Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sinemanın köpekbalığı korkusu “Jaws”dan beri bitmiyor. Köpekbalıklarının insanlara saldırdığı filmlerin en yenisi “Karanlık Sular / Shallows”, “Non-Stop” ve “Evdeki Düşman”ın da aralarında olduğu Hollywood tür filmleri çeken İspanyol yönetmen Jaume Collet-Serra’nın imzasını taşıyor.

Hızlı ve öfkeli Jaws sörfçüye karşı


Filmin ana karakteri Nancy, kaybettiği annesinin izinden Meksika’da gizli bir plaja sörf yapmaya gider. Başta bu cennet koydaki sörf macerası yolunda giderken Nancy’ye büyük beyaz bir köpekbalığı musallat olur. Nancy yavaş yavaş üzerindeki yas havasını dağıtıp köpekbalığına kolay bir yem olmamak için mücadeleye girişir. Israrla ve neredeyse saplantılı şekilde Nancy’ye savaş açan köpekbalığı, sinemanın hayvanlara insan özellikleri atfetmesinde yeni bir mihenk taşı olabilir.

Konusundan da anlaşılabileceği gibi denizde tek bir insanın mücadelesini izlediğimiz film, başındaki tutukluktan neyse ki kısa sürede kurtuluyor. Lively’nin canlandırdığı Nancy, basmakalıp klişelerle derinliği olan karakter haline getirilmeye çalışılsa da bu çaba sonuçsuz kalıyor. Collet-Serra kolay izlenir ve unutulur bir filme imza atıyor.

Haberin Devamı

“Shallows / Karanlık Sular”
Yön.: Jaume Collet-Serra
Oyn.: Blake Lively (Nancy), Oscar Jaenada (Carlos), Brett Cullen (Nancy’nin babası), Sedona Legge (Chloe) Sen.: Anthony Jaswinski Gör.: Flavio Martinez Labiano
Müz.: Marco Beltrami

Şiddet moda dünyasında

Hızlı ve öfkeli Jaws sörfçüye karşı


“Pusher” serisiyle dikkat çeken, yıldızı “Sürücü” ile parlayan Danimarkalı yönetmen Nicolas Winding Refn, bu yılki Cannes Film Festivali’nde yarışan yeni filmi “Neon Şeytan / The Neon Demon”da moda dünyasına bakıp burada şiddet buluyor. Elle Fanning’in canlandırdığı Jesse, moda dünyasında basamakları hızla yükselir. Jesse’in yükselişine ve güzelliğine diğer mankenler haset duyar. Onu mahvetmeye çalışacaklardır.

Refn görsel stilinin gücüyle dikkat çeken filminde bu endüstrinin sığlığına vurgu yaparken kendi de aynı sığ sularda yüzüyor. Filmin finalinde yakaladığı “deliliği” filmine yayamıyor. Şimdiden ünlenen finalin akıllarda kalıcı olacağı kesin.

Haberin Devamı

Haftanın diğerleri

- Bollywood filmi “Hayran / Fan”, Maneesh Sharma’nın yönettiği, başrolde Shah Rukh Khan’ın olduğu bir yapım. Gerilim türündeki film hayran olduğu film yıldızına çok benzeyen bir adam üzerine.

- Başrollerinde Bruce Willis ve Kellan Lutz’un rol aldığı aksiyon “Kurtarıcı / Extraction”,
teröristler tarafından kaçırılan
CIA yöneticisinin ve onu kurtarmaya çalışan oğlunun etrafında şekilleniyor.

- “Evcil Hayvanların
Gizli Yaşamı / The Secret Life of Pets”
, rahat yaşayan Max adlı köpeğin hayatının altüst olması üzerine. Yarrow Cheney ve
Chris Renaud’nun yönettiği film, ABD gişelerinde çok iyi bir hasılat elde etmesinin yanı sıra eleştirmenler tarafından da beğenildi. Filmin Türkçe seslendirme kadrosunda Alper Çağ ve Çağlar Çorumlu da var.

- ABD yapımı korku filmi “Kabustan Gelen / Before I Wake”, Mike Flanagan’ın imzasını taşıyor. Film evlat edindikleri oğullarının kabuslarının gerçek olduğunu öğrenen bir aile üzerine. Başrollerde Kate Bosworth ve Thomas Jane var.

Haberin Devamı

- Emre Yalgın’ın yönettiği, başrolünde Tayanç Ayaydın’ın bulunduğu polisiye “Emanet”, haftanın tek yerli filmi.