Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çizgi roman uyarlaması “Red”in devam filminde dev oyuncu kadrosu ve “Amerika’nın dostunu düşmanını tanı” denilebilecek bir senaryo ile hünerlerini sergiliyor

Dostunu düşmanını tanı

Mary-Louise Parker, Bruce Willis ve John Malkovich (en sağda) dev kadrolu filmin oyuncularından.

2010 yapımı aksiyon komedisi “Red”, Warren Ellis ve Cully Hamner’ın imzasını taşıyan aynı adlı çizgi romanın sinema uyarlamasıydı. İkinci film
“Red 2” ilk filmin çekirdek kadrosu, Bruce Willis, Mary Louise Parker, John Malkovich ve Hellen Mirren’ı yeniden karşımıza çıkarıyor. Bu iddialı kadroya Anthony Hopkins de ekleniyor. Ancak karşımızda bolca paranoyak, “Amerika’nın dostunu düşmanını tanı” denilebilecek bir senaryo var.

Mizah ihmal ediliyor
Emekli ajan Frank, sevgilisi Sarah ile emekliliğin tadını çıkarırken, gelişmeler sonucunda eski arkadaşı Marvin’le yeniden bir araya geliyor ve tehlikenin içine atılıyor. Yine dünyanın güvenliği tehdit altında ve geçmişten gelen ajanlar, sürpriz tehlikeler derken mesele patlaması felaket olacak bir bombaya bağlanıyor. Durdurmak da Frank, Marvin ve hiçbir ‘öldürme’ tecrübesi olmayan Sarah’ya kalıyor.
“Red 2”nin ana akım ajan filmlerinin üzerinden atamadığı İngilizler dostumuz, Ruslar düşmanımız şeklindeki Soğuk Savaş havasına yeni düşman İran’ı eklenmesi şaşırtıcı olmasa da can sıkıcı. Filmde, potansiyeli yüksek bir kadroya yavan bir senaryo teslim ediliyor. Özellikle de aksiyon-mizah türünün mizah bölümü ihmal ediliyor. Aksiyon kısmında da heyecan olduğu söylenemez. “Red 2” yazın bekleneni vermeyen Hollywood filmlerine yeni bir halka olarak katılıyor.

Haberin Devamı

“Red 2”
Yön.: Dean Parisot
Oyn.: Bruce Willis (Frank), John Malkovich (Marvin),
Mary-Louise Parker (Sarah), Helen Mirren (Victoria), Catherine Zeta-Jones (Katja), Anthony Hopkins (Bailey) Sen.: Jon Hoeber,
Erich Hoeber Gör.: Enrique Chediak Müz.: Alan Silvestri

Zaman Yolcuları

Hem romantik hem ‘zaman yolcusu’

Bağımsızların festivali Sundance’in geçen yıl ismi kulaktan kulağa yayılan filmlerinden biri “Zaman Yolcuları / Safety Not Guaranteed” olmuştu. Romantik komedi ile bilim kurgu sinemasının, zaman yolculuğu damarını kan uyuşmazlığı yaşatmadan birleştiren, üzerine bolca Amerikan bağımsızı havası ekleyen film, bir dergi editörünün iki stajyerle bir ilanın peşine düşmesiyle başlıyor. Editör Jeff Schwensen (Jake Johnson) ile stajyerler Darius Britt (Aubrey Plaza) ve Arnau (Karan Soni), zaman yolculuğunda kendisine ortak arayan ama ‘güvenlik garantisi veremeyen’ ilan sahibinin peşine düşüyorlar. İlanı verenin Kenneth Calloway (Mark Duplass) olduğunu bulduktan sonra ona yanaşıp aradığı ortak olduğuna ikna etme görevi kendisi de ‘tuhaf’ bir tip olan Darius’a düşüyor.
İlk filmi “Zaman Yolcuları”nda zor bir senaryoyu basit, anlaşılır, mütevazı bir şekilde çeken yönetmen Colin Trevorrow, sektöre “Jurassic Park 4”ün yönetmenliğini alabilecek kadar güven verdi. Romantik açıdan Duplass ve Plaza çiftinin uyumu tartışılsa da, Trevorrow’un alttan alta yerleştirdiği hüzünlü tonu, modern dünyadaki hayal kırıklıkları ve güvensizlikle ilgili bir karşılık buluyor. “Zaman Yolcuları”nın dudak uçuklatacak bir başarısı olmasa da, senaryosunun hakkını veren dikkat çekici bir ilk film.

Haberin Devamı

Şirinler 2

Haberin Devamı

Şirinler Paris’te

“Şirinler”in devam filmi “Şirinler 2”, mavi küçük yaratıklar için planlanan bir sinema üçlemesinin parçası.
İkinci filmde, Gargamel, şirin özünü elde edebilmek için Şirinlere benzer karakterler yaratır. Planı bu benzer yaratıkları Şirinlere dönüştürmektir. Bunu Şirine’nin yapabileceğini öğrenince onu kaçırır ve Paris’e götürür. Şirinler de Şirine’yi kurtarmak için Paris’in yolunu tutar.
Bilgisayarda yaratılan Şirinlere eşlik eden oyuncular arasında Gargamel’i canlandıran Hank Azaria’nın yanı sıra Neil Patrick Harris ve Jonathan Winter de var. Filmi ilk filmde de olduğu gibi Raja Gosnell yönetiyor.

Kutsal Motorlar

Leos Carax’ın muhteşem dönüşü

1999 tarihli “Pola X”ten beri uzun metrajlı film çekmeyen Fransız sinemasının en parlak yönetmenlerinden Leos Carax, sinemaya geçen yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan “Kutsal Motorlar / Holy Motors” gibi güçlü bir filmle döndü. Yönetmenin “Köprüüstü Âşıkları”nda da birlikte çalıştığı kült oyuncusu Denis Lavant, “Kutsal Motorlar”da Oscar rolünde.
Carax’ın önceki filmlerinin duygusallığına sahip olmayan “Kutsal Motorlar”, hem karakterin hem filmin adının da işaret ettiği gibi Hollywood ve sinemayla ilgili elbette. İzleyicisine yorum için geniş bir alan açan Carax’ın “Kutsal Motorlar”ı defalarca izlenebilecek ve her seferinde yeni bir şeyler keşfedilebilecek tazeliğiyle son dönemin en iyi filmlerinden biri.

Zorlu İkili

Tek değil, iki tabanca
Ülkesi İzlanda ve Hollywood arasında mekik dokuyan yönetmen Baltasar Kormakur, “Zorlu İkili / 2 Guns”da Hollywood işi bir aksiyonla karşımıza çıkıyor. Filmde mevzu bahis ikiliyi Denzel Washington ve Mark Wahlberg canlandırıyor.
İki rakip büronun, uyuşturucu karteli içinde gizli görevde bulunan iki ajanı, bir süre yan yana çalıştıktan sonra birbirlerinin gizli ajan olduğunu öğrenirler. Ancak yaşanan bazı yanlış anlaşılmalar hem kartelin hem de CIA’in peşlerine düşmesine neden olur. Bu işte ancak birbirlerine güvenebileceklerini anlarlar.

Dabbe: Cin Çarpması

Yine cinler geliyor

Yerli sinemadaki cinli korku filmleriyle tanınan Hasan Karacadağ, “Dabbe: Cin Çarpması”yla Dabbe serisine bir yenisini ekliyor. “Dabbe” filmlerinin dördüncüsünde Irmak Örnek, A. Murat Özgen, Cansu Kurgun ve Sultan Köroğlu Kılıç rol alıyor.