Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

James Cameron’ın 16 yıldır yapım cehennemindeki projesi “Alita: Savaş Meleği”, Robert Rodriguez yönetmenliğinde karşımıza çıkan bir manga uyarlaması

Hollywood’un en başarılı isimlerinden, özellikle “Avatar” gibi filmleri düşünüldüğünde yeni dünyalar kurma ustası James Cameron’ın 2003’ten beri süren bir projesi var: Yukito Kishiro’nun manga serisi “Gunnm”ı sinemaya uyarlamak. Siberpunk bir atmosfere sahip seri , Cameron’ın “Avatar” ve devam filmleri üzerinde çalışması nedeniyle yıllarca ‘yapım cehennemi’nde kaldı. Film Robert Rodriguez’in yönetmenliğinde Cameron’ın senarist ve yapımcılığında izleyicilerle buluşuyor. Filme adını veren Alita, geçmişini hatırlayamayan bir siborg. Hikaye, 2563’te bir felaket yaşamış sefil haldeki Dünya’da geçiyor. Siborg uzmanı Dr. Dyson Ido, insan beynine sahip Alita’yı buluyor. Onun geçmişini hatırlama yolculuğu Dünya’nın kaderi açısından önem taşıyor. Cameron yönetmen koltuğunda kalsa filmin akıbeti ne olurdu bilinmez ama bu dev proje eleştirmenlerden tam puan alamadı. Filmin teknik özellikleri ve görüntüleri takdir toplamakla birlikte senaryonun dağınıklığı ve devam filmlerinin tohumlarının hikayenin akışını aksatması eleştiri topladı.

Haberin Devamı

Cameron’ın  geçmişini arayan Alita’sı

“Alita: Savaş Meleği / AlIta: Battle Angel”
Yön.: Robert Rodriguez
Oyn.: Rosa Salazar (Alita), Christoph Waltz (Dr. Dyson Ido), Jennifer Connelly (Chiren), Mahershala
Ali (Vector)
Sen.: James Cameron, Laeta Kalogridis, Robert Rodriguez
Gör.: Bill Pope
Müz.: Junkie XL

Plansız bir Van Gogh portresi

Açılışını geçen yıl Venedik Film Festivali’nde yapan ve başrolündeki Willem Dafoe’ya Vincent Van Gogh rolünde Oscar adaylığı getiren “Van Gogh: Sonsuzluğun Kapısında / At Eternity’s Gate” serbest ve plansız bir üslupla Van Gogh’un defalarca sinemaya uyarlanmış hayatından
belli kesitleri sunuyor. Yönetmen Julian Schnabel, çok iyi bilinen bir hayata veya sanatın o dönemine dair hiçbir yenilik, fikir ve bakış açısı sunmuyor.

Cameron’ın  geçmişini arayan Alita’sı

Haftanın diğerleri

- Ali Bilgin’in yönettiği başrollerini Engin Akyürek ve Bergüzar Korel’in üstlendiği “Bir Aşk İki Hayat”, tanışan iki insanın hayatlarının değişik şekillerde değişmesi üzerinden ilerleyen romantik bir film. Haftanın diğer yerli filmi Özgür Bakar’ın yönettiği “Hep Yek 3” bir komedi serisinin üçüncü halkası.
- “Şeytanın Büyüsü/Adaline”, Bidisha Chowdhury’nin yönettiği ABD yapımı bir korku filmi.
- Lisa Arnold’ın yönettiği “Cool Çocuklar Kampta / Camp Cool Kids”, ABD yapımı çocuklara hitap eden bir animasyon.
- Alexandre Astier ve Louis Clichy’nin imzasını taşıyan “Asteriks: Sihirli İksirin Sırrı / Astérix: Le secret de la potion magique”, Asteriks ve arkadaşlarının animasyon türünde çekilen yeni macerası.
- Cristina Gallego ve Ciro Guerra’nın yönettiği “Göç Mevsimi / Pájaros de verano”, Kolombiya’daki uyuşturucu savaşlarını konu alan bol ödüllü bir yapım.