Mete Belovacıklı

Mete Belovacıklı

mete.belovacikli@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir yıl çok hızlı geçti... Ekim 2020’de Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ile başlayan yolculuğumuz, ilk önce birimin Media Compact adlı küresel medya birliğine Türkiye’den üye olan ilk gazete olmamızla başladı. İşbirliğimizin ilk adımı ise geçen yıl bugün başlayan ve 16 gün süren eylem planıydı. Geçen yıl siber şiddete dikkat çekmiştik. Bu yıl ise Türkiye’nin gündeminden hiç düşmeyen erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek istiyoruz.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), bu yıl da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasında devam eden “16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası” çerçevesinde herkesi şiddete karşı “kayıtsız kalmamaya” davet ediyor.

Haberin Devamı

Kamuoyunu, şiddete tanık olduklarında harekete geçmeye ve kayıtsız kalmamaya davet eden kampanya çerçevesinde, www.atesbocekleri.info sitesinde yer alan şiddet vakaları ve yönlendirmelerle şiddete tanık olanların nasıl kayıtsız kalmayacakları hakkında bilgilendiriyor. 16 gün boyunca, ziyaretçiler seslerini kaydedip sosyal medya kanallarında paylaşarak kadınlara yönelik şiddete karşı çevrim içi dayanışma hareketine dahil olabilecek.

Milliyet de bu kampanyada yine medya partneri olarak BM Kadın Birimi’yle birlikte yürüyecek, 16 gün boyunca yayınlarında akademisyenlerin, sanatçıların da aralarında bulunduğu toplumun değişik kesimlerinin bu konuya ne kadar duyarlı olduğu, duyarlılıktan da öte şiddete tanıklık ettiğinde ne yapması gerektiğini bilip bilmediği konusunda bir farkındalık yaratmaya çalışacak.

İnsan hakları ihlali

Burada hepimizin üstüne düşen görevler var... Her sabah işe giderken, karşı dairende yaşayan genç çiftle karşılaşıyor ve selamlaşıyorsun. Bir gün, kadının durgunluğu dikkatini çekti ama pek üzerinde durmadın. Ertesi gün, geç saatlerde evlerinden gelen seslere uyandın, çarpılan kapı ve kırılan cam seslerini işittin. Ne yapabilirsin?

Otobüste dışarı bakıyorsun. Tam bu sırada sokakta, bir erkeğin bir kadına şiddet uyguladığını gördün. Ne yapabilirsin? Aynı odada birlikte çalıştığın iş arkadaşın, şirket çalışanlarından birisinin kendisini iş sonrası yemeğe çağırdığını ve “hayır” demesine karşın, geceleri rahatsız eden cinsel içerikli mesajlar attığını söyledi. Ne yapabilirsin?

Haberin Devamı

Aynı bölümde okuduğun sınıf arkadaşının partneri, arkadaşını arayıp her beş dakikada bir nerede ve kimlerle olduğunu soruyor. Bir gün bu kişi yanınıza geldi ve arkadaşını sert bir şekilde bileğinden tutarak yanına gelmesini söyledi. Ne yapabilirsin?

İşte bu kampanya, şiddete tanıklık ettiğimizde en doğru şekilde nasıl davranacağımız konusunda bize doğru yolları gösterecek. Bu yolda atılacak her adımın, söylenecek her doğru sözün bir kadının hayatını kurtarmak konusunda katkısı olacağı inancındayız. Çıkarmadığımız her seste, bir kadın daha şiddete uğrayabilir. Kadınlara yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir.