Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aksiyon gerilim “Çapraz Ateş”te devlet için operasyon yaparken ihanete uğrayan Mallory’nin intikamını izliyoruz

İntikam peşinde bir ajan

Ewan McGregor (solda) ve Gina Carano (sağda) “Çapraz Ateş”te...

Devlet için özel operasyonlar yürüten Mallory Kane, Dublin’deki bir operasyonun ardından ihanete uğrar. Çalıştığı insanlardan biri onu öldürmeye çalışır. Kane kurtulduğunda peşinde suikastçılar olduğunu fark eder. Eğitimi sayesinde peşindekileri atlatarak ABD’ye dönüp ona komplo kuranlardan intikam almaya çalışacaktır.
Ünlü ABD’li yönetmen Steven Soderbergh’in yönettiği “Çapraz Ateş”, aksiyon gerilim türünde bir yapım. Kariyeri bağımsız özel projeler (“Bubble”) ve ticari ana akım filmler (“Oceans” serisi) arasında bölünen Soderbergh’in bu filmi,
iki grubun bir kırması gibi gözüküyor.
Hikayesini Barselona’dan New York’a pek çok şehre uğrayarak anlatan Soderbergh’in yaptığı en ilginç seçim, şüphesiz hiçbir sinema tecrübesi olmayan dövüş sanatları ustası Gina Carano’yu başrole taşıması. Üstelik Carano’yu pek çok yönetmenin rüyasında bile göremeyeceği; aralarında Ewan McGregor, Antonio Banderas, Michael Fassbender ve Michael Douglas’ın da bulunduğu güçlü bir erkek oyuncu kadrosunun ortasına atıyor. Görünen o ki Soderbergh risk alıp başarılı oldu çünkü Carano’nun performansı övgüye boğuldu; Carano’nun Angelina Jolie gibi kadın aksiyon yıldızlarını sönük gösterdiği yazılıp çiziliyor. Yeni bir yetenek kazandırmasının yanı sıra film, Soderbergh’in bağımsız sinemadaki tecrübesine ticari zekasını kattığı bir aksiyon olarak da beğeni topladı.

Haberin Devamı

“Çapraz Ateş / Haywire”
Yön.: Steven Soderbergh
Oyn.: Gina Carano (Mallory Kane), Ewan McGregor (Kenneth), Michael Fassbender (Paul), Mathieu Kassovitz (Studer), Michael Douglas (Coblenz), Antonio Banderas (Rodrigo)
Sen.: Lem Dobbs
Gör.: Steven Soderbergh Müz.: David Holmes

“Doğaüstü”

Küçük bütçe, büyük yaratıcılık

Her yıl az sayıda karşımıza çıkan, mütevazı bütçeyle yaratıcı olabilen ve yönetmenini büyük stüdyolara taşıyan filmlerin bu yılki örneklerinden biri “Chronicle / Doğaüstü”. Josh Trank’ın yönettiği, Dane Dehaan, Alex Russell, Michael B. Jordan ve Michael Kelly’nin rol aldığı filmin bütçesi, ABD standartlarına göre makul bir rakam olan 15 milyon dolar.
Bir mağaraya giden ergenlik çağındaki üç genç, telekinetik güçlere kavuşur. “Büyük güç, büyük sorumluluk getirir” düsturunu bu karakterler hatırlamamaktadır; artan güçleri ile çevrelerine ve birbirlerine zarar verirler.
Film, yönetmeni Josh Trank’i büyük stüdyoların peşinde koştuğu bir isme dönüştürdü. Yazılan yazılarda “Blair Witch Project”, “Carrie” gibi filmlerin adı anılıyor.
Uzun sözün kısası, yılın gürültü çıkarmış ve birbirlerinin karbon kopyası gibi duran süper kahraman hikayeleri izlediğimiz şu yıllarda, tazeleyici olabilir.

Haberin Devamı

“Film”

Tek mekanda geçen psikopat gerilimi

Kerem Topuz’un yönettiği “Film”in oyuncu kadrosunda Öznur Kula, Özgür Emre Yıldırım ve İlker Savaşkurt yer alıyor. Tek bir mekanda artan gerilim ve şiddet üzerinden ilerleyen “Film”de, Kemal ve Nuri’nin birlikte yaşadıkları evlerine Nuri’nin İzzet adlı bir arkadaşı gelir ve olaylar çığırından çıkar. Film, yönetmenin ilk uzun metraj kurmaca çalışması.

Haberin Devamı

İntikam peşinde bir ajan

Engin Günaydın başarılı bir performansla Muharrem’i canlandırıyor.

