Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Altı dalda Oscar adayı “Carol”da, Todd Haynes bir kez daha son derece hakim olduğu 1950’ler ABD’sinin muhafazakarlığına odaklanıyor

Amerikan sinemasının eşsiz yönetmeni Todd Haynes, “Carol” ile “Far From Heaven” ve televizyon dizisi “Mildred Pierce”ta olduğu gibi gibi bir kez daha 1950’ler ABD’sinde ve kadın kahramanlar eşliğinde muhafazakarlığı mercek altına alıyor.

En İyi Kadın Oyuncu (Cate Blanchett), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Rooney Mara), En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Görüntü Yönetimi, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Orijinal Müzik dallarında Oscar adayı film, Patricia Highsmith’in 1951 tarihli “The Price of Salt” adlı romanın uyarlaması.

Haberin Devamı

Derdini zarafetle anlatıyor

Film iki ayrı sınıftan iki kadın arasında başlayan bir aşkın izini sürüyor. “Carol”a adını veren karakter zengin, kendinden emin, evli ve bir kız çocuk annesi. Bir Noel alışverişinde genç tezgahtar Therese’le tanışıyor. Sanatla ilgili, alt sınıftan ve kendi ayakları üzerinde duracağı bir hayat hayal eden Therese ve Carol yakınlaşıyor. Ama karşılarında bütün baskı mekanizmalarıyla 1950’lerin muhafazakar ABD toplumu var. Özellikle de Carol’ın evli olması bu ilişkiyi iki taraf için de çok daha zor hale getiriyor.

Haynes hikayesini kusursuz bir görüntü ve sanat yönetimi, büyük anlardan uzak duran, melodrama kaçmadan dokunaklı olabilen bir dram dozuyla anlatıyor. Buna eklenen oyuncu performanslarının uyumu ve Haynes’in karakterlerle izleyici arasına koyduğu mesafedeki doğru seçimler, “Carol”ı meselesini bağıra çağıra değil, zarafetle anlatan bir film haline getiriyor.

Geçen yılki Cannes Film Festivali’nin yarışmasının en parlak filmi olan “Carol”, jüriden yalnızca Rooney Mara’ya paylaştırılan bir En İyi Kadın Oyuncu ödülü alabilmişti. Haynes’in 1950’ler sinemasına olan hakimiyeti ve David Lean’in müthiş “Brief Encounter”ına gönderdiği selam da sinema tarihini bilen izleyicilerin seyir zevkini daha da artırabilecek detaylar.

1968’le birlikte başlayacak değişim öncesinin ABD’sine bugünden ve de Haynes yetkinliğinde bir sinemacının aracılığıyla bakmak izleyici için büyük bir fırsat. “Carol”, Cannes’da hakkını alamasa da izleyici kitlesinin unutamayacağı ve Haynes’in kariyerinin gücünü artıran bir film.

Haynes 1950’leri çok seviyor


“Carol”

Haberin Devamı

Yön.:Todd Haynes
Oyn.:Cate Blanchett (Carol Aird), Rooney Mara (Therese Belivet), Kyle Chandler (Harge Aird), Jake Lacy (Richard Semco), Sarah Paulson (Abby Gerhard), John Magaro (Dannie McElroy) Sen.:Phyllis Nagy (Patricia Highsmith’in eserinden) Gör.:Edward Lachman Müz.:Carter Burwell

Haynes 1950’leri çok seviyor
Kötü kedi sinema perdesinde

Bülent Üstün’ün ünlü çizgi karakteri Kötü Kedi Şerafettin, kendi adını taşıyan bir animasyonla beyazperdedeki yerini de aldı. Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal’ın yönettikleri
“Kötü Kedi Şerafettin”yetişkinlere hitap eden bir animasyon. Seslendirme kadrosunda aralarında Uğur Yücel, Demet Evgar, Okan Yalabık ve Ayşen Gruda’nın yer aldığı isimler bulunuyor. Filmde, sahibi Tonguç’la sorunlar yaşayan Şerafettin, hem Misket adlı dişi bir kediyle hem de oğluyla tanışıyor. Filmin senaryosu karakteri beğenenleri memnun edebilir ama herkesin ilgisini çekecek nitelikte değil. Ancak animasyon tekniği açısından başarısı filmi, tek tük uzun metrajlı yerli animasyonlar arasında özel bir yere koyuyor.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

- Haftanın iki yerli filminden biri Ali Yorgancıoğlu’nun yönettiği“Hep Yek”. Oyuncu kadrosunda Fırat Tanış, Gürkan Uygun, Gökhan Yıkılkan ve Tuna Orhan´ın bulundukları film komedi türünde. İhsan Taş’ın imzasını taşıyan diğer komedisiyse “Temel ile Dursun İstanbul’da”adını taşıyor. Bu filmin oyuncu kadrosunda Wilma Elles, Alay Cihan ve Hülya Polat var.

-Dövüş serisi “Ip Man”in üçüncü filmi “Ip Man 3 / Yip Man 3”ün yönetmenleri Wilson Yip Wai Shun ile Yuen Wo Ping. Oyuncu kadrosunda ise Donnie Yen, Mike Tyson, Lynn Xiong ile Max Zhang bulunuyor. 1950’lerde geçen filmde, dövüş öğrenen sıradan adam Ip Man’in bu alanda ilerleyip mahallesini zorbalardan koruması konu alınıyor.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“TEHLİKELİ YÜRÜYÜŞ / THE WALK”

Robert Zemeckis’in yönettiği film, İkiz Kuleler arasında telde yürüyen Fransız Philippe Petit’yi merkeze alan ve teknik açıdan iddialı bir yapım.