Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İki çocukluk arkadaşının birbirlerinin oğullarıyla aşk yaşamasını konu alan “Yasak Aşk”, tabuları yıkan konusunu hafif işlemeye çalışırken inandırıcılık sorunu yaşıyor

Coco Chanel’den Önce / Coco Before Chanel”in Fransız yönetmeni Anne Fontaine yeni filmi “Yasak Aşk / Adore”da Nobel ödüllü yazar Doris Lessing’in çok bilinmeyen kısa romanı “The Grandmothers”ın uyarlamasına imza atıyor.
Avustralya’da cennet gibi bir koyda yaşayan çocukluk arkadaşları Lil ve Roz’un aynı yaşlarda Ian ve Tom adlı iki oğlu vardır. Lil’in kocası genç yaşta bir araba kazasında ölür. Roz’un kocası ise iş bulup Sidney’e yerleşir. Ian ve Tom, annelerinin deyişiyle “genç tanrılara” dönüştükleri yaklaşık
20 yaşlarındayken, birbirlerinin anneleriyle aşk yaşamaya başlarlar. Bu dörtlü içinde herkes
bu durumdan haberdardır ve bu konu hakkında konuşmaktadır. Bu iki ilişki annelerin beklediği gibi kısa değil, uzun sürerken dengeler sürekli değişir.

Ahlakçı ahkamlar kesmiyor
Tabu kabul edilen bir konuyu işleyen “Yasak Aşk”, her ilişkinin toplumun kabul ettiği şekilde gitmediğini göstermesiyle ve normal karşılananın sınırlarını yıkarken ahlakçı ahkamlar kesmeyişiyle dikkat çekiyor. Yakışıklı olmak dışında bir özellikleri olmayan oğulları canlandıran James Frecheville ve Ben Mendelsohn’ın oyunculuk kapasitelerinden bahsedilemese de nesillerinin en başarılı aktrislerinden Robin Wright ve Naomi Watts’ın performansları kalbur üstü. İki aktrisin başarısına ve filmin senaryosunda “Kefalet” ile “Tehlikeli İlişkiler”in senaristi Christopher Hampton’ın imzası olmasına rağmen film inandırıcılık sorunundan bir
an bile kurtulamıyor.
Hem yaşanan cennet yerin hem de dört başrolün dünya üstü güzelliği filmi ütopik evrene taşıyor. Ayrıca film gerek oğulların gerek annelerin arasındaki ilişkileri derinlemesine incelemeye, psikolojik ve sosyal çözümlemelere bir an bile girmiyor ve her alanda yüzeysel kalıyor. Karşımızdaki film, tabularla ilgili feminist bir denemenin hafifletilmiş bir romansa dönüşmüş hali...

Haberin Devamı

“Yasak Aşk / Adore”
Yön.: Anne Fontaine
Oyn.: Naomi Watts (Lil), Robin Wright (Roz), Xavier Samuel (Ian), James Frecheville (Tom), Ben Mendelsohn (Harold) Sen.: Christopher Hampton, Anne Fontaine (Doris Lessing’in kısa romanından)
Gör.: Christophe Beaucarne
Müz.: Christopher Gordon

Haberin Devamı

Recep İvedik 4

Recep İvedik ıssız adada

Yerli ticari sinemanın gişede en çok kazanan serilerinden “Recep İvedik”in dördüncü filminde, İvedik’i canlandıran Şahan Gökbakar’a İrfan Kangı, Cem Korkmaz ve Barış Gül eşlik ediyor. “Recep İvedik 4”ü de diğer filmlerde olduğu gibi Şahan Gökbakar’ın kardeşi Togan Gökbakar yönetiyor. Bu filmde, İvedik, Maldivler’de bir adada gerçekleşen “Survivor” benzeri bir yarışmaya katılıyor. Komedi türündeki serinin dördüncü filminin de önceki “Recep İvedik” filmlerinin gişe başarısını yakalayıp yakalayamayacağı merak konusu.

Şarkı Söyleyen Kadınlar

Reha Erdem’in kadınları
Türkiye sinemasının önemli yönetmenlerinden Reha Erdem’in yeni filmi “Şarkı Söyleyen Kadınlar”, dünya prömiyerini geçen yıl Toronto Film Festivali’nde yaptı. Başrollerini Binnur Kaya, Philip Arditti, Kevork Malikyan ile yönetmenin “Jin”de de birlikte çalıştığı Deniz Hasgüler’in oynadığı “Şarkı Söyleyen Kadınlar”, bir felaket beklendiği için boşaltılan bir adada geçiyor. Kamera bu adadan ayrılmayan bir grup kadını takip ediyor.

Haberin Devamı

DVD

HAFTANIN YENİLERİ

“GRAVITY / YERÇEKİMİ”
Uzayda geçen bir hayatta kalma hikayesi anlatan ve bu sezonun ödül şampiyonlarından birine dönüşen bu filmi sinemada kaçıranlar evde izleyebilir.
“BEHZAT Ç.: ANKARA YANIYOR”
Sevilen dizinin ikinci sinema uyarlaması
bu polisiyenin meraklılarına hitap ediyor.
“IN A WORLD... / BİR DÜNYA Kİ...”
Türkiye’de ticari gösterime girmeyen, Sundance Film Festivali’nde dikkat çeken
bir Amerikan bağımsızı.