Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yönetmenliğini Paul Verhoeven’ın üstlendiği, başrollerini Arnold Schwarzenegger ve Sharon Stone’un paylaştığı; Philip K. Dick’in bir kısa öyküsünden esinlenen 1990 yapımı kült film, yeni bir uyarlamayla izleyici karşısında. Bu kez Schwarzenegger’in rolünde Colin Farrell’ı izliyoruz. Yönetmen koltuğunda ise “Underworld / Karanlık Dünya” serisinden hatırlanabilecek Len Wiseman var. Bilim kurgu türündeki filmde, dünyada sadece Birleşik İngiltere Federasyonu ve onun sömürdüğü Koloni kalmıştır. Sentetik askerler üreten işçi Douglas Quaid, sahte anılar edinmek için Rekall adlı firmaya gider ve gizli ajan anıları satın almak ister. Ancak işler bir anda karışır. Quaid, kendisini federasyonun polis gücünden Cohaagen ve Koloni’ye eşitlik isteyen direnişçiler arasında süren mücadelenin ortasında bulur.

Gereksiz yeniden çevrimlerden oluşan uzun listeye eklenen bir madde olmaktan ileri gitmeyen “Gerçeğe Çağrı”, orijinal filmin Mars meselesini tamamen ortadan kaldırmış. Filmin tek ilgi çekici yönü olan Koloni’nin ise görsel açıdan Ridley Scott’ın yine bir Philip K. Dick uyarlaması olan bilim kurgu klasiği “Blade Runner”ın dünyasına çok benzediğini belirtelim. “Gerçeğe Çağrı” Farrell’ı ve kısa bir rolde izlediğimiz Nighy’i dışında tutarsak kötü oyunculuklar, sersemletici aksiyon temposu ve ilk filmin mizahından yoksunluğuyla orijinalinin yerine geçemeyecek bir yeniden çevrim.

Haberin Devamı

Kimlik bunalımına hoş geldiniz

Colin Farrell ve Kate Beckinsale.

“Gerçeğe Çağrı / Total Recall”
Yön.: Len Wiseman
Oyn.: Colin Farrell (Douglas Quaid / Hauser), Kate Beckinsale (Lori Quaid), Jessica Biel (Melina), Bryan Cranston (Cohaagen), Bokeem Woodbine (Harry), Bill Nighy (Matthias)
Sen.: Kurt Wimmer, Mark Bomback Gör.: Paul Cameron
Müz.: Harry Gregson-Williams

1990 yapımı kült filmin yeniden çevrimi olan “Gerçeğe Çağrı”, iddialı bir bilimkurgu ama ilkinin düzeyine ulaşamıyor

“İlk Aşkım”

Fransa’dan aşk filmi
Marie-Castille Mention-Schaar’ın ilk filmi “İlk Aşkım / Ma Premire Fois”da ergenlikten yeni çıkmış Sarah (Esther Comar) ve Zachary’nin (Martin Cannavo) ilişkilerine şahit oluyoruz. Fransa yapımı filmde problemlerine rağmen birlikte olmayan karar veren bu ilk aşk konu ediliyor.

Haberin Devamı

Kimlik bunalımına hoş geldiniz

“Cosmopolis”te finans milyarderi Eric’i Robert Pattinson canlandırıyor.

Cronenberg’ün limuzinine buyurun

Yaşayan en önemli sinemacılardan, yönetmen David Cronenberg, yeni filmi “Cosmopolis”te izleyicisini finans milyarderi Eric’in yolculuk ettiği limuzine davet ediyor. New York’un sokaklarında yol alan Eric, dışarıdaki protesto gösterilerine aldırmadan limuzinine çeşitli insanları konuk ediyor: Sanat danışmanı, finans müdürü, IT’in başı, yeni evlendiği şair karısı, günlük kontrolünü yaptırdığı doktor... Cronenberg, Eric’in gerçekleştirdiği sivri sohbetler aracılığıyla kapitalist düzenin karanlık yüzüne eğiliyor.

Film aynı adlı Don DeLillo romanının uyarlaması. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan, Cronenberg’in zekasını ve dünyanın gidişatına dair düşüncelerini sergilediği çok önemli bir yapıt. Cronenberg, Eric’i çöken dünyanın ortasına atıyor. Ama ana karakteri de aracına aldığı ziyaretçileri de yaşadıkları dünya gibi soğuk. Filmin, Eric’i sevdirme gibi bir derdi yok. Nitekim şair eşi, yatırımlarla pek çok insanın dünyasını belirleyen Eric’in işini şu cümlelerle anlatıyor: “Bilgiyi alıp, korkunç bir şeye çeviriyorsun, değil mi?”.

Özetle “Cosmopolis” yoğun diyalog kullanımına ve ağırlıklı olarak tek mekanda geçmesine rağmen tiyatro havası taşımayan müthiş bir film. “Alacakaranlık”ın yıldızı Robert Pattinson’ın çok iyi bir kast kararı olduğunu ve serinkanlı haliyle iyi bir performans sergilediğini de ekleyelim.

Haberin Devamı

“Vikingler Efsanesi: Thor”

Çocuklar için animasyon
Almanya-İzlanda-İrlanda ortak yapımı animasyon “Vikingler Efsanesi: Thor / Legends Of Valhalla: Thor”da yeniyetme bir çocuk ve Tanrılar, kötü kraliçeye karşı güçlerini birleştiriyor. Oskar Jonasson, Toby Genkel ve Gunnar Karlsson’un yönetmenliğini üstlendiği filmin seslendirme kadrosunda Justin Gregg, Paul Tylak, Nicola Coughlan ve Liz Lloyd bulunuyor.

“Lanetli Ruh”

Parapsikoloji ekibi görev başına
Lanetli Ruh / Emergo”da bir adam yeni bir daireye taşınıyor. Evde garip olaylar döndüğünü keşfedince, parapsikoloji uzmanlarını çağırıyor. İspanya yapımı korkunun yönetmen koltuğunda Carles Torrens, oyuncu kadrosunda ise Kai Lennox, Gia Mantegna var.