Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Pixar’dan Brad Bird, uzun süredir planlanan bilimkurgusu “Yarının Dünyası”nı sunuyor

Pixar Stüdyosu’nun önemli ismi, “The Incredibles” ve “Ratatouille”da imzası bulunan Brad Bird’in uzun süredir planladığı bilimkurgu “Yarının Dünyası / Tomorrowland”sonunda izleyici karşısına çıkmaya hazır. Disneyland’in 1955’te açılan ve geleceği tasvir eden bölümünden ismini alan film, tasarımını ise yine Disney’in New York Dünya Fuarı’na katılan dizaynlarından alıyor.

George Clooney başrolde çocukluğunda bir bilim dehası olarak görünen ama sonra başarılı olamayan Frank’i canlandırıyor. Diğer önemli rolü ise Britt Robertson üstleniyor. Robertson’ın canlandırdığı Casey, bilime çok meraklı bir yeniyetme. Casey ile zaman ve mekan olarak bilinmeyen bir yerde karşılaşan Frank, bu yerin ve durumun sırlarını çözmeye çalışıyor. Bu sırların çözülmesi yaşadıkları dünyayı da yakından ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

Eleştirmenleri ikiye böldü

Büyük bütçeli ve büyük beklentilerle çekilen film, eleştirmenleri ikiye bölmüş durumda. Bir kısmı, bu yapım kalitesiyle göz dolduran filmin içinin boş olduğunu belirtip filmi hayal kırıklığı olarak nitelendiriyor. Bir kısmı da Bird’ün hünerlerini bir kez daha sergileyip ailelere de hitap eden bir kaçış sineması örneği yaptığı için takdir edilmesi gerektiği fikrinde. Sonuç olarak Hollywood çıkışlı, vizyonun en iddialı filmlerinden biri karşımıza çıkıyor.

“Yarının Dünyası / Tomorrowland”

Yön.:Brad Bird Oyn.:George Clooney (Frank Walker), Hugh Laurie (Nix), Britt Robertson (Casey Newton), Raffey
Cassidy (Athena)
Sen.:Damon Lindelof, Brad Bird Gör.:Claudio Miranda Müz.:Michael Giacchino

Tetikçinin seçimi

Daha önce “Kimliksiz” ve “Non-Stop” gibi aksiyon filmlerinde başrolde Liam Neeson’la çalışan yönetmen Jaume Collet-Serra’nın bu işbirliği sürüyor. Neeson ve Collet-Serra’nın yeni filmi “Gece Takibi / Run All Night”yine aksiyon türünde. Diğer önemli rollerde Ed Harris ve Joel Kinnaman’ın yer aldığı filmde bir tetikçinin seçimini izliyoruz: Hayatı tehlikede olan oğlunu mu korumalı, yoksa yanında çalıştığı mafya patronunu mu? İlerleyen yaşlarında bir aksiyon adamına dönüşen Neeson’ın hayranlarının ilgisini çekebilecek film, ortalama bir aksiyon olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Bu hafta 5 yerli yapım var

- Kanadalı ünlü aktör Ryan Gosling’in yönettiği “Kayıp Nehir / Lost River”, başrollerini Christina Hendricks ve Iain De Caestecker’ın paylaştığı bir gerilim. Bir annenin yaşadığı bir kabusu anlatıyor.

- Haftanın yerli filmlerinden ilki vakitsiz kaybıyla üzen yönetmen Ahmet Uluçay’la ilgili bir belgesel: “Tepecik Hayal Okulu”. Güliz Sağlam’ın imzasını taşıyor. Levent Demirkale’nin yönettiği; başrollerini Kutsi, Wilma Elles ve Kemal Kuruçay’ın paylaştığı “Zilin Sesi”bir fizik öğretmeninin yaşadığı zorluklar üzerine. Korku türündeki “Helak: Kayıp Köy”ü Özgür Bakar yönetti. Soydan Soydaş, Tuğçe Aksum ile Ömer Güney’in oynadığı filmde, köyde yaşanan paranormal olaylar merkezde. Levent Soyarslan’ın yönettiği “OHA: Oflu Hocayı Anlamak”ta bir araştırma için Karadeniz’e giden bir ekip üzerinden günümüz Türkiye’sindeki figürler tiye alınıyor. Erdi Dikmen’in yönettiği komedi “Sihirbazlık Okulunda Bir Türk” ailesinden gizli, sihirbazlık okuluna giden bir karakteri konu alıyor.

Haberin Devamı

- Amerikan yapımı, Simon Helberg ve Jocelyn Towne’un yönettiği romantik komedi “Aşk Vizesi / We’ll Never Have Paris”, hayatının aşkını kaybettikten sonra Paris’e giden bir Amerikalının hikayesi.

- Gabriele Salvatores’in yönettiği, İtalya yapımı suç filmi “Sibirya Mafyası / Educazione Siberiana”nın kadrosunda John Malkovich dikkat çekiyor.

Lanet dönüyor

Tobe Hooper’ın yönetmenliği ve Steven Spielberg’in yapımcılığında çekilen 1982 tarihli “Poltergeist”, bir ailenin yeni bir eve taşındıktan sonra karşılaştığı laneti konu alıyordu ve türünün en iyilerindendi. Zamanla bir üçlemeye dönüşen bu film de yeniden çevrim modasından kendini kurtaramadı ve “Poltergeist: Kötü Ruh / Poltergeist” adıyla yeniden karşımızda. Gil Kenan’ın yönettiği filmde Sam Rockwell, Rosemarie DeWitt ve Kennedi Clements rol alıyor. İlk eleştiriler ilkinin yanından bile geçemediği yönünde.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

MAVİ YASEMİN / BLUE JASMINE

Cate Blanchett’a
En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazandıran yapım, Woody Allen’ın son dönem yönettiği en başarılı filmlerden.