Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İlk kez ülkesi Japonya dışında bir filme imza atan Hirokazu Kore-eda, Catherine Deneuve ve Juliette Binoche’un canlandırdığı anne ile kızının ilişkisini merkeze alıyor


“Saklı Gerçekler/La Vérıté”
Yön.: Hirokazu Kore-eda
Oyn.: Catherine Deneuve (Fabienne Dangeville), Juliette Binoche (Lumir), Ethan Hawke (Hank), Clémentine Grenier (Charlotte)
Sen.: Hirokazu Kore-eda Gör.: Eric Gautier Müz.: Alexei Aigui

Anılarımıza ne  kadar güvenebiliriz



Aile dramları söz konusu olduğunda Japon sinemasının usta isimlerinden Hirokazu Kore-eda’nın inşa ettiği kariyer benzersiz. Geçen yıl Venedik Film Festivali’nin açılışını yapan “Saklı Gerçekler/La Vérité”de yönetmen, bir kez daha aile dramlarına yöneliyor, ancak bu kez mekân Fransa. Başrollerde ise Fransız sinemasının farklı nesillerinin iki önemli ismi Catherine Deneuve ile Juliette Binoche var.

Deneuve’ün canlandırdığı Fabienne, Fransız sinemasının en önemli oyuncularından. Senarist kızı Lumir (Binoche), ABD’den eşiyle (Hawke) annesinin otobiyografi kitabını kutlamak için geliyor. Kitabı okuyunca, gerçekleri yansıtmadığını öne süren Lumir ile Fabienne arasında geçmişe dayanan kapanmamış hesaplar ortaya dökülüyor ve bunlarla tek tek yüzleşiliyor.

Bir önceki filmi “Shoplifters/Arakçılar” ile Cannes’da Altın Palmiye kazanan Kore-eda, “Saklı Gerçekler”de, Deneuve’ün personasından da izler taşıyan bir karakterle sinema endüstrisine içeriden bir bakış da atıyor. Merkezde anne ile kızının ilişkisi ve “Anılarımıza ne kadar güvenebiliriz?” sorusu yer alıyor.

“Saklı Gerçekler” ile ilk kez Japonya dışında bir filme imza atan Kore-eda, çoğu yönetmenin tersine, kendi ülkesinin ve ana dilinin dışına çıktığında imzasını korumayı başarıyor. Fransız sinemasını bilenler, filmin Deneuve üzerinden yaptığı göndermelerden memnuniyet duyabilir. Merkezde işlediği anne-kız ilişkisinin başarısı düşünüldüğünde yönetmen, ailenin karmaşası üzerine söyleyecek şeylerinin tükenmediğini kanıtlıyor.

Cem Yılmaz’dan iki film daha

Anılarımıza ne  kadar güvenebiliriz



Birer saatlik seyir süreleriyle iki filmden oluşan Cem Yılmaz projesi “Karakomik Filmler”in ilki geçen yıl ekim ayında izleyiciyle buluşmuştu. Şimdi ise yine iki filme yer verilen “Karakomik Filmler 2” gösterime giriyor. “Deli” ve “Emanet” adlı iki filmde, Cem Yılmaz’ın yanı sıra Özkan Uğur, Cem Davran, Büşra Develi, Özge Özpirinçci, Emin Gürsoy, Çağlar Çorumlu rol alıyor. “Deli”de Yılmaz’ın canlandırdığı bir taksicinin öyküsü anlatılırken, “Emanet”te dans yarışmasına katılan bir adam merkezde