Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Peru’yla vizeler kalkarsa, Güney Amerika T.C. vatandaşları için tamamen vizesiz olacak. Peki Türkler tatil için en çok hangi ülkeleri tercih ediyor. Vize başvurusunda nelere dikkat edilmeli?

Türkiye’nin önde gelen turizm şirketlerinden Gazella’nın Yönetim Kurulu Başkanı Velit Gazel’e, ilk kez yurt dışına çıkacaklara rehber olması için birkaç soru sordum.

Türklerin en çok ilgilendiği, rağbet ettiği gezi rotaları hangileri?

Resmi tatillerin süresine göre uzun ya da kısa destinasyon ayrımı yapılıyor. Ramazan Bayramı’nda daha çok yakın destinasyonlar, Avrupa kentleri tercih edildi; Kurban Bayramı’nı 10 günlük bir tatil olarak değerlendirenler Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika’ya gitti.
Genelde kısa destinasyonlarda Türklerin tercihleri arasında Balkan ülkeleri, Rusya’yı ve İtalya’yı sayabiliriz. Uzaklardaysa Küba, Peru-Bolivya, Şili-Arjantin-Brezilya, Vietnam-Kamboçya, Güney Afrika ve Kenya turları, Türklerin yeni keşfettiği ve çok rağbet gösterdiği destinasyonlar arasında.

Haberin Devamı

Seyahat rotası belirlerken vize bir kriter mi?

Türk halkı için bu konu artık biraz can sıkıcı bir hal aldı. Bunu bir ayrım olarak gördüklerinden seyahat rotalarını belirlerken bazen zahmetinden bazen de tepki vermek adına vizesiz ülkeleri tercih ediyorlar.

Vizede T.C. vatandaşlarını en çok zorlayan ülkeler hangileri? Vize başvurusunda bulunanlar nelere dikkat etmeli?

Başta Schengen ülkeleri olarak adlandırılan AB üyeleri, İngiltere ve ABD’yi sayabiliriz. Aslında Türklerin ülkelerine gelmelerine karşı olduklarından değil, bir sistem üzerine kurulmuş ülkeler oldukları için prosedürleri fazla ve zahmetli. Konsoloslukların kriterlerine uyuyorsanız vize almamanız için bir neden yok. Bu kriterler, yeterli maddi durum ve Türkiye’ye döneceğinize ikna olacakları iş, aile, eğitim bağlarınız. Bilgi ve evrakınız tamsa, kriterlere de uygunsanız vize alamayacağınız ülke yok. Ayrıca çoğu ülke 6 aydan az süresi kalmış pasaportları işleme almıyor. Vize başvurunuzdan önce bunu da hesaba katmalı ve başvurunuzu herhangi bir aksilikle karşılaştığınızda telafi edecek zamanınız olması için seyahatinizden bir ay önce yapmalısınız.

Haberin Devamı

Vizeyi almamız, gideceğimiz ülkeye giriş için bir teminat mı?

Vize, vatandaşı olmadığınız bir ülkeye girebileceğinizi gösteren bir kayıttır. Fakat bu kesin girebileceğiniz anlamına gelmez. Yetki, pasaport kontrolde giriş kaşesini basan görevlide. Şüphelendiyse, çelişkili cevaplar sezerse sizi ülkeye sokmadan geri çevirme yetkisine sahip.

Türkiye’ye vize uygulamayan ülkelerden tatil için hangilerini önerirsiniz?

T.C. vatandaşlarına vize uygulamayan ülkeler arasında Güney Afrika, Balkan ülkeleri ve Tayland’ı kesinlikle tavsiye ederim. Burada Lübnan’ı da söylemek isterdim ancak son dönemde yaşanan olaylardan dolayı Lübnan ve komşu ülkelere seyahat etmek güvenli olmadığından turlarımızı iptal ettik. İkincisiyse prosedürde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uyguluyor gibi gözüken fakat o ülkeye giriş yaparken sadece pasaportunuzun yeterli olduğu, 40-50 dolar bir ücret karşılığında kapıda vize veren ülkelerden Kenya, Tanzanya, Vietnam, Kamboçya, Endonezya, Nepal’i öneririm.

Haberin Devamı

TÜRK’ÜN ViZEYLE iMTiHANI

İŞTE BU: DMC-LX7

TÜRK’ÜN ViZEYLE iMTiHANI

Bu fotoğrafı, Hollywood Paramount Stüdyoları’nda LX7’yi lütfen uzattığım garson çekti. Flaşsız çekilen fotoğrafın bu ışıktaki performansına hayran kaldım.

Panasonic’le Leica’nın organik bağının bir ürünü olan Lumix DMC-LX7’nin son zamanlarda tezgahımdan geçenler içinde, kişisel beklentilerimi en iyi karşılayan fotoğraf makinesi olduğunu söyleyebilirim. 10.1 megapiksel LX7’nin metal kasası, her şeyden önce onu zorlu şartlarda bile gönül rahatlığıyla kullanılabilir kılıyor. LX7, 3.8x, 24-90mm f/1.4-2.3 bir lensle geliyor. Bu değerler bile tek başına, LX7’nin hem amatörleri hem de profesyonelleri kucaklamaya hevesli olduğunun göstergesi. 80-12.800 gibi oldukça geniş bir ISO aralığına sahip LX7, 1920x1080 50p Full HD film çekebiliyor. Avuç içine sığan boyutları ve batarya dahil yalnızca 298 gram’lık ağırlığı LX7’yi, kolayca muhabbet dolu bir yol arkadaşı haline getiriyor. Leica’dan farkı olmayan tasarımıysa, anında meraklı gözlerin boynunuzdan sarkan LX7’ye odaklanmasına neden oluyor. Test edilip onaylandı.

iMAJ HiÇBiR ŞEY, BELLEK HER ŞEYDiR

TÜRK’ÜN ViZEYLE iMTiHANI

Kingston, 25. yıl anısına özel bir bellek serisi piyasaya sürdü. Anahtarlıklar için ideal!

‘Johnny Mnemonic’ filmini hatırladınız mı? 2021 yılında geçen filmde Keanu Reeves, beynine yerleştirilmiş bir bellekle, hassas bilgi kuryeliği yapan Johnny’yi canlandırıyordu. ‘Cyber-Punk’ ustası William Gibson’ın kısa bir hikayesinden uyarlanan 1995 yapımı ‘Johnny Mnemonic’ gişede iş yapmasa da izlediğim dönemde en sevdiğim filmlerden biri olmuştu.
25 yılı geride bırakan Amerikan bellek şirketi Kingston Technology’nin kurucu ortağı ve CEO’su John Tu’nun sözlerini okuyunca aklıma ‘Johnny Mnemonic’ geldi. John Tu, “Önümüzdeki 25 yılda belleğe olan ihtiyaç daha da artacak. Her iş kolunda her yeni teknoloji aslında bir diğerini tehdit eder. Ancak bellek işi daima gelişecektir. Bulut, bilişim sanki veri depolama işini etkileyecek gibi görünüyorsa da aslında bulut mimarisinin temel bileşenleri olan sunucu bellekleri ve sunucularda kullanılan SSD’lerdeki gelişme bizleri çok heyecanlandırıyor” diyor.