Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fransız sinemasının iddialı oyuncularını bir araya getiren “Küçük Beyaz Yalanlar, bir arkadaş grubu içindeki çatışmaları konu alıyor

Fransa’nın all-star’ı


Fransız sinemasının genç neslinin önemli aktörlerinden Guillaume Canet, 2006’da “Kimseye Söyleme / Ne le Dis a Personne” ile yönetmenlik yönünün de güçlü olduğunu kanıtlamıştı. Bir kez daha yönetmen koltuğuna oturan Canet, şimdi “Küçük Beyaz Yalanlar”la karşımızda. Filmin hikayesi karakterler arasındaki çatışmalar üzerinden ilerliyor. Ünlü Fransız oyuncularla dolu kalabalık bir oyuncu kadrosu görüyoruz. Diğer filmin tersine, heyecanlı bir hikaye anlatma derdi yok.
Max öfke problemi olan bir otel sahibi. Her yıl arkadaşlarını tatil için yazlığına davet ediyor. Ancak bu kez, tatil arifesinde bir arkadaşları motosiklet kazasında ağır yaralanıyor. Grup önce bocalasa da, onu Paris’te bırakıp tatile gidiyor. Ama kazanın verdiği moral bozukluğu aralarındaki çatışmaları tetikliyor.
Canet 150 dakika uzunluğundaki filminde ilişkiler yumağını çözmekte zorlanıyor. Filmin tonu mizah ve dram arasında gidip geliyor ama Canet geçişlerde sorun yaşıyor. Yönetmen, sanki eften püften nedenlerle bunalıma giren bu “şımarık topluluğa” sempati duymak ile eleştirmek arasında kararsız kalmış gibi. Duygusal bir anlatıma gerek gördüğü anlarda müziğe sığınması ise sinemasal açıdan bir zaaf.

“Küçük Beyaz Yalanlar / Les Petits Mouchoirs”

Yön.:
Guillaume Canet
Oyn.: François Cluzet (Max Cantara), Marion Cotillard (Marie), BenoÓt Magimel (Vincent Ribaud), Gilles Lellouche (…ric)
Sen.: GuillaumeCanet
Gör.: Christophe Offenstein


Vampirler insanlara karşı


Scott Charles Stewart’ın yönettiği “Kutsal Savaşçı / Priest”, vampir-insan savaşları yüzünden mahvolmuş bir dünyada geçiyor. Kilisenin kontrolündeki şehirlerde yaşayan insanlar, vampir tehdidinin bittiğini düşünmektedir. Ancak vampirlerle savaşmak için yetiştirilmiş “kutsal savaşçı”lardan birinin yeğeni vampirler tarafından kaçırılır.
Paul Bettany’nin başrolü üstlendiği filmde Cam Gigandet, Lily Collins ve Karl Urban da rol alıyor. İlginç bir dünya kurmasına rağmen film bunu geliştirmekle ilgilenmek yerine vaktini beylik dövüş ve aksiyon sahneleriyle geçiriyor.


İspanyol korkusu

İspanya yapımı Jose Luis Aleman’ın yönettiği korku filmi “Lanetli Miras / La herencia Valdemar”da, Valdermar’da eski bir malikaneye giden Luisa kayboluyor. Patronu onu bulması için özel dedektif tutuyor ama bunun oradaki ilk kaybolma vakası olmadığı ortaya çıkıyor. Filmde Daniele Liotti, Oscar Jaenada ve Laia Marull’un da aralarında olduğu isimler rol alıyor.

İki arkadaş arasında aşk rekabeti

Çekingen Francis (Xavier Dolan) ve 1950’lerden fırlamış gözüken Marie (Monia Chokri), iki yakın arkadaştır. Bir Yunan tanrısına benzettikleri, şehre yeni taşınan Nicolas’ya (Niels Schneider) âşık olurlar. Arzu nesnesi haline getirdikleri Nicolas ile arkadaşlıkları ilerlerken, kendi aralarında rekabet de kızışır.
“Hayali Aşklar / Les Amours Imaginaires”in yönetmeni Xavier Dolan gencecik bir sinemacı. Henüz 19 yaşındayken çektiği ve başrolünde oynadığı “Annemi Öldürdüm / J’ai tuè ma mere”, mizah ve zeka yüklüydü. Üstelik Kanadalı Dolan’ın sinema tarihine meraklı bir yönetmen olduğunu gösteriyordu.
“Hayali Aşklar”ı bir yıl gibi kısa bir süre içinde bitirdiği için artık Dolan’ı niteleyen sıfatlara çalışkan ve üretkeni de ekleyebiliriz. “Annemi Öldürdüm”, tüm iyi yönlerine rağmen gevezelik derecesine varan bol diyaloglu bir ilk filmdi. “Hayali Aşklar” ise diyalogların geri planda kaldığı, Dolan’ın anlatımında görselliğe ağırlık verdiği bir yapım. Bu filmle birlikte artık Dolan’ın son yıllarda karşımıza çıkan heyecan verici yeteneklerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sabahattin Ali uyarlaması

Kar Beyaz”, fotoğraf sanatçısı Selim Güneş’in ilk uzun metrajlı filmi. Sabahattin Ali’nin “Ayran” adlı öyküsünden uyarlanan film, kışın soğuğunda iki küçük kardeşine biraz ekmek götürebilmek için ayran satmaya çalışan Hasan’ın hikayesini anlatıyor. Güneş, Sabahattin Ali’nin fakirliği konu edinen öyküsünü bir rüya atmosferiyle uyarlamayı seçiyor. Bu üslup, Ali’nin sert ve gerçekçi düzen eleştirilerini yok ediyor.

Kenan Doğulu seslendiriyor

Tim Hill’in yönettiği, canlı aksiyon ve animasyonu karıştıran “Hop”, ana karakteri Paskalya Tavşanı’yla çocuklara hitap eden bir film. Yapımın Türkçe seslendirme kadrosunda Kenan Doğulu, Arda Aydın ve Nuri Gökaşan gibi isimler bulunuyor.