosiklet, aklınıza ne gelirse Mumbai yollarında kaotik bir ahenkle yol alıyor. Kimsenin şeritleri taktığı yok ama bu kaos kendi ritmini yaratmış, kimsenin suratında şikayetçi bir ifade de yok. Birçok aracın arkasında İngilizce “Korna çal lütfen” yazıyor. Mesaj açık; “Çarpacağına korna çal! Lütfen.”

* Mumbai’nin en turistik anıtı Hindistan Kapısı. İngiltere Kralı V. George’la Kraliçe Mary’nin 1911’de Hindistan’a gelişi anısına dikilen kapı, 1924’te tamamlanmış. İsmini de hesaba katarsak sembolik anlamı da kendi gibi (26 metre) büyük bir yapı. Bu yüzden İslamcı teröristlerin başlıca hedeflerinden. Son 10 yılda üç terör saldırısına hedef oldu. 2008’te Taj Mahal Palace Oteli’ne saldıran teröristler de bu kapıdan Mumbai’ye girdi. Kapının bulunduğu meydanın çevresi polis ve asker kordonu altında. Meydana girebilmek için kadın-erkek ayrı kapılardan taramadan geçiliyor. Meydansa fotoğrafçılar, işportacılar, üçerli beşerli gruplar halinde bağdaş kurup oturmuş insanlarla dolu.

Haberin Devamı

* Sokak köpekleri bir deri, bir kemik olmalarına rağmen oyuncu doğalarından taviz vermiyor.

* Sınıflar arasında uçurum derin. Yoksulluk hemen göze çarpıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde sosyal patlamaya yol açabilecek bu bariz uçuruma rağmen, insanlar mutlu. Konuştuğum Mumbaililer bunu kast sistemine ve Hindu inançlarına bağladı. Bu hayatı böyle geçirdikten sonra bir sonraki hayatta daha üst bir kasta mensup olacaklarını düşünüyorlar.

* İkinci günümüzün sabahında Mumbai’nin güneyindeki sayfiye kasabası Alibag’a gidip, kentin zenginlerinden Devaunshi Mehta’nın deniz kıyısındaki rezidansında birkaç saat geçirdik. 30 milyon dolara yaptırılan villa eşsiz. Mehta’nın bizzat gezdirdiği evde kaç banyo vardı, sayısını hatırlamıyorum. Bazı banyoların bir bahçesi ve palmiye ağaçlarının altında da küvet, duş vardı. Sahil boyunca 7-8 villa var. Yönetim, yerleşim izni için mutlaka tarım faaliyeti şartı koymuş. Dışarıda Hindistan’a özgü kaotik ve gürültülü bir yaşam sürerken, Mehta’nın alçak duvarlı arazisi ve villasında ne bir güvenlik ne de bir kamera vardı.

Haberin Devamı

* Gayet keyifli geçen iki günün son akşam yemeği için, “Yeter artık Hint yemeği” dedik; ineklere saygıyı dışarıda bırakarak kapağı bir İtalyan restoranına attık. Enternasyonel gruptaki herkes kırmızı et yedi. Bir zamanlar inektiler...

* Son gecemize Four Seasons’ın terasında Mumbai’ye hakim gece kulübü Aer’de başladık, Buddha Bar’da tamamladık. Son hatırladığım, elinde votka şişesi olan bir adamın ağzıma dayadığı şişeyi boşaltmasıydı. Birkaç saat sonra uçakta, gözlerimi açtığımdaysa İstanbul’daydım. ‘O gece’ hatırlamıyorum ama birçok fotoğraf çekmişim. ‘One Night in Mumbai’ diye mırıldanarak baktığım fotoğraflar şimdi güvenli bir kasada duruyor!

MUMBAi KAFASI

Turkcell Kitaplık’ın hediyesi ‘Yazlık’ın yazarı Gülse Birsel ve Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar.

ARTIK HER YER KÜTÜPHANE

Turkcell, yayıncılıkta dijital dönüşüme Turkcell Kitaplık’la damgasını vuracak. İçeriği Idefix işbirliğiyle oluşturulan Turkcell Kitaplık’ta şu an yerli ve yabancı yazarların 4 bine yakın kitabı yer alıyor. Turkcell Kitaplık’ı indiren herkese ilk altı ay boyunca Gülse Birsel’in ‘Yazlık’ kitabı da hediye ediliyor. App Store’dan ücretsiz indirile-bilen uygulama, www.turkcellkitaplik.com adresinden satın alınan tüm kitapların iPhone ve iPad’de zengin bir deneyimle okunabilmesini sağlıyor. Uygulamanın Android versiyonu da kısa süre sonra yayında olacak.

GECE VE GÜNDÜZÜN SONSUZLUĞUNDA

MUMBAi KAFASI

Maya Takvimi’ne göre daha barışçı ve hoşgörülü bir dünyaya doğru evrileceğimize inanılan yeniçağın başlangıcı sayılan Foton Kuşağı, 21 Aralık’ta Golden Key Chalet’de anlam bulacak. Kısacık bir hafta sonunda hayatınızın sarmalının geleceğe doğru güçlü bir şekilde değişmesine Golden Key’de şahit olacaksınız. Golden Key Chalet, terasındaki SPA merkezinin eşsiz dağ manzarası ve sunduğu alternatif hizmetleriyle bedeninizin yanı sıra ruhunuzu da önemsiyor. Ayrıca özel nar terapili jakuzi seansıyla tüm negatif yükü atarak yeniden doğuşu hissetmenin ayrıcalığını yaşayabilirsiniz.
Golden Key Chalet’te yetişkinler kayak, snowboard, snowkite gibi çeşitli doğa sporlarıyla adrenalin dolu anlar yaşarken, çocuklar oyun odasında vakit geçirebiliyor.

MUMBAi KAFASI

ŞiRiNCE’NiN KIŞ GÜZELi

Şirince Güllü Konakları, bölgenin kültürel özelliklerini taşıyan şık dekorasyonu, eşsiz doğası ve sakin atmosferinin yanı sıra, kendine has tatlarıyla kış aylarında da unutulmaz bir mola için en doğru adres. Organik köy ürünleri ve yerel lezzetlerin yanı sıra; ev yapımı makarnalar, taş fırın pizza, deniz mahsullü güveç ve dağ çileği soslu ılık kek gibi İtalyan tatlarıyla çeşit-lenen mutfağıyla Güllü Konakları, konuklarının hem kalplerine hem de damaklarına hitap ediyor. The Times’ın ‘Türkiye’deki En Şık Butik Oteller’ sıralamasında üçüncü olan Güllü Konakları, dünyanın en büyük seyahat portalı TripAdvisor tarafından verilen ‘2012 Certificate of Excellence’ mükemmellik sertifikasına da sahip.