Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yönetmen Ron Howard, “Denizin Ortasında”da Herman Melville’in “Moby Dick”te ilham kaynaklarından olan Essex adlı geminin hikayesini anlatıyor. Hikayenin merkezinde elbette

beyaz dev bir balina var

“Moby Dick”in ilham kaynağı
Herman Melville’in kaleme aldığı Amerikan edebiyatının dev destanı “Moby Dick”in ilham kaynakları Melville’in bir balina avı gemisindeki anıları, hayal gücü ve güçlü kalemi bilindiği gibi. Ancak ona bu romanda ilham veren bir hikaye de Essex adlı balina avlayan geminin başına gelen korkunç trajedi. Ron Howard’ın yönettiği “Denizin Ortasında / In the Heart of Sea”, Essex’in hikayesini anlatıyor.

Hayatlarının sınavı

Filmde, yazarlık konusunda güven sorunları yaşayan Melville’in Essex’ten kurtulan bir avuç insandan biri olan Tom Nickerson’dan kimseye anlatmadığı hikayeyi öğrenmesini görüyoruz. 19’uncu yüzyıl başında aydınlatmada kullanılan ve servet değerindeki balina yağını elde etmek için doğaya meydan okuyan gemilerden biri de Essex. Aileden soylu kaptan George Polland ve çekirdekten yetişme ikinci kaptan Owen Chase, genç tayfa Nickerson’ın da aralarında olduğu ekipleriyle denize açılıyor. Farklı sınıflardan kaptan ve ikinci kaptanın ego çatışması sonucu zarar gören Essex, balinaların peşinde okyanusun açıklarına yol alıyor. Hayatlarının sınavına dönüşen dev bir beyaz balina onları okyanusun ortasında buluyor.

İzlenmeyi hak ediyor

Ron Howard, “Nixon” ve “Zafere Hücum”un da işaret ettiği üzere iki erkeğin rekabetini ve mücadelesinin dinamiklerini göstermeye çalıştığında kariyerinin en iyi filmlerini çekiyor. “Denizin Ortasında”da ona bu malzemeyi veren bir ikili var: Chase ve Polland. Filmin en dikkat çekici yerleri de Howard’ın bu rekabeti anlattığı bölümler. Ama konusu itibariyle asıl mekanizmanın “dev balina insanlara karşı” üzerinden işlemesi gerekiyor. Essex’in deliliğin kıyılarına giden yolculuğu başladığında Howard, “Kıyamet” gibi filmlerin yaptığı üzere bu deliliğe kucak açmak bir yana, fazla kontrollü bir yönetim sergiliyor.

3D seçeneğiyle de gösterime giren film, Melville’in hikayeyi dinlediği bölümler ve Essex hikayesi arasında da birbirini güçlendiren anlatılar kuramıyor. Balina yağı için göze alınanlara, arz ve talebin bir meslek grubunu sürüklediği trajedilere de değinen, “Denizin Ortasında” izlenmeyi hak eden bir ticari yapım.

“Denizin Ortasında / In the Heart of the Sea”

Yön.:Ron Howard Oyn.:Chris Hemsworth (Owen Chase), Benjamin Walker (George Pollard), Cillian Murphy (Matthew Joy), Brendan Gleeson (Tom Nickerson), Ben Whishaw (Herman Melville), Michelle Fairley (Mrs. Nickerson), Tom Holland (Thomas Nickerson) Sen.:Charles Leavitt Gör.:Anthony Dod Mantle Müz.:Roque Banos

Altın Palmiyelerin en tartışmalısı

“Yeraltı Peygamberi”nin yönetmeni Jacques Audiard, “Dheepan”la geçen yıl Cannes Film Festivali’nde Coen biraderler başkanlığındaki jüri tarafından Altın Palmiye’ye layık görüldü. Ancak bu, en isabetsiz Altın Palmiye kararlarından biri. Audiard, yalandan bir aile oluşturarak Sri Lanka’dan Fransa’ya göç eden üç göçmenin hikayesini, “aile babası” Dheepan’ın şiddete eğilimleri üzerinden işliyor. Ancak Fransız yönetmen, göçmenleri anlatırken, konunun hassasiyetinin gerektirdiği sorumlulukları üstlenmiyor, janr sinemasının imkanlarını kullanmanın cazibesine kapılıyor.

“Moby Dick”in ilham kaynağı


Dheepan

Haftanın diğerleri

Romantik komedi DEVAM EDİYOR

-Popüler romantik komedi “Kocan Kadar Konuş”un devam filmi “Kocan Kadar Konuş: Diriliş”in ana kadrosu aynı: Yönetmen koltuğunda Kıvanç Baruönü var, başrolleri Ezgi Mola ve Murat Yıldırım paylaşıyor. Filmde Efsun’un Sinan’la evlenme sürecinde ailelerin devreye girmesiyle yaşananlar konu alınıyor.

CESUR VE ALIŞILMADIK BİR KORKU

-Korku türündeki kısa filmleriyle dikkat çeken Can Evrenol’un yönettiği “Baskın: Karabasan”, dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nin Gece Yarısı Çılgınlığı bölümünde yaptı. Evrenol ilk filminde bir grup polisin dehşet verici bir mekana yolculuğunu gösteriyor. Evrenol yaratıcılığın da dikkat çektiği, Türkiye’de denenmemiş türde bir korku örneğiyle değerli bir ilk filme imza atıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN

-Çocuklara hitap eden“Alvin ve Sincaplar: Yol Macerası / Alvin and the Chipmunks:The Road Chip”, tanıdık kahramanlar Alvin, Simon ve Theodore’un yeni macerası.

YERLİ FİLM

-Kamil Koç’un yönettiği “Sadakat”, başrollerini Ahmet Saraçoğlu ve Melih Selçuk’un paylaştığı, bir olayı farklı karakterlerin bakış açısıyla anlatan bir film.

DVD

HAFTANIN YENİSİ

“AMY”
Asif Kapadia’nın Amy Winehouse belgeseli geçen yılın en iyi filmlerinden biri.