Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

David O. Russell’ın ödül sezonunda büyük ilgi gören ve 10 dalda Oscar adayı olan filmi “Düzenbaz” 1970’lerde geçen bir suç komedisi

Yönetmen David O. Russell’ın kariyerinin ikinci baharı “Dövüşçü” ile başladı. Yükselişi geçen sezonun öne çıkan filmlerinden “Umut Işığım”la devam etti ve “Düzenbaz / American Hustle”la sürüyor. Artık Hollywood’un yakından takip edip ödüllere boğduğu bir yönetmen. Önceki gün açıklandığı üzere filmin yönetmen ve oyuncular (Bale, Cooper, Adams ve Lawrence) dahil 10 dalda Oscar’a aday da olmasıyla
bu durum pekişmiş oldu.
“Düzenbaz” 1970’lerde geçen bir suç komedisi ve “bir kısmı gerçek olaylara dayanıyor.” Irving Rosenfeld, sevgilisi Sydney Prosser’le birlikte dolandırıcılık yapan bir adam. Bir gün genç ve hırslı FBI ajanı Richie Di Maso onları yakalayıp ismini parlatacağı bir operasyon için işbirliğine zorluyor. Birkaç dolandırıcıyı ele geçirmek amacıyla başlayan operasyon büyüdükçe büyüyor, belediye başkanı Carmine Polito da operasyonun hedeflerinden biri oluyor. Bu arada Irving’in karısı Rosalyn de işleri mahvedebilecek, sağı solu belli olmayan bir tip olarak hikayenin içinde.
David O. Russell’ın oyunculara Oscar kazandıran yönetmen yönü burada da kuvvetli. İrili ufaklı rollerde bütün oyuncu kadrosundan dört dörtlük performanslar alıyor. Filmi Irving’in peruğuyla açan Russell, karakterlerinin zayıflıklarını, onlara sempati duyma nedenleri olarak en başından itibaren karşımıza seriyor. Yine de “Düzenbaz”, karakterleri sevme ve umursama filminden ziyade olay örgüsü içinde eğlenceli vakit geçirten, bir ticari sinema örneği. Senaryosu ve Russell’ın hikayeye hakimiyeti, oyunculuklarla birleşince “Düzenbaz”, vaat ettiği eğlenceyi başından sonuna sunuyor.
1970’lerin atmosferinden de yararlanan filmle David O. Russell, alışıldık Hollywood filmlerine özel bir dokunuş katarak onları özelleştiren yönetmen olarak yerini sağlamlaştırıyor.
Şunu artık rahatlıkla söyleyebiliriz ki Russell, ciddi sinema takipçileri ve sıradan izleyiciye de aynı derecede hitap eden ender yönetmenlerden biri. Dolandırıcılar ve olmayanlar arasındaki sınırları “kimse olduğu gibi davranmaz” gibi bir ortak noktayla kaldıran film, bir yönüyle gerçek dolandırıcıların yanında yer alıyor.

Haberin Devamı

“Düzenbaz / American Hustle”
Yön.: David O. Russell
Oyn.: Christian Bale (Irving Rosenfeld), Bradley Cooper (Richie DiMaso), Amy Adams (Sydney Prosser), Jeremy Renner (Carmine Polito), Jennifer Lawrence (Rosalyn Rosenfeld)
Sen.: Eric Singer, David O. Russell Gör.: Linus Sandgren
Müz.: Danny Elfman

Haberin Devamı

Coen’lerden kaybedenlere sevgilerle

Sen Şarkılarını Söyle

Coen Biraderler yeni filmleri “Sen Şarkılarını Söyle / Inside Llewyn Davis”le 1960’ların folk müzik sahnesine ana karakterleri Lleywn Davis üzerinden bakan, dört başı mamur bir yapıtla son dönemdeki
en iyi filmlerine imza atıyor.
Bob Dylan’ın folk ortamına varmasına ramak kalmış. Llewyn Davis (Oscar Isaac), müzik yaptığı ortağı intihar etmiş, folk müzik çalınan küçük barlarda çalan, arkadaşlarının kanepelerinde uyuyan bir müzisyen. Davis’in bazı arkadaşları yükselmeye başlarken, o da şansını deniyor ama şansı bir türlü dönmüyor.
Coen Biraderler Amerikan sinemasının pek sevdiği ve klişeleri çok belli başarı hikayesi anlatıyor gibi görünüyorlar. Ancak filmin başarı hikayesine dönüşebileceği her köşede izleyiciyi ters köşeye yatırıyorlar. Müzik direktörü ve müthiş müzik adamı T-Bone Burnett’ın döneme hakimiyetiyle ortaya çıkardığı folk şarkıları da filmin atmosferini güçlendiriyor. Sinemanın kaybeden karakterleri arasında sağlam bir yer edineceğe benzeyen Llewyn Davis’in akıbetini izleyicinin hayal gücüne havale eden film, melankolik bir iz bırakıyor. Oscar Isaac’in de performansıyla kusursuz bir film ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Kadınların fendi
“Acı Aşk”tan hatırlanabilecek yönetmen A. Taner Elhan, “Kadın İşi: Banka Soygunu”nda maddi zorluklar altında ezilen dört kadın arkadaşın, bir anda banka soymaya karar vermesiyle yaşananları konu alıyor.
Başrollerini Meltem Cumbul, Filiz Ahmet, Özge Ulusoy ve Esra Dermancıoğlu’nun paylaştığı film, çıkış yolu bulamayan ve kadın dostluğuna yaslanan kadın karakterle iyi niyetli bir senaryoya sahip. Ancak ritmi ve sinemasal anlatımıyla potansiyelini değerlendiremiyor.

Buzlar arasında
Chrıs Buck ile Jennifer Lee’nin yönettiği Disney animasyonu “Karlar Ülkesi / Frozen”, krallığı sürekli bir kışa mahkum edilen Anna’nın dağ adamı Kristoff ve bir kardan adamla büyüyü bozacak kız kardeşini aramasını konu alıyor. Film dünya çapında iyi bir gişe hasılatı elde etti.

Seride üçüncü halka
Kamil Çetin’in imzasını taşıyan “Çılgın Dershane 3”, dershane öğrencilerinin müzik yarışması için gittikleri Antalya’da yaşadıklarını konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Duygu Çetinkaya, Okan Karacan, Paşhan Yılmazel ve Ozan Aydemir var.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“MOEBIUS”
Güney Kore sinemasının önemli isimlerinden Kim Ki-Duk’un geçen yılki Venedik Film Festivali’nde yarışma dışı gösterilen ve büyük ses getiren filmi, şiddetin öne çıktığı, diyaloğun ise hemen hemen hiç olmadığı bir yapım.

“THIS IS THE END / BURAYA KADAR”
Seth Rogen, James Franco’nun da aralarında olduğu isimlerin kendi personalarıyla dalga geçtiği kıyamet filmi komedisi, eğlenmek isteyenler için...

“MENEKŞE’DEN ÖNCE”
Soner Yalçın’ın Madımak katliamını konu alan belgeseli, Türkiye tarihinin en karanlık sayfalarından birini yeniden açıyor.