Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Al Pacino’nun başrolde olduğu “Danny Collins”te para ve şöhretle çevrelenmiş pop yıldızının hayatı, 40 yıl önce John Lennon’ın kendisine yazdığı mektubu alınca değişiyor

Dan Fogelman’ın ilk yönetmenlik denemesi “Danny Collins”e adını veren karakter, 60’larında bir pop yıldızı. Neil Diamond veya Rod Stewart’a benzetebileceğimiz Collins, hit şarkılarını yaşlı hayranlarına bronz bir tenle söyleyerek yaşayan biri. Bu, ona gencecik bir nişanlı, lüks bir yaşam sağlasa da kendisinden nefret ediyor.

Bir gün John Lennon’ın ona yazdığı; ünle paranın kendisini değiştirmesine izin vermemesi gerektiğini söyleyen bir mektup 40 yıl rötarla eline geçiyor. Hayatını değiştirip hiç görmediği oğluyla bağ kurmaya, 30 yıl sonra yeni besteler yapmaya karar veriyor.

Haberin Devamı

İddialı bir kadro

Fogelman’ın merkeze aldığı mektup olayı Steve Tilston adlı folk şarkıcısının başına gelmiş olsa da Collins karakteri hayali. Filmin iddiasının odağı ise oyuncu kadrosu: Collins’i Al Pacino’ya emanet eden filmin yardımcı rollerinde Plummer, Bening ve Garner’ın da aralarında olduğu isimler var. Al Pacino dahil olmak üzere bütün oyuncular kaba hatlarıyla çizilen karakterlerde ellerinden geleni yapmaya gayret ediyor.

Komedi dramın önünde

Her şeyin yeniden başlayabileceği fikrinin öne çıktığı film, aslında Collins’in değişmeye karar vermeden önceki yaşam tarzına attığı yargılayıcı ve burun kıvıran bakışıyla muhafazakar bir metne sahip. Komediyi dramın önüne çıkaran yapımda, hepsi tek başına bir filmi idare edecek bir kadro, sıradan bir şekilde ilerleyen senaryoda filmi izlenir kılmayı başarıyor.
Ama ortaya idare ederi geçmeyen bir tempo çıkıyor. John Lennon parçalarıyla dolu film müzikleri de filmin avantajları arasında.

“Danny Collins”
Yön.: Dan Fogelman
Oyn.: Al Pacino (Danny Collins), Christopher Plummer (Frank Grubman), Annette Bening (Mary Sinclair), Jennifer Garner (Samantha), Melissa Benoist (Jamie)
Sen.: Dan Fogelman
Gör.: Steve Yedlin Müz.: Ryan Adams, Theodore Shapiro

Haftanın diğer filmleri

- Dünya sinemasının özgün yönetmenlerinden Tony Gatlif’in Fransa’da geçen yeni filmi “Geronimo”, Türk göçmen bir kızın, ailesinin ayarladığı evlilikten kaçmasıyla olayların da karışması ve genç bir eğitmenin gerilimi düşürme çabalarıyla ilerliyor.
- Nicholas McCarthy’nin yönettiği korku filmi “Şeytanın Kapısında / At the Devil’s Door”,
bir genç kızın ruhunu şeytana satmasıyla başlayıp şeytanın vücut bulma çabalarıyla devam ediyor. Amatör ruhlu bir korku filmi havası taşıyan yapım, korku olsun da ne olursa olsun diyen seyirciler için.

Haberin Devamı

- Bu haftanın dört yerli filminden biri, “Sır Çocukları”nın yönetmeni Aydın Sayman’ın yönettiği “İçimdeki İnsan”. Başrollerini Vedat Erincin, Menderes Samancılar ve Füsun Demirel’in paylaştığı film, büyüdüğü taşra kentine dönen bir gazeteci yazarın hikayesini anlatan bir dram. Yasin Uslu’nun yönettiği ve geniş bir dağıtımla gösterime giren “Bizim Hikaye”nin oyuncu kadrosunda Cansel Elçin, Haluk Piyes ve Naz Elmas’ın da aralarında olduğu popüler oyuncular var. Film, 1980’li yıllarda siyasi nedenlerle hapis yatan bir adamın oğlunun sürdürdüğü iade-i itibar davasıyla ilgili. Diğer bir yerli film, Selami Genli ile Onur Koçal’ın yönettiği “Güvercin Uçuverdi”. Atalay Demirci ve Gökhan Yıkılkan’ın rol aldığı film, annesine pilot olduğu konusunda yalan söyleyen bir adamın pilot olma çabalarıyla ilgili... Korhan Uğur’un yönettiği “Terkedilmiş” ise Suriyeli göçmen bir ailenin dramını konu alıyor.
- Çocuklara hitap eden animasyon “Evim / Home”, Dreamworks gibi büyük bir stüdyonun yeni filmi. Bir uzaylı ve göçmen kızın dostluğunu konu alan filmin orijinal seslendirme kadrosunda Jim Parsons, Rihanna ve Steve Martin bulunuyor.

Haberin Devamı

DVD

Haftanın yenisi

SILS MARIA VE PERDE / CLOUDS OF SILS MARIA
Geçen yıl Cannes’daki yarışmada geri planda kalsa da Olivier Assayas’ın filmi izlenmeyi hak ediyor, hayranı olmak da çok kolay.