Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Courtney Hunt, 2008 yılının Sundance Film Festivali hiti “Donmuş Irmak / Frozen River”ın ardından bir daha sinema filmiyle izleyici karşısına çıkmadı. Uzun bir aradan sonra yönettiği mahkeme dramı “Yüce Adalet / The Whole Truth”, Hunt’ın televizyon dizilerinde geçirdiği zamanın sinema anlayışını zedelediğini ortaya koyuyor.

Mahkemedeki açmazlar...


Filmin anlatıcısı Richard Ramsay bir avukat. Tanıdığı bir ailenin 17 yaşındaki oğlu Mike, babasını öldürdüğünde onun savunmasını üstleniyor. Ancak Mike’ın konuşmayı reddetmesi, onu kurtarmak isteyen Richard’ın işini bir hayli zorlaştırıyor.
Klostrofobik bir ortamda geçen mahkeme sahneleriyle devam ederken, geçmişe de dönerek olayların içyüzünü gösteren film, hakikatin ne olduğu sorusu üzerinde duruyor.
Filmin oyuncu kadrosunda ana karakterdeki Keanu Reeves, yan rollerde Jim Belushi ve Renee Zellweger’in varlığına rağmen filmin komplosu, kurgusu ve karakterleri filmi ilgi çekici kılmaktan uzak.

Film, sinemanın “Anatomy of a Murder” ve “To Kill a Mockingbird” gibi klasiklerden yakın dönemin düzgün örneklerine uzanan bir skalada işlediği mahkeme dramlarının seviyesine yaklaşamazken, sinema dili olarak televizyon filminin ötesine geçemiyor. “Yüce Adalet”, Hunt’ın sinema kariyeri açısından geriye doğru atılmış bir adım.

Haberin Devamı

“Yüce Adalet The Whole Truth”
Yön.: Courtney Hunt
Oyn.: Keanu Reeves (Richard Ramsay), Renee Zellweger (Mike’ın annesi), Gabriel Basso (Mike Lassiter), Jim Belushi(Boone Lassiter)
Sen.: Nicholas Kazan
Gör.: Jules O’Loughlin
Müz.: Evgueni Galperine, Sacha Galperine

Kıyamet sonrası hayat

Mahkemedeki açmazlar...

ArIel Schulman ve Henry Joost’un yönettiği “Viral”, bilimkurgusal bir hikayeyle korku türünü birleştiriyor. Film, bir virüsün dünya nüfusunun büyük bölümünü ortadan kaldırdığı bir dünya içerisinde geçiyor. Bu dünyada bir kız ailesinin gündelik hayatını kamerayla belgeliyor ve virüse yakalanan kız kardeşinin hayatını kurtarmaya çalışıyor. Film, bir felaket senaryosunun içerisinde iki kız kardeşin ilişkisine odaklanıyor.

Haftanın diğerleri

Mahkemedeki açmazlar...

- “Kralın Kılıcı: Final Fantasy XV / Kingsglaive: Final Fantasy XV”, Final Fantasy adlı video oyununun dünyasında geçiyor. Takeshi Nozue’nin yönettiği film, bir grup özel eğitimli askerin Regis tarafından yönetilen Lucis Krallığı’nı koruma çabalarına odaklanıyor.

Haberin Devamı

- Çocuklara hitap eden film “Barbie: Uzay Macerası / Barbie: Starlight Adventure”, Andrew Tan ve Michael Goguen’in yönettiği ABD yapımı bir animasyon. Film, uzayda yaşayan prenses Barbie’nin yıldızları kurtarmak için bir göreve çıkması üzerine.

- Gökhan Yılmaz’ın yönettiği “Bol Şans”, başrollerinde Selim Gülgören ve Burçin Abdullah’ın bulunduğu bir dram. Film, babasının ölümünden sonra köyüne giden ve burada beklediğinden uzun kalan bir adamı konu alıyor.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“Miles Davis: Zamanın Ötesinde / Miles Ahead”

Miles Davis’in hayatına odaklanan, Don Cheadle’ın hem yönetip hem başrolünü üstlendiği film, Türkiye’de ticari gösterime girmedi. Davis hayranları ortalamanın üstünde eleştiriler alan bu yapıma bir şans verebilir.