Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

George Clooney’nin yönetmen koltuğuna oturduğu beşinci filmi “Hazine Avcıları”, II. Dünya Savaşı’nın sonunda geçen gerçek bir hikayeden yola çıkıyor

eorge Clooney’nin yönetip başrollerinden birini üstlendiği “Hazine Avcıları / Monuments Men”,
II. Dünya Savaşı’nın pek bilinmeyen bir hikayesini izleyiciye komedi ve dram arasında bir tonla aktarıyor.
Savaşın sonu gelirken Avrupa’nın sanat mirasının bombardıman ve eserleri çalan Naziler tarafından tehdit altına girdiğini fark eden sanat tarihçisi Frank Stokes, endişelerini Amerikan hükümetiyle paylaşır. Amerikalı uzmanlar, bir İngiliz ve bir Fransızdan oluşan bir ekip, bu mirası bulup korumaya almakla görevlendirilir. Avrupa’nın dört bir yanına birer ikişer dağılan ekip, bu paha biçilmez mirası korumayı başarabilecek midir? Ve Stokes’un sürekli sorduğu gibi bir sanat eseri insan hayatından daha mı değerlidir?

Kariyerinin en zayıf çalışması olmuş
Köklü bir kültüre sahip Avrupa’nın sanatının koruyuculuğunu Amerika’nın üstlenmesinin absürtlüğü ve tarihçiler tarafından da pek tutarlı bulunmayan bu hikaye, “Amerikalı kurtarıcılar” şeklindeki tepeden bakan havaya sahip. Bu durum da politik konularda dikkatli bir isim olan George Clooney’nin en Amerika yanlısı filmini ortaya çıkarıyor. Bu durumu göz ardı edersek Clooney, “Oceans” serisini aratmayacak bir oyuncu kadrosunu bir araya getirdiği filminde, 1950’lerin Hollywood savaş filmlerine nostaljik bir selam gönderme niyetinde. Ama bu selamın filmin dağınıklığı içinde yerine ulaşabildiği söylenemez.
Hikayeyi ve karakterleri Avrupa’nın çeşitli yerlerine dağıtan senaryo, bu hikayeler arasındaki geçişleri pürüzsüz yapamadığı için hiçbir yan hikaye hedeflenen etkiyi yaratamıyor ve ortaya takibi zor bir yapı çıkıyor. “Hazine Avcıları”, Clooney’in iyi bir fikirden yola çıkıp iyi bir kadroyu toparlamasına rağmen tonundan kurgusuna ve senaryosuna her şeyin ters gittiği, yönetmenlik kariyerinin en zayıf çalışması.

Haberin Devamı

“Hazine Avcıları / Monuments Men”
Yön.: George Clooney
Oyn.: George Clooney (Frank Stokes), Matt Damon (James Granger), Bill Murray (Richard Campbell), Cate Blanchett (Claire Simone), John Goodman (Walter Garfield), Jean Dujardin (Jean Claude Clermont) Sen.: George Clooney, Grant Heslov Gör.: Phedon Papamichael
Müz.: Alexandre Desplat

Haberin Devamı

Üç yerli film
* Özgür Bakar’ın yönettiği “Ammar: Cin Tarikatı”, başrollerini Duygu Paracıkoğlu, Eylül Su Sapan ve Ozan Akbaba’nın paylaştığı yerli bir korku. Film, dağ evine giden arkadaşların başına gelenler üzerine...
* Ömer Leventoğlu’nun politik filmi “Mavi Ring”, gerçek bir olaydan yola çıkan bir yapım. Açlık grevindeyken başka bir hapishaneye nakledilmeye çalışan siyasi mahkumların dramını konu alıyor. Onlara eşlik eden doktor ise devletin karanlık yüzüyle ilk kez karşılaşıyor. Ezgi Çelik, Nazmi Kırık, Kemal Ulusoy ile Diyar Dersim’in rol aldığı film, tek mekanda geçen seyri zor bir hikayeyi anlatıyor.
* Uğur Yücel’in rötarlı şekilde gösterime giren filmi “Soğuk”ta Cenk Medet Alibeyoğlu, A. Rıfat Şungar, Valeria Skorokhodova ve Yulia Vanyukova rol alıyor. Kars’ta geçen film yolları kesişen üç Rus kız kardeş ve üç Türk erkek kardeşin hikayesini konu alıyor.

Haberin Devamı

Liam Neeson’la uçak yolculuğu
Kariyerinin olgunluk döneminde aksiyon adamına dönüşerek pek rastlanmadık bir yol izleyen İrlandalı aktör Liam Neeson, “Non-Stop”ta uçaklarda güvenlikten sorumlu federal hava polisi Bill Marks rolünde. Görev aldığı bir uçuşta
bir terörist, 150 milyon dolar almazsa her
20 dakikada bir yolcuyu öldürmekle tehdit ediyor ve Marks tanımadığı düşmanını durdurmaya çalışıyor. “Kimliksiz / Unknown”un ardından Neeson ile ikinci kez çalışan yönetmen Jaume Collet-Serra, tek mekanda geçen aksiyon filminde Amerika’da kayda değer bir gişe hasılatı elde etti. Adrenalin seviyesi yüksek bir aksiyon olan “Non-Stop”, yurt dışında eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı. Bir not olarak filmde önem taşıyan mesajlaşmaların yapılan bir prodüksiyonla Türkçe belirdiğini de ekleyelim.

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“BOURNE 4 FİLM DVD KOLEKSİYONU”
Sevilen aksiyon serisinin Matt Damon’lı üçlemesini ve Bourne dışında bir ajanı konu alan yan filmi “Bourne’un Mirası”nı art arda izlemek isteyenler için bir set.
“ACI REÇETE”
Steven Soderbergh’in emeklilik filmi olarak geçen “Acı Reçete”nin özellikle ilk yarısı ilgiyi hak ediyor.
“MUHTEŞEM GÜZELLİK”
Yabancı Dilde Film Oscar’ını taze kazanan Paolo Sorrentino imzalı film, şüphesiz yılın en iyi Avrupa filmlerinden biri.