Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlki dünya çapında bir fenomene dönüşmüş olan “Açlık Oyunları”nın ikinci filmi zamanını karakterleri geliştirmek ve büyük isyanı konu alacak son iki filme hazırlanmak için kullanıyor

Suzanne Collins’in popüler gençlik romanlarından uyarlanan “Açlık Oyunları”, geçen yıl gösterime girdiğinde elde ettiği yaklaşık 700 milyon dolarlık hasılatla, “Harry Potter” ve “Alacakaranlık”tan boşalan yeni fenomen gençlik serisi tahtına kuruldu. Gişede başarılı olan çoğu fenomen filmlerden farklı olarak politik metni, distopik arka planıyla alkış alan, eleştirmenler ve izleyicileri ortak bir beğenide buluşturan bir filmdi.
Bir yıl sonra gelen ikinci film “Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak / The Hunger Games: Catching Fire”da Oscar’lı başrol oyuncusu Jennifer Lawrence’ın canlandırdığı Katniss’i takip etmeye devam ediyoruz. İlk filmde fakir madenci bölgesi 12’den seçilen ve bütün engellere rağmen başkentin halkları korkutma yöntemi “açlık oyunları”nı Peeta adlı gençle birlikte kazanan Katniss, ikinci filmin başında bütün bölgeleri gezdiği bir zafer turuna çıkar. Bu turda, başkent tarafından baskıya, fakirliğe mahkum edilen bütün bölgelerde isyanlar çıktığını, kendisinin de bu isyanların sembolüne dönüştüğünü fark eder. Başkan Snow da bunun farkındadır ve önlem alacaktır. Açlık oyunlarını kazananların katıldığı yeni bir oyun organize edilir.

Lawrence kendine güvenenleri utandırmıyor
İlk filmin yönetmeni Gary Ross’un yerini ikinci filmde “Ben Efsaneyim / I Am Legend”dan hatırlanabilecek Francis Lawrence alıyor.
“Ateşi Yakalamak”, ilk filmin yolundan gidiyor ve iki filme bölünecek üçüncü kitabın olaylarına hazırlık gibi gözüküyor. Yönetmen ve senaristler oyunları başlatmak için acele etmiyor, neredeyse ilk 90 dakikayı karakterler arasındaki dengeleri, bölgelerde yükselen tansiyonu göstermekte kullanıyor. Bu ağırdan alma halinde, belli ki karizmatik Katniss’e onu canlandıran Lawrence’a güvenen ekibin güveni boşa çıkmıyor. Ortada ilk filmin gerisinde kalsa da arka planı sağlamlaştıran bir ikinci film var. En önemli misyonu gibi görünen final filmleri için heyecan yaratmayı başarıyor.

Haberin Devamı

“Açlık Oyunları 2: Ateşi Yakalamak / The Hunger Games: CatchIng Fire”
Yön.: Francis Lawrence Oyn.: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Donald Sutherland (Başkan Snow), Elizabeth Banks (Effie Trinket),
Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee)
Sen.: Simon Beaufoy, Michael Arndt (Suzanne
Collins’in romanından) Gör.: Jo Willems
Müz.: James Newton Howard

Haberin Devamı

Ayas

Çocuklara yerli çizgi film

Ayşe Şule Bilgiç’in imzasını taşıyan animasyon türündeki Türkiye yapımı film “Ayas”, aynı adı taşıyan altı yaşındaki çocuğun maceralarını konu alıyor. Film, çocuk izleyicilere hitap ediyor. Filmi yapan stüdyo Düşyeri, televizyonda kendisine yer bulan “Pepee” adlı yapımdan hatırlanabilir.

Erkek Tarafı: Testosteron

Tiyatrodan sinemaya

“Testosteron”, tiyatro takipçilerinin yakından tanıdığı bir oyun. Polonyalı yazar Andrzej Saramonowicz’in imzasını taşıyan oyun, 2008’de Oyun Atölyesi’nde sahnelenmeye başladı. Bu oyun şimdi “Erkek Tarafı: Testosteron” adıyla “Atlı Karınca”nın yönetmeni İlksen Başarır’ın yönettiği bir filmle sinemaseverlerin karşısında. Baterist, kuşbilimci, garson gibi değişik mesleklerden yedi erkek kötü giden bir düğünden sonra kutlamanın yapılacağı yerde bir araya gelirler. Şiddet ve kadınları aşağılamak üzerinden ortak bir dil kurmakta zorlanmazlar. Oyuncu kadrosunda Mert Fırat, Emre Karayel, Timur Acar, Onur Ünsal, Metin Coşkun, Tuna Kırlı ve Cihan Ercan yer alıyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN YENİLERİ

YERLİ
1. Hükümet Kadın Sermiyan Midyat
2. CM101MMXI Fundamentals Cem Yılmaz
3. Ebru Şallı İle 21 Günde Yağlarınızdan Kurtulun - Ebru Şallı
4. Başlangıç Serkan Koç
5. Romantik Komedi 2 Murat Tokat

YABANCI
1. Lone Langer Maskeli Süvari Gore Verbinski
2. World War Z - Dünya Savaşı Z Marc Forster
3. Monster University Sevimli Canavarlar Üniversitesi Dan Scanlon
4. Zero Dark Thirty Tarihteki En Büyük İnsan Avı Kathryn Bigelow
5. Killing Them Softly Kibarca Öldürmek Andrew Dominik