“Yeraltı”

Yine ruhun karanlıklarında

Memur Muharrem’in dengesinin bozuluşunun anlatıldığı “Yeraltı”nın yönetmeni Zeki Demirkubuz

İstanbul Film Festivali’nde ulusal yarışmasında bulunan ve festivaldeki gösterimin ardından hemen gösterime giren yeni Zeki Demirkubuz filmi “Yeraltı”, serbest bir Dostoyevski uyarlaması. Rus yazara hayranlığını bilinen Demirkubuz “Yeraltından Notlar”dan yola çıkıyor ve izleyicisine memur Muharrem’i anlatıyor.
Muharrem varoluşsal sorgulamalarına dış sesi vesilesiyle hakim olduğumuz, kenara itilmiş yalnız bir adamdır. Eski arkadaşlarından birinin “Ankara Sıkıntısı” adlı romanla bir edebiyat ödülü kazanması ve onun etrafındakilerin yazara gösterdikleri ilginin boyutları Muharrem’in dengesini bozar.
Engin Günaydın’ın başarılı bir performansla Muharrem’i canlandırdığı filmde aktöre Nergis Öztürk, Serhat Tutumluer ve Nihal Yalçın’ın da aralarında olduğu bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor. Filmin odak noktası Demirkubuz’un her zaman ilgilendiği insan ruhunun karanlık yönleri. Demirkubuz’un filmografisinde “İtiraf”, “Masumiyet” ve “Yazgı” gibi filmler varken, kariyeri boyunca deştiği bu mevzuyu en etkin şekilde anlattığı filmin “Yeraltı” olmadığı söylenebilir. Bizim anlamamız gerekenleri sunmaya çalışan dış sesin eklektikliği filme kan kaybettiriyor. Filmin çok
iyi çekilmiş sahnelerinin
genele yayılamaması ve bu sahnelerin önceki Demirkubuz filmlerinin ham estetiğindeki bütünlüğünü bölmesi diğer zayıflıklar. Ama “Yeraltı”nın bir önceki Demirkubuz filmi olan “Kıskanmak”tan sonra ileriye bir adım olduğunu unutmamak lazım.

“Dr. Seuss Loraks”

Çevreci mesajlı animasyon

Animasyon “Dr. Seuss Loraks / Dr. Seuss’ Lorax”ın ana karakteri 12 yaşında bir çocuk olan Ted. Doğanın tamamen tahrip edildiği bir dünyada yaşayan ve sevdiği kız Audrey’nin ilgisini çekmeye çalışan Ted, kızın görmeyi çok istediği Truffula ağacını bulmaya karar verir. Bu araştırmada, Loraks adlı tuhaf bir yaratığın hikayesini ve doğanın nasıl tahrip edildiğini öğrenecektir.
Dr. Seuss’un 1971 tarihli kitabı “The Lorax”ın sinema uyarlaması olan film, çevreci ve tüketim toplumunu eleştiren bir metne sahip. Filmin seslendirme kadrosunda Engin Alkan, Harun Can, Aysun Topar, Ufuk Bigay ve Sefa Zengin’in de aralarında olduğu isimler yer alıyor.

“Yeniden Doğuş”

Kurt adam dehşeti

Kurt adam filmleri külliyatına yeni bir halka ekleyen “Yeniden Doğuş / The Howling Reborn”un odak noktası Will Kidman adında liseden mezun olmak üzere bir genç. Lise aşkı Eliana Wynter’a yanaşmak için bir partiye katılan Kidman, kurt adama dönüşmek üzere olduğunu fark eder. “Yeniden Doğuş”, yurtdışında gösterime girmeden video piyasasına sürülmüş bir film. Joe Nimziki’nin yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Landon Liboiron, Lindsey Shaw, Ivana Milicevic ve Jesse Rath bulunuyor.

“Aşk Yemini”

Karım artık eski nişanlısına âşık

Başrollerini Rachel McAdams ve Channing Tatum’un paylaştığı “Aşk Yemini / The Vow”, aşk temalı bir melodram. Leo (Tatum), Paige’le (McAdams) evlidir. Mutlulukları Paige’in geçirdiği bir araba kazası ile bozulur. Komadan çıkan Paige, hayatının son yıllarını hatırlayamamaktadır ve eski nişanlısına âşıktır. Leo’nun eski nişanlıyla rekabet etmesi, bu durumu Leo’dan kurtulma şansı olarak gören Paige’in ailesiyle uğraşması ve tabii ki Paige’in kalbini tekrar kazanması gerekmektedir.