Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın en iyi filmlerinden biri “Ay Işığı / Moonlight”. Ana dallar dahil kazandığı sekiz Oscar adaylığı, dram dalında En İyi Film Altın Küresi ve yarattığı heyecan boşuna değil. Kimliğini bulma sancıları çeken bir çocuğun büyüme öyküsünü hayatının üç dönüm noktasına odaklanarak gösteren film, izleyicisinin kayıtsız kalamayacağı bir sadeliğe ve etkileyiciliğe sahip.

Filmin ana karakteri Charon, Miami’de siyahların yaşadığı fakir bir mahallede uyuşturucu bağımlısı bir anneyle büyür. Etrafındaki çocuklar tarafından itilip kakılan Charon’u küçükken, ergenliğinde ve yetişkinliğinde geçen üç dönemde takip ederiz.

Haberin Devamı

Kimlik sancılarının güçlü bir temsili

Film şiddet ve sevgisizlik içinde büyüyen ve kimlik bunalımları yaşayan bir adamı özenli bir yönetmenlikle takip ediyor. Kısa metrajlı filmler ve bir uzun metrajın ardından “Ay Işığı”yla ilk uzun metrajlı filmine imza atan sinemacı Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney’nin bir oyunundan uyarladığı filmde, duygu sömürüsü yapmayan ve gündelik hayattaki şiddete yer açan güçlü bir atmosfer yaratıyor. “Ay Işığı”nın başarısında her oyuncunun etkileyici performanslarının da etkisi büyük. Filmin sade yapısı, çevre şartları ve insan arasındaki bağı göstermede doğru bir seçim. Bunların hepsinin birleşimi bağımsız Amerikan sinemasının bu yılki zirvelerinden birini doğuruyor.

“Ay Işığı / Moonlight”
Yön.: Barry Jenkins Oyn.: Trevante Rhodes (Chiron’un yetişkinliği), Ashton Sanders (Chiron’un ergenliği), Alex Hibbert (Chiron’un çocukluğu), Naomie Harris (Paula), Mahershala Ali (Juan) Sen.: Barry Jenkins Gör.: James Laxton
Müz.: Nicholas Britell

Tek aktör, 23 kişilik

Kimlik sancılarının güçlü bir temsili


Kariyeri bir süredir tepetaklak giden, “Altıncı His” ve “İşaretler”in yönetmeni M. Night Shyamalan’ın iyi eleştiriler alarak bu gidişata son veren filmi “Parçalanmış / Split”, bir psikolojik gerilim. Filmde İngiliz aktör James McAvoy, 23 değişik karakteri canlandırıyor. Film, üç kızın bir adam tarafından kaçırılmasını konu alıyor. Onları kaçıran adam kişilik bölünmesi yaşıyor ve kızların adamın 23 değişik kişiliğinden kurtulması gerekiyor. “Parçalanmış” gişede de 170 milyon doların üzerinde hasılat yaparak Shyamalan’a duyulan güvensizliği bir derece değiştirdi.

Haberin Devamı

Beşinci kez Recep İvedik

Gişede başarılı olan komedi serisi “Recep İvedik”, yönetmen Togan Gökbakar ve İvedik’i canlandıran Şahan Gökbakar’ın ortaklığıyla beşinci filme ulaştı.

Kimlik sancılarının güçlü bir temsili

“Recep İvedik 5”te diğer rollerde Orkan Varan ve Deniz Ceylan bulunuyor. Film Recep İvedik’in, hayatını kaybeden bir mahalle sakinine son görevini yerine getirmeye çalışırken kendisini Milli Takım’la yurt dışına giderken bulmasını konu alıyor